Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cele cinci tipuri de soacră. Interesantă analiză a unui cunoscut psiholog ieşean

GALERIE
tipuri, soacra
  • tipuri, soacra
- +

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Au femeile astea vreun un curs special „Cum să devii soacră și să extermini o noră în cel mai scurt timp posibil?” m-a întrebat, cândva, o clientă printre lacrimi. Toate soacrele sunt la fel? Se bagă în toate treburile noastre, pur și simplu, nu o mai suport! Doar eu știu câte eforturi trebuie să fac pentru a-mi „reanima” relația cu soțul... Și, sinceră să fiu, doamnă, m-am săturat! a conchis ea.

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. Unele popoare africane au încă obiceiuri conform cărora soacra și nora se pot întâlni doar la sărbători. În Insulele Solomon, o soacră și o noră care locuiesc în aceeași casă nu pot lucra în același timp și, de asemenea, nu pot fi în aceeași parte a casei în același timp. Desigur, acest lucru ne asigură că problemele sunt aceleași peste tot și sunt atât de frecvente și aici, și în orice parte a lumii. Și cu greu se pot rezolva în multe familii - mai ales în cazul în care conflictele de inter-rudenie nu sunt un fapt istoric sau subiect de cancan, ci devin o realitate cu care cineva se confruntă zi de zi.

Dacă prin alte locuri, nora și soacra stau, spre liniștea lor, cât mai departe una de cealaltă și se văd doar de sărbători, nu același lucru se întâmplă și în societatea noastră est-europeană obișnuită ca relațiile interfamiliale să fie cât mai apropiate, iar soacra și nora să stea nas în nas. Scânteile apar încă din primele luni, iar admirația mult trâmbițată înainte de căsătorie Voi avea o soacră de milioane! se transformă în cea mai sumbră constatare E o scorpie! De unde transformarea aceasta radicală? Ei bine, de exemplu, dacă e să chestionăm câteva soacre, la întâmplare, găsim câteva răspunsuri care pot sta la baza incursiunii de azi în psihologia acestui controversat personaj feminin: pentru că a crescut cu greu un copil în trecut, a muncit și nu a avut ocazia să se bucure din plin de maternitate, iar acum, pur și simplu, nu poate vedea cum fiul său iubește pe alta și se simte trădată. Sau, de exemplu, pentru că a fost copilul cel mai mic dintr-o familie cu mulți copii și nu-și poate eradica egoismul, motiv pentru care a devenit o mică răutăcioasă: vede că ești supărată din cauza cuvintelor ei și continuă să sape și mai adânc în rană. Sau, poate pentru că are un caracter dominant și are o nevoie irezistibilă să-și arate nemulțumirea față de ceea ce face altul. Sau fiindcă nora, pe care soțul ei o iubește nebunește, e blondă, iar soacra s-a vopsit roșcat toată viața, iar acest fapt o face inconștient să creadă că fiul ei a considerat-o mereu o femeie urâtă. Motivațiile sunt diverse, dar le vom grupa pentru a scoate în evidență doar câteva „categorii” de soacre, în special cele care dau dureri de cap tinerelor soții. Căci, desigur, nu toate soacrele dau dureri de cap.

Soacra pe care o vom denumi hipersocială este soacra care se consideră atoateștiutoare și-i învață pe toți din jurul său cum și ce trebuie să facă. Îi ține constant pe toți în „priză”, în special pe noră, solicitându-i, în ciuda programului ei încărcat, tot felul de lucruri: să o ducă cu mașina pe vecina ei la biserică, să lustruiască săptămânal furculițele din argint, să pieptene motanul. Instrucțiunile ei urmăresc întotdeauna un singur scop - să-și satisfacă „eu”-ul nevrotic. Faci ce vreau eu în casa mea, nu ce vrei tu! Tu mai ai de învățat! e sloganul ei. Făcând cerințe stricte norei, ea spune constant despre sine că este plină de tact și înțelepciune și urmărește un singur scop - toate acestea sunt făcute pentru ca nora să știe că se află într-o familie decentă, unde ce zice soacra e sfânt. Are o dorință nesățioasă de a fi lider peste tot, unde se erijează ca o luptătoare pentru morală, etică și dreptate: în casă, pe scara blocului, în market: Câte E-uri are, doamnă, cârnatul asta? Cum nu știți, nu trăiți în Uniunea Europeană, nu știți ce vindeți cetățenilor? Ar trebui să ieșim cu toți în stradă, să terminăm cu incompetenții aștia care primesc salarii degeaba! Desigur, dacă nora nu înțelege acest lucru, și anume, că se află în fața unei atoateștiutoare, atunci războiul nu poate fi evitat. Ea se mândrește cu statutul ei de soacră, nu e orice soacră, e soacră mare, și își apără cu înverșunare statutul. Psihanaliza unor astfel de femei arată că sunt admiratoare ale puterii, chiar dacă este puterea violenței și a sadismului.

Soacra hipersocială este o creatură ambigenă. În general, la nivel inconștient, ea nu are nevoie de un bărbat, pentru că în ea este, în esență, un bărbat. Astfel de soacre au adesea soți și fii slabi de fire, care nu sunt capabili sau n-au suficientă înțelepciune să nu o contrazică. Am zis eu că ești o momâie, se răstește la soț, dacă erai bărbat duceai gunoiul, tot eu trebuie să le fac pe toate în casa asta! Ea își atacă nora, pentru că în secret și-ar dori aceeași atenție a unui bărbat pentru ea însăși, aceiași admirație, aceiași protecție, dar nu este capabilă de asta fiindcă a avut grijă să-și domine soțul, care i-a devenit vasal. În plus, ea își percepe nora ca pe o concurentă pentru putere în familie și un agresor care îi invadează spațiul personal unde ea e regina.

Soacra altruistă e soacra care nu a oferit niciodată libertate în decizii fiului ei, l-a ținut din scurt de mic, i-a controlat prieteniile și relațiile cu cei din jur. E, totuși, bine intenționată, grijulie, dar poate încerca să dețină controlul și asupra norei în același mod. Va avea mereu grijă să-și ajute nora, asta poate părea grozav la început, mai ales dacă ajută cu avansul pentru o mașină, sau se oferă să aibă grijă de casă și copii, cât nora e la muncă. Toate acestea, însă, le poate face îndatorând-o pe noră, și, la un moment dat, se întâmplă să vrea ceva în schimb, ceva care va perturba relația construită. Vezi, draga mea, câte eforturi fac eu pentru tine, îmi rup de la gură să ai, iar maică-ta stă toată ziulica la coafor… Ce fel de mamă ai? Cum de-o mai suporți?

Soacra narcisistă își consideră fiul o parte din ea însăși, un obiect al satisfacerii nevoilor sale narcisiste. Cu ajutorul realizărilor sale, ea absoarbe complexul de inferioritate, reanimă sentimentul „eu sunt”. Dacă apare o noră, atunci soacra narcisistă insistă adesea ca tinerii căsătoriți să locuiască cu ea. Astfel, la nivel inconștient, ea se protejează de teama de a-și pierde fiul ca obiect de identificare, control și satisfacere a nevoilor sale. Dacă tinerii rămân, soacra își proiectează întregul arsenal nevrotic asupra lor. Ea îi manipulează, cerând permanent atenție, disturbându-i de la toate acțiunile lor mă dor șalele, o să mor! Voi plecați la serviciu, când eu sunt pe ducă?!, demonstrându-și puterea mai ales în fața norei. Atunci provoacă un conflict în care își cruță fiul în felul ei, el e bărbat, n-am pretenții, dar tu cu siguranță îmi vrei moartea!, iar nora primește toată gama de atacuri sadice. Soacra narcisistă folosește adesea calomnia în relația cu nora. Această formă de atac agresiv, practic abuz psihic și emoțional, face ca poziția norei să fie permanent în pericol. Iar soacra se bucură de astfel de atacuri, cu cât sunt mai dese, cu atât mai rapid distrug relația fiului său. Și, de cele mai multe ori, dacă tinerii nu părăsesc imediat cuibul, reușesc.

Soacra depresivă trăiește în jurul unei singure idei: ce sens mai are existența dacă singurul motor al existenței sale e acum în mâinile unei alte femei? Duminica nu mai e ca altădată, mesele cu prietenii nu-și mai au sensul, lacrimi și durere la fiecare pas, amintiri care năvălesc în sufletul ei în orice moment: eh, va ofta, povestindu-i norei sosită în vizită, în timp ce ea pregătește gogoși, când era mic îi dădea mami gogoașă să aibă la școală în pauză, dar nu i-o dădeam oricum, ci tăiată bucățele să nu se înece cu ea! Dar, na!, i-a trebuit însurătoare, de acum e în grija ta, Dumnezeu cu mila! și iar izbucnește în plâns.

Soacra-copil este o doamnă excentrică, o actriță minunată, fără egal în propriul ei teatru „de apartament”. Adesea este divorțată. Încă din copilăria timpurie, i-a insuflat fiului său că mama trebuie protejată ca să nu i se întâmple nimic, dacă moare mami, te vor duce la un orfelinat și vei suferi. Încetul cu încetul, mama devine fetița care trebuie protejată, iar fiul un adult cu responsabilități uriașe față de ea și numai față de ea. Nora din casa ei este văzută ca o străină, o ignoră total, pentru că toată atenția și grija fiului ei ar trebui să fie dedicată mamei, „gata să moară în orice moment”. Prin orice mijloace, inclusiv prin șantaj emoțional, ea încearcă să păstreze permanent această atenție a fiului, să trezească mila lui. Străine din astea găsești pe toate drumurile, nu e ea, va fi alta, dar o altă mamă niciodată! îi va spune acestuia.

Femeile sunt mai emoționale decât bărbații și sunt mai predispuse să evalueze situația și să ia decizii, concentrându-se în primul rând pe emoții și sentimente, și nu pe argumentele raționale. Și tocmai în această trăsătură a psihologiei feminine se află principala cauză a multor conflicte dintre soacră și noră, deoarece ambele femei iubesc același bărbat, dintre care pentru una este fiu, iar pentru a doua este soț. Gelozia la nivel inconștient este deja provocată și, de cele mai multe ori, nici una, nici cealaltă nu reușesc să facă față acestei emoții, lăsându-se purtate de val. Iar un bărbat este la mijloc, dragostea lui pentru cele două este total diferită una de cealaltă, el are nevoie de amândouă. Ca în orice afacere, și în relațiile de acest fel, moderația, respectul reciproc, înțelepciunea, comunicarea și maleabilitatea în a face un compromis, când e necesar, sunt importante. Soacra, de cele mai multe ori, nu se luptă personal cu nora, trebuie subliniat, ci cu locul pe care îl ocupă aceasta în inima fiului ei.

Cândva, una dintre prietenele mele și-a întâlnit fosta soacră, întâmplător, într-o cafenea. Încă din primele zile, soacra a făcut multe pentru a distruge căsnicia fiului ei. Deloc jenată, doamna s-a așezat la masa ei și a început să-i spună cu entuziasm cum trăiește fiul ei cu actuala soție: desigur, nici a doua oară băiatul ei n-a avut noroc! O scorpie, dragă, nu e nici pe departe ce ai fost tu, care erai atât de drăgălașă! i-a spus plângând, urmând, apoi, o prelegere care detalia ororile noii soții. Epitetele erau toate la fel, acuzele pentru care prietena mea suferea atunci, în timpul căsniciei, neschimbate. Am întrebat stupefiată: De ce ai stat și ai ascultat toate astea? Prietena a zâmbit: Nu o să crezi cât de bine a fost pentru mine! Terapie curată! Pentru că în toți acești ani m-am gândit că poate are dreptate, că am fost, cu adevărat, o soție groaznică, rea și incapabilă, că nu eram făcută pentru căsătorie! Iată, s-a dovedit că ea nu mă ura pe mine, pentru defectele mele, ci a urât „poziția” pe care am ocupat-o în viața fiului ei! Să tragem, deci, concluziile.

Cristina Danilov este psiholog

Text apărut în secțiunea OPINII a Ziarului de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri