Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Celălalt fundamental (II)

GALERIE
Tiberiu Brailean200
  • Tiberiu Brailean200
- +

Pentru chinezi, nu există un început al lumii, un Demiurg. Au fost scutiţi de angoase cum sunt „păcatul originar”, sau ”alungarea din Paradis”. Ordinea se creează şi se menţine de la sine. Există un centru, dar matricea vieţii este vidul, vidul plin, plin de potenţialităţi, rădăcină a vieţii. Omul este, cum îl arată şi ideograma, un intermediar dorit virtuos între Cer şi Pământ, un veşnic pelerin pe Cale, la infinit.

Chinezii nu au predicatul ”a fi”, acesta e subînţeles. Dar cultura lor e mai puţin bazată pe teorie şi mai mult pe practică, e una aplicativă, pragmatică, una foarte deschisă spre diferite oportunităţi. Acţiunea e măsura cunoaşterii. Wu-wei, un fel de acţiune prin non-acţiune. Numele lucrurilor le determină natura. Numele determină întreaga realitate. Fiecare îşi caută calea (dao), de la care încearcă să nu se abată. Gândirea lor e una procesuală, cultivând armonia. Nu există model cauzal, cartezian, dualist. Totul curge şi se schimbă firesc, legic, de la sine. Realitatea e un continuum ce evoluează ciclic. Timpul deschide nu închide. China ne oferă astăzi un model inedit în istorie, dar unul care pare să funcţioneze. Se va vorbi cred, tot mai mult şi despre o viziune chineză asupra globalizării, una originală, lipsită de radicalismele şi de obsesiile Occidentului, una mai puţin alienantă.

În timp ce americanii îşi risipesc forţele prin Orientul Mijlociu, în confruntarea cu un islamism foarte viril, şi în Estul Europei, unde Rusia tinde să se reafirme manu militari, China tace şi face, devenind un mare dragon roşu. Se spune că Barack Obama, după ce a văzut rezultatele la votul din Congres, a fost cuprins de un somn greu. În vis i s-a arătat un dragon roşu fioros, care scotea flăcări pe nări şi căscase asupra lui o gură uriaşă. În vis, speriat, preşedintele american l-a întrebat pe dragon: ”Ei şi-acum ce-o să faci, o să mă mănânci?” La care dragonul răspunde prompt: ”De unde să ştiu eu, e visul tău…”.

E coşmarul multor americani. Depinde şi de ei dacă vor ceda leadershipul. Deocamdată au nevoie de China ca de un frate siamez, deşi vitreg, e adevărat. Dintre cei doi ”fraţi” unul produce, celălalt consumă, unul economiseşte, celălalt se împrumută, unul exportă, celălalt importă. Pe ansamblu se realizează un echilibru. Dar cât credeţi că mai poate dura situaţia actuală şi cam cine credeţi că procedează corect şi va câştiga? Mai ales că ţara din Asia, noul centru al economiei mondiale, are alături şi celelalte ţări din BRICS, sau Tratatul de la Shanghai, iar mai nou îşi adună aurul din lume, pentru a lansa o nouă monedă internaţională, yuanul de aur, menit să înlocuiască dolarul din calitatea sa de monedă de referinţă la nivel mondial.

Deşi are încă unele vulnerabilităţi pe mări şi sub mări, în aer, dar şi teritoriale (Taiwanul, Tibetul, uigurii ş.a.), nu văd cum China ar mai putea fi oprită. Americanii au obosit şi nu-şi vor putea rostogoli datoriile la infinit, Europa a îmbătrânit şi stagnează cum numai Japonia mai reuşeşte, aşa că cine să preia leadership-ul? Dar China nu-şi doreşte să facă pe jandarmul universal. În mentalitatea lor, un conducător bun nu trebuie să impună celorlalţi, ci să devină un model care să atragă. Dominaţia sa va fi de un alt tip, mult mai discret şi integrator. În aceste condiţii, multe conflicte locale vor perpetua şi lumea va fi o vreme un loc periculos. S-ar putea ca secolul ce urmează după 2030 să fie unul chinez. Dar nu cred într-un conflict global cu acest scop.  

Pentru chinezi, nu există un început al lumii, un Demiurg. Au fost scutiţi de angoase cum sunt „păcatul originar”, sau ”alungarea din Paradis”. Ordinea se creează şi se menţine de la sine. Există un centru, dar matricea vieţii este vidul, vidul plin, plin de potenţialităţi, rădăcină a vieţii. Omul este, cum îl arată şi ideograma, un intermediar dorit virtuos între Cer şi Pământ, un veşnic pelerin pe Cale, la infinit. Mult înainte de Aristotel, Lao-Zi vorbea despre ”Mişcătorul Nemişcat”, care învârte roata Universului, astfel încât am putea crede că Stagiritul s-a inspirat din gândirea chineză, deşi împăratul Qin, cel care a unificat China, a pus să fie arse toate marile cărţi de înţelepciune din vechime, pentru ca istoria să înceapă cu el. S-au pierdut astfel multe comori de înţelepciune, dar unele au scăpat totuşi.

Ceea ce ne poate părea contradictoriu între diferite constructe ale gândirii chineze este de fapt complementar, ca în foarte subtilul simbol Yin-Yang. De pildă: transcendent-imanent, spirit-trup, subiect-obiect, întreg-parte, bine-rău reprezintă în gândirea chineză nişte complementarităţi şi nu antinomii cum ne-am repezi noi să credem. Avem de-a face, de fapt, cu o cultură ternară, o cultură a suflului (Qi), acesta intervenind în fiecare relaţie din aceasta între opuşi şi realizând unitatea. Relaţia este astfel un fapt fundamental. La fel între Cer şi Pământ, între Tată şi Fiu, între Vid şi Plin ş.a.m.d. Calea de mijloc sau ”calea regală” e cea care stabileşte ordinea vieţii. Să dăm exemplu şi un vis chinez, în care un împărat adormit a visat că era fluture (ştim cât trăieşte un fluture), dar la trezire nu mai era sigur dacă el a visat că era fluture, sau fluturele a visat că era împărat. Pentru a înţelege modul chinez de gândire, ar trebui să înţelegem asemenea pilde, cum ar trebui să-l înţelegem şi pe pictorul care a pictat un peisaj atât de frumos, încât la sfârşit a dispărut în tablou… 

Tiberiu Brăilean este profesor universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri