Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Chirica preia fotoliul de primar fără nici o opoziţie. Cine este primarul interimar al Iașului

GALERIE
Mihai Chirica
  • Mihai Chirica
- +

Maşina de vot a PSD a funcţionat ca unsă în şedinţa de ieri a Consiliului Local, după şedinţele interne furtunoase de sâmbătă şi duminică. Viceprimarul Mihai Chirica a fost desemnat cu o largă majoritate de către plenul CL pentru a prelua atribuţiile primarului Gheorghe Nichita pe durata arestului la domiciliu. Culmea, Chirica a fost propus de chiar contracandidatul său, Gabriel Surdu, şi şi-a permis luxul de a nu participa la vot. 

Abia ales, Chirica a transmis un mesaj de continuitate, afirmând că aşteaptă ca lu­crurile să reintre „în normalitate“ şi că primarul Nichita nu ar trebui să demisioneze. Aceeaşi idee a fost susţinută şi de opoziţia reprezentată de PNL, dar cu alt sens. „Suspendarea lui Nichita nu rezolvă deocamdată prea multe. Slujitorii lui de ieri s-au aburcat azi în jilţul gol. Cei care au gestionat «tehnic» dezastrul din oraş sunt acum avansaţi, prin forţa împrejurărilor. Iar alţii, de aceeaşi teapă, viceprimari fugari de la stânga la dreapta şi invers, roiesc în jurul prăzii“, a apreciat senatorul Dumitru Oprea.

Dintre cei 27 de consilieri locali, la şe­dinţă au participat doar 25, lipsind liberalul Ficu Anghel şi Marius Ostaficiuc (PSD). Primul viceprimar ajuns în sala de consiliu a fost Mihai Chirica, acesta întreţinându-se cordial cu Marius Dangă. Aproape un sfert de oră a fost dedicat discuţiilor pe margi­nea ordinii de zi, care cuprindea doar două puncte, respectiv desemnarea unui înlo­cuitor al primarului dintre cei doi viceprimari şi a unui înlocuitor al viceprimarului respectiv, din rândurile consilierilor locali. Liberalii au solicitat, prin Marius Dangă, completarea comisiei de numărare a vo­turilor cu un reprezentant al PNL. „Ultima oară când am abordat această chestiune, primarul Nichita a spus că să mai lăsăm, pentru când vom avea voturi de numărat. Acum avem. Comisia de numărare nu mai are niciun membru al PNL“, a argumentat Dangă. 

Mătăsaru nu a vrut să fie viceprimar

În continuare, consilierul PSD Daniel Mătăsaru, care ar fi urmat să fie promovat viceprimar, a cerut scoaterea punctului respectiv de pe ordinea de zi. „Este obligatoriu ca prerogativele de viceprimar să fie preluate de un consilier? Ceea ce discu­tăm acum este valabil pentru două săp­tămâni. Până se găseşte loc de birou, până se stabilesc circuitele documentelor în cadrul instituţiei, până se stabilesc exact atribuţiile, trec cele două săptămâni. Nu fug de răspundere“, a argumentat Mătă­saru. Poziţia acestuia a provocat replica iro­nică a liberalilor. „Mă înduioşaţi. Par­tidul dumneavoastră nu a fost la fel de modest în Consiliul Judeţean, unde aţi fost pus vicepreşedinte“, a spus Dangă. Propunerea făcută de Mătăsaru a fost susţinută de Chirica, singurul punct de pe ordinea de zi rămânând astfel desemnarea unui înlocuitor al primarului. Cu cinci abţineri din partea liberalilor, ordinea de zi a fost aprobată. Desemnarea unui nou vi­ceprimar va face însă obiectul unei noi discuţii dacă starea de arest la domiciliu a lui Nichita va fi prelungită.

Conform legii, consilierii locali trebuiau să aleagă un înlocuitor al primarului dintre cei doi viceprimari. Singura propunere a fost făcută de viceprimarul Gabriel Surdu, care a avansat numele lui Chirica. „Lu­crurile întâmplate la Primărie şi CJ au deturnat starea de normalitate. Nimeni nu vrea să se numească primarul altfel decât prin vot. Avem de aplicat un ordin al prefectului. Credeţi că Lupu (preşedintele interimar al CJ, n.r.) şi-a pus coroana de rege în judeţ? Că va schimba direcţia dată de Adomniţei?“, a spus Chirica înaintea votului. „Suntem pe aceeaşi lungime de undă. Nu e nicio schimbare. Nu e bucuria nimănui“, a răspuns Dangă.

Liberalii s-au abţinut

Buletinele de vot au cuprins doar numele lui Mihai Chirica, votul propriu-zis durând doar aproximativ 5 minute. Mulţi consilieri au votat la vedere, intrând doar formal în cabina de vot. Singurul care nu a votat a fost Chirica, acesta precizând că ar fi anormal să voteze pentru sine însuşi. Rezultatul final al votului a fost concludent. Chirica a primit 19 voturi, au fost înregistrate cinci abţineri şi niciun vot nu a fost împotrivă. „Vă mulţumesc pentru încredere. Sperăm ca lucrurile să intre în normalitate cât de curând“, a spus Chirica la sfârşitul şedinţei, acesta precizând şi că „deocamdată“ nu este interesat de funcţia de primar. „Oraşul n-a scăpat de sub influenţa nefastă a puterii pesediste. Ea va continua să facă rău Iaşului dacă nu va fi îndepărtată prin vot“, a conchis Dangă.

Cine este Chirica

În vârstă de 43 de ani, Mihai Chirica este inginer geolog, absolvind facultatea ca şef de promoţie. Chirica a finalizat un masterat în inginerie geologică şi geofizică şi un al doilea, în inginerie geotehnică. În perioada 1996-2002, Chirica a lucrat ca inginer în cadrul Conest SA, pentru a se angaja ulterior în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei, pe care a şi condus-o până în iunie 2012. Membru PSD şi preşedinte al filialei municipale a partidului, Chirica a fost ales viceprimar în iunie 2012.

Divorţat de două ori, Chirica are un băiat de 13 ani din prima căsătorie şi două fete, de 6 şi 10 ani, din cea de-a doua. Ambele căsnicii ale lui Chirica au durat câte 7 ani. „Copiii sunt averea mea. Ca orice părinte, mă bucur de succesele lor. Cei mari merg foarte bine la şcoală, iar Mălina se pregăteşte şi ea. Deocamdată este la clasa pregătitoare“, a spus Chirica.

În afara averii reprezentate de copii, Chirica deţine un teren de 305 mp în Iaşi şi o casă în centrul oraşului, 1.400 mp de păşune în Bârnova şi încă 4.200 mp de păşune în Şaru Dornei, în judeţul Suceava. Conform declaraţiei sale de avere, Chirica are datorii de 44.000 de euro şi 112.500 lei. Veniturile sale anuale se ridică la aproximativ 72.000 lei, din indemnizaţia de viceprimar şi chirii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri