Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Are printre cele mai mari salarii din Iaşi dar stă într-o casă modestă, fără altă utilitate decât curentul electric, la margine de sat

Cine este Americanu, cel mai puternic şef din tot judeţul Iaşi. Nu dă doi bani pe bogăţie (FOTO)

GALERIE
desc1
  • desc
  • 1
- +

Fabrica de pompe şi injectoare Delphi din Miroslava, situată în spate la Metro, a activat, iniţial, timp de un an, în sediul Tehnoton, iar în 2009 a fost ridicată construcţia de la intrarea în satul Brătuleni, când a şi fost mutată activitatea. În luarea deciziei lui John Hutson de a veni la coordonarea activităţii fabricii din Iaşi a contat şi căsătoria cu Anca, pe care a cunoscut-o când lucra ca inginer în cadrul fabricii Delphi din Luxemburg. Odată ajunşi în Iaşi, unde Anca are doi unchi, cei doi soţi s-au orientat repede şi şi-au achiziţionat o casă pe un deal din Brătuleni, la cinci minute distanţă de fabrică, cu maşina.

Locuinţa soţilor Hutson, care nu au copii, nu este racordată la apă, la canalizare sau gaz, cum nu sunt toate locuinţele din Brătuleni, având doar curent electric. Dar acest aspect nu a fost un impediment major în alegerea lor. Au o fântână în curte de unde se alimentează cu apă, în spatele casei stau aranjate lemne pentru sobă, iar zona este perfectă pentru ei doarece este foarte liniştită. „Soţia mea a lucrat în domeniul ingineriei şi cunoaşte foarte bine cum este viaţa alături de un director în automotive. Aşa se face că viaţa mea este în Brătuleni, în apropierea fabricii, iar soţia mea ştie că vom trăi aici o mare parte din viaţa noastră, şi trebuie să fim aproape. Îmi place să alerg şi să fac alpinism, şi de aceea a ales un spaţiu mai deschis. Amândoi am dorit să locuim undeva la curte, şi să fim şi aproape de serviciu. Avem electricitate, dar nu avem gaz, de aceea ne încălzim cu lemne. Nu este nici apă curentă, deoarece conducta cu apă se opreşte chiar aici, la fabrică, de aceea luăm apă de la fântână. Avem şi o grădină, de care se ocupă soţia mea. Nu suntem fermieri, dar ne ocupăm exact de activităţile pe care le desfăşoară localnicii din zonă“, ne-a spus detaşat directorul fabricii Delphi.


La o cafea cu vecinii


Localnicii îi spun directorului John Hutson „Americanu“ şi, deşi nu îl cunosc personal, îl apreciază şi spun că nu i-a deranjat niciodată cu nimic. „Nu îl cunosc personal, dar chiar mă gândeam cum de şi-a luat căsuţa aia acolo, pe deal. Cum vă uitaţi de aici din stradă, e imediat după salcâmi, se vede puţin acoperişul“, ne-a spus o vecină. John Hutson a învăţat puţină română şi şi-a făcut repede prieteni, cu unii întâlnindu-se chiar şi la câte o cafea, ca între vecini. „Avem vecini cu care ne-am împrietenit, ne şi întâlnim uneori. Mă descurc să port discuţii cu prietenii în limba română. Este mai greu la un interviu, de aceea prefer engleza, dar cu localnicii este suficient de bine“, a explicat John Hutson.

Limba română a exersat-o cu soţia sa, chiar dacă la început, când s-au cunoscut, au folosit o limbă neutră, franceza, „pentru a nu exista vreun dezavantaj pentru unul dintre noi“. Acum, soţia sa nu mai lucrează, deoarece tot timpul şi-l dedică unor activităţi de voluntariat destinate educării copiilor din sat. „Este ocupată toată ziua, pentru că se ocupă de copiii din comunitate, din satul Brătuleni, cu tot felul de activităţi. Face voluntariat“, ne spune John Hutson. Totuşi, Luxemburgul le-a rămas amândurora în inimă, iar de câte ori au ocazia merg să îşi viziteze prietenii pe care i-au părăsit pentru a se muta în România. „Ultima vacanţă am petrecut-o în Luxemburg, unde avem prieteni, dar, în mod normal, mergem în România la Buşteni, unde avem o casă de vacanţă, la Vatra Dornei sau Lacul Roşu. Totuşi, următoarea vacanţă a fost deja planificată de soţia mea: vom merge la Cheile Turzii“, ne spune amuzat directorul Delphi, care este un împătimit al alpinismului.


Fascinat de munţii României


Fascinant de peisajele montane pe care le-a găsit în România, directorul Delphi ajunge destul de rar acasă, în SUA, pentru a-şi vedea rudele. „Din 1990 sunt în Europa. Practic sunt o parte americană şi una europeană. Vorbesc şi franceză şi română. În SUA ajung o dată la doi ani. Merg să îl văd pe pe tatăl meu, surorile mele, dar mai vine şi tatăl meu aici, în România“, a explicat directorul. Chiar dacă nu mai poate fi aproape de locurile natale sau de rude, John Hutson se poate consola şi aici, în Iaşi, cu un element pur american: mâncarea. „În cadrul fabricii sunt singurul american, şi nu mai cunosc alţi americani din zonă. Îmi place foarte mult mâncarea picantă şi am fost la Little Texas, dar nu îl cunosc pe proprietarul de acolo“, ne-a spus John Hutson.


Fabrica i-a marcat modul de a gândi


Modestia lui John Hutson nu îi permite nici măcar să se autocaracterizeze, însă acceptă că activitatea şi seriozitatea care caracterizează fabricile Delphi i-au marcat şi modul de a gândi şi de a se comporta în societate. „Este foarte greu să te autocaracterizezi. Unul din elementele culturii noastre, care este exprimat şi în misiunea fabricii noastre, este să îndrumăm prin puterea exemplului personal. Practic şi eu urmez toate regulile pe care le urmează fiecare angajat: parchez maşina în aceeaşi parcare cu angajaţii, trecem prin acelaşi sistem de securitate, am un birou simplu. Prin această mentalitate pot să îi ajut şi pe ceilalţi angajaţi“, a explicat directorul Delphi.

Deşi este directorul celei mai profitabile companii din judeţ în acest moment, John Hutson are, poate, cel mai simplu birou de director din toate marile companii locale. La etajul doi al imensei clădiri de 35.000 mp din Miroslava, în mijlocul spaţiilor special amenajate pentru susţinerea trainingurilor de perfecţionare a angajaţilor, se află o masă, la care sunt aşezate patru scaune, şi o noptieră. De la această masă sunt dirijaţi cei aproximativ 2.000 de angajaţi ai companiei, după un program bine definit, scris pe trei coli de hârtie A4, afişate pe stâlpul de susţinere din apropierea mesei de lucru a directorului Hutson. „Pentru o fabrică nu este nevoie de un birou extravagant, deoarece toată activitatea se desfăşoară exclusiv în fabrică. Eu am nevoie de un birou, un laptop, unde îmi ţin toate informaţiile, şi o zonă confidenţială pentru discuţii cu angajaţii“, a precizat directorul.


Ce spune despre Iaşi


Directorul Delphi a refuzat în primă instanţă să aducă o critică judeţului, însă ulterior a găsit o „hibă“ a ieşenilor: lipsa de încredere. „Aş prefera mai mult să laud, dar voi face şi o critică. Sunt foarte surprins când mai discut cu oamenii din Iaşi, că ei sunt la rândul lor suprinşi de faptul că suntem capabili să obţinem aceste rezultate la Iaşi. Aş critica, practic, lipsa de încredere pentru noi. Pe de altă parte, aş dori să spun că în Iaşi chiar sunt angajaţi care sunt capabili să lucreze la acest nivel al industriei ca alţi angajaţi din oricare alt loc din lume. Am văzut aici foarte mulţi oameni foarte dispuşi să se adapteze şi să crească şi să se dezvolte“, a explicat John Hutson.

Directorul fabricii Delphi ne-a mai spus, la întrebarea noastră, că nu a fost contactat de politicieni pentru a se alătura unui anume partid politic, el preferând să rămână netru din acest punct de vedere, dar că a purtat unele discuţii cu preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, cu privire la posibile investiţii americane în judeţ sau dezvoltarea infrastructurii judeţului. „Ultima oară când am discutat cu domnul Adomniţei mi-a spus că va lansa noul proiect la aeroport. Planurile pe care le au ei acum, noua pistă de la aeroport, crearea unui parc industrial şi îmbunătăţirea infrastructurii sunt elemente cheie pentru dezvoltarea industriei, şi implicit pentru noi. Mai ştiu că domnul preşedinte doreşte să atragă investitori americani şi lucrează în acest sens, dar eu nu am cunoştinţe concrete de afaceri. Oricum, dacă noi putem să ne desfăşurăm aici în industria automotive, înseamnă că în orice alt domeniu se poate investi“, şi-a exprimat optimismul John Hutson.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri