Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Celălalt fundamental (I)

GALERIE
Tiberiu Brailean200
  • Tiberiu Brailean200
- +

Poate China să genereze un Chinese dream, care să înlocuiască celebrul American dream? China este o ţară continent, o ţară civilizaţie, reprezintă ”celălalt pol al gândirii umane”, un Celălalt fundamental.

În luna octombrie 2014, pentru prima dată în istoria modernă, China a depăşit PIB-ul S.U.A., dacă se ţine seama de paritatea puterilor de cumpărare. Este un eveniment ce a trecut oarecum neobservat, datorită propagandei occidentale. Sigur, America are încă un avans considerabil în termeni nominali, dar are şi deficite de peste trei trilioane de dolari, adică aproximativ aceeaşi sumă pe care China o deţine ca rezervă, plus cantităţile imense de aur pe care le deţine la Fort Knox încă din 1938 şi din care americanii n-au rambursat decât o treime, plus aurul cu care a plecat generalul Cian-kai-shi în Taiwan, când au venit comuniştii, plus ce au prădat japonezii, britanicii, francezii etc. China nu va ierta nimic. Are răbdare. Ştie că puterea sa trebuie încă să crească.

Puterea are cel puţin trei vectori. Un vector economic şi aici vechiul Imperiu de Mijloc a făcut de mai multe ori demonstraţia că poate deveni nr.1. Astăzi a scos de sub pragul sărăciei peste 800 de milioane de oameni, putându-se vorbi deja despre existenţa unei clase de mijloc, care va face din consum un nou vehicul al creşterii, alături de exporturi şi de investiţii. Subzistă totuşi disparităţi importante între zonele de coastă şi cele continentale, dar veniturile au crescut, branduri celebre sunt prezente peste tot, multinaţionalele chineze înghit masiv active occidentale, regiuni întregi din Asia, Africa, America Latină, capacităţi strategice etc. Vă imaginaţi cum ar arăta astăzi economia mondială fără cea chineză?

Un al doilea vector al puterii este cel militar, unde China a investit masiv în toate spaţiile: terestru, naval, aerian, cosmic, în cyberspaţiu, plus capacităţi psihotronice, de spionaj, sateliţi, război climateric, bacteriologic, nuclear etc. Dar încă nu se ridică la nivelul armatei americane, deşi a început să se manifeste cu agresivitate faţă de vecini, şi-a întărit puternic apărarea, revendică insule şi arhipelaguri, cumpără locaţii strategice în toată lumea ş.a. Sunt peste 200 de milioane de chinezi emigranţi. Ei constituie şi o forţă economică ce activează pretutindeni în lume, dar, la o adică, poate deveni şi o importantă forţă militară.

Al treilea vector al puterii este cel simbolic, cultural, religios, ceea ce Joseph Nye numea soft-power. Aici am mai multe semne de întrebare, pe care le sintetizez astfel: poate China să genereze un Chinese dream, care să înlocuiască celebrul American dream? China este o ţară continent, o ţară civilizaţie, reprezintă ”celălalt pol al gândirii umane”, un Celălalt fundamental. Cei doi mari poli actuali constituie ceea ce s-a numit Chinamerica, un duopol la vârful puterii mondiale, ce deţine adevăratul leadership global. După părerea mea, China ar putea mai mult în materie de putere simbolică odată cu o eventuală renaştere a religiei sale profunde, a daoismului, singura mare religie, cu peste un miliard de adepţi, care încă nu a explodat social, în termeni weberieni.

Gândirea chineză reprezintă o alteritate complexă, originală, profundă şi rezistentă, o oglindă polimorfă în care, privind, ne putem înţelege mai bine pe noi înşine. Are în spate o istorie continuă de 4-5000 de ani, exotică pentru unii, o tradiţie ce explică destul de bine prezentul. Tradiţia reînnoieşte. Gândirea chineză ne este încă străină. Are o subtilitate şi un rafinament ce pot surprinde în continuare, spirite înalte, o muzică a textelor etc. Evoluţia sa nu e liniară, ci spiralată, motivele recurente îmbinându-se cu cele novatoare. La fel îi este şi dezvoltarea, ciclică, cu perioade de expansiune urmate de altele de concentrare. Ritmul său în istorie este asemenea respiraţiei. Înţelepciunea Chinei e atemporală şi imuabilă. Ea întruchipează un mandat ceresc şi are rădăcini în caracterul divinatoriu al scrierii şi gândirii magice şi în cultul strămoşilor.

Confucius a lansat un aşa-zis pariu pe om, o etică specifică ce e încă prezentă în conştiinţa chinezilor. Ea a fost preluată inclusiv de Partidul Comunist, încă de pe vremea lui Deng Xiaoping (autorul sintagmei ”o ţară, două sisteme"), introdusă în sistemul educaţional şi răspândită în întreaga lume prin cunoscutele centre Confucius. Ea nu se adresează doar intelectului, ci întregii naturi umane, care trebuie să se afle în armonie cu întregul. Adevărul e de natură etică, iar limbajul este instrumentalizat. Ideogramele lor sunt entităţi purtătoare de sens, sunt, cum s-ar spune, reale. Epistemologia sau logica le sunt total străine chinezilor. Gândirea lor e foarte flexibilă, nu este un sistem închis. Chiar Partidul comunist nu este un monolit, are două mari aripi interne, ce alternează la putere şi e deschis la înnoire. Identitatea Chinei e foarte puternică. Nici o religie cu care a venit în contact nu a rezistat, exceptând buddhismul, vreo 500 de ani, dar şi acesta s-a combinat cu daoismul şi a dat zen-ul. (Continuarea în ediţia din 26 noiembrie a.c.)

Tiberiu Brăilean este profesor universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri