Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cine reformează partidele

GALERIE
cosmin pasca200
  • cosmin pasca200
- +

Responsabilitea pentru “revoluţia bunului simţ” le va reveni tot actualilor lideri. Iar PSD se află în situaţia cea mai critică.

Miracolul de duminică nu e tocmai un miracol. Venise timpul ca la 25 de ani de la Revoluţie, România să treacă examenul de maturitate. Mai cu seamă în mediul urban, societatea a demonstrat că şi-a dezvoltat anticorpi la minciună, corupţie şi intoleranţă. A fost suficientă pedala apăsată de diaspora pentru ca România normală să înţeleagă importanţa momentului şi să aleagă, covârşitor, bunul simţ. Păcat că acest ultim termen s-a demonetizat folosit ca lozincă pe vremea defunctului USL. Pentru că, în defintiv, la asta se reduce semnificaţia votului de duminică: bunul simţ a învins nesimţirea. Nu e de mirare că politicienii, nu doar cei din PSD, sunt în stare de şoc şi vorbesc despre miracole. Când a mai câştigat bunul simţ alegerile în România? Ca preşedinte, Traian Băsescu a luat suficiente măsuri de bun simţ, dar a câştigat două rânduri de alegeri şi două referendumuri de demitere prin şmecherii marinăreşti. Emil Constantinescu a demonstrat marţi, când a refuzat să-l felicite public pe Klaus Iohannis, că a fost învins de un sistem la fel de nesimţit ca el. Iar Ion Iliescu a creat sistemul. 

Pe moment, încă nedezmeticiţi, politicienii par să desluşească ceva din mesajul votului de duminică. Marţi, parlamentarii au votat la foc continuu respingerea legii amnistiei şi graţierii şi trimiterea pe mâna justiţiei a cinci colegi penali. Proiecte de un bun simţ elementar, dar care au stat ascunse luni întregi prin sertarele comisiilor. Să nu ne facem iluzii că partidele vor continua pe acest drum. Clasa politică are nevoie de o reformă profundă pentru ca “marţea albă” să devină un modus vivendi în Parlament. Or, momentan, nu există în cele două mari partide care îşi vor împărţi puterea în următorii ani (PSD şi noul PNL) figuri proaspete şi inatacabile. Responsabilitea pentru “revoluţia bunului simţ” le va reveni tot actualilor lideri. Iar PSD se află în situaţia cea mai critică. Singurul care pare să fi înţeles ce s-a întâmplat duminică e, culmea, chiar Victor Ponta. Pentru a schimba mentalitatea fesenistă a colegilor, premierul mai are o singură carte. Să-şi valideze mandatul de preşedinte al partidului cu o moţiune intitulată simplu: “Puie Monta!”. Nu văd un alt lider PSD capabil să înţeleagă subtilitatea, revolta şi bunul simţ care se ascund în spatele lozincii. Dacă Ponta va găsi susţinători care să-l înjure pe Monta, atunci PSD mai are o şansă. Sigur, ar mai fi varianta Vasile Dâncu. Numai că directorul IRES nu s-a arătat niciodată dispus să preia şefia PSD, iar acum, când baronii au pus tirurile pe “grupul de la Cluj”, e cu atât mai puţin probabil s-o facă. Alţi lideri PSD apţi pentru bun simţ eu nu cunosc.

La PNL opţiunile par ceva mai variate, dar suficient de criticabile. Cel mai probabil, liberali vor merge pe mâna lui Cătălin Predoiu. Fostul ministru al Justiţiei are imaginea unui politician mânat de bune intenţii, dar destul de moale şi dispus la compromis. Mihai Răzvan Ungureanu sau Ludovic Orban sunt variante decente, însă nici unul nu pare suficient de puternic să-i ţină la respect pe Vasile Blaga sau Puiu Haşotti. Personal, aş prefera-o pe Adriana Săftoiu, un politician care şi-a demonstrat profesionalismul şi intransigenţa când a lucrat cu Traian Băsescu şi care, se spune, l-a ajutat pe Iohannis să-şi facă temele înainte de a doua dezbatere televizată.

Dacă nu vă regăsiţi în niciuna dintre opţiunile menţionate, mai aveţi puţintică răbdare. Monica Macovei a promis că înfiinţează un nou partid.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri