Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

VIDEO 29 de români, recuperaţi din mijlocul inundaţiilor din Albena. Alte zeci au preferat să rămână în staţiune

GALERIE
inundatii, albena dinundatii, albenainundatii, albena 1inundatii, albena 2
  • inundatii, albena d
  • inundatii, albena
  • inundatii, albena 1
  • inundatii, albena 2
- +

Un autocar al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) si mai multe platforme vor ajunge pe litoralul bulgaresc, afectat de inundatii, pentru a prelua 29 de turisti romani si opt masini, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat din MAI Raed Arafat.

Un autocar al Ministerului de Interne s-a deplasat la Constanta in cursul noptii, in vederea aducerii in tara a cetatenilor romani aflati in statiunea bulgara Albena, afectata de inundatii, iar la ora 09.30 un convoi format din acest autocar si autoplatforme a plecat spre Bulgaria.

Convoiul este insotit de o echipa consulara din cadrul Departamentului Consular al Ministerului Afacerilor Externe, care are in dotare echipamente mobile consulare cu ajutorul carora pot fi eliberate documente de calatorie la fata locului, informeaza Guvernul.

Echipa mobila consulara se va alatura echipei create la nivelul misiunii diplomatice in vederea asigurarii asistentei si protectiei consulare in astfel de situatii.

Arafat a spus ca doar pentru aceste persoane si masini s-a cerut acest ajutor, iar restul romanilor aflati pe litoralul bulgaresc, la sfarsitul saptamanii, cand s-au produs inundatiile fie revin pe cont propriu in tara, fie au decis sa-si continue sejurul.

Din situatia transmisa de reprezentantii misiunii diplomatice aflati la fata locului, in urma solicitarilor turistilor romani, vor fi aduse in tara 29 de persoane si 8 autoturisme. Din cele 8 autoturisme, 3 vor ramane in Constanta si 5 vor fi transportate pana la Bucuresti.

Potrivit Guvernului, din datele comunicate de reprezentantii misunii diplomatice a rezultat ca, in urma revenirii situatiei la normalitate, o parte dintre turistii romani au optat sa-si continue sejurul in statiune.

Incepand cu data de 21 iunie ora 16:30 si pana la aceasta ora, prin punctele de trecere a frontierei au tranzitat un numar 73 de autoturisme cu 244 persoane care s-au intors din statiunea Albena.

In ultimele zile, orasul bulgar Varna si alte localitati din Bulgaria, intre care si statiunea Albena, au fost grav afectate de inundatiile puternice care s-au inregistrat in zona in urma ploilor toerntiale si a scurgerilor de pe versanti, cel putin zece persoane pierzandu-si viata din cauza apelor revarsate.

La nivelul Guvernului a fost creat, sambata, un grup de lucru format din reprezentanti ai Ministerului de Interne si ai Ministerului de Externe pentru gestionarea situatiei in care se afla romanii blocati in statiunea bulgara albena, iar ministrul delegat pentru Turism, Florin Jianu, s-a deplasat de urgenta in statiune.

Turisti romani aflati pe litoralul bulgaresc, in regiunea Albena, au acuzat autoritatile straine ca nu ii ajuta sa plece acasa, reclamand ca au fost evacuati doar cetatenii rusi si germani, in timp ce romanii s-au ajutat intre ei.

Ambasada Romaniei la Sofia estima sambata, pe baza apelurilor telefonice, ca numarul turistilor romani aflati in zonele afectate de inundatiile catastrofale de pe litoralul bulgaresc este de aproximativ 1.000 de persoane.

200 de turisti romani au fost evacuati sambata din hotelurile din statiunea Albena si cazati in alte hoteluri, a declarat la B1 Tv ministrul Turismului, Florin Jianu. 6 hoteluri din Albena au fost grav afectate de inundatii. 14 oameni si-au pierdut viata si alte trei persoane sunt in continuare date disparute dupa inundatiile care au lovit nord-estul Bulgariei, cel mai afectat fiind orasul Varna, port la Marea Neagra, lovit de viitura, potrivit AFP. Sute de turisti, inclusiv romani, au fost evacuati de pe litoralul bulgaresc. Joi seara, o furtuna violenta a maturat orasul Varna si partea de nord-est a Bulgariei.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri