Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cine va plânge primul?

GALERIE
Onofrei Catalin200
  • Onofrei Catalin200
- +
Klaus sau Crin?

Manevra PNL de a propune electoratului doi prezidenţiabili, pe Crin Antonescu şi pe Klaus Iohannis, chiar şi pentru o scurtă perioadă de timp, s-ar putea dovedi una neaşteptat de isteaţă. Pentru că impune publicului şi scenei politice româneşti câteva suculente subiecte liberale, cu ramificaţii dintre cele mai profunde. Să le luăm pe rând.

După un lung an de zile în care personajele principale ale vieţii politice au fost Băsescu şi Ponta, liberalii au dat de înţeles că nu se mai mulţumesc doar cu rolurile secundare. Iar dacă vor cu adevărat fotoliul de la Cotroceni, atunci nici nu ar trebui să se mulţumească. Pentru că scandalul vinde cel mai bine orice, o dispută Crin-Klaus (fie ea şi mimată) va aduce PNL mult mai des în lumina reflectoarelor ca până acum. De fapt, nici nu-i nevoie ca Antonescu şi Iohannis să se angajeze în schimburi acide de replici. De acum încolo, orice gest, orice privire, orice declaraţie, pe scurt - toate intervenţiile media ale amândurora vor fi răstălmăcite în fel şi chip. Mai ales cu scopul de a băga zâzanie între cei doi.

Apoi, competiţia Crin - Klaus, pusă abil în scenă, poate abate atenţia de la viitoarele mari probleme ale PNL. Sunt de anticipat îndeosebi trădări mizerabile, explicate în termeni de onoare politică. Te-ai şi găsit! Dar nu fuziunea cu PDL îi sperie pe unii liberali, ci polarizarea dramatică a scenei politice. Conturarea dură a două tabere aproximativ egale ca forţă politică şi mai ales războiul de hărţuială ce se va declanşa între ele pot avea efecte nedorite pentru unii. De ce credeţi că mai ales penalii plângeau după USL? PNL Tăriceanu va avea succes doar dacă numărul liberalilor vânaţi de justiţie este foarte mare. E dreptul lor de a crede că, sub pulpana PSD, au mai multe şanse de rămâne liberi. Liberi, nu liberali.

Dar confruntarea Klaus - Crin poate fi înţeleasă şi în termenii unui tandem pentru România Cu alte cuvinte, de ce nu ar câştiga amândoi (câte ceva)? Dar ce anume? Dacă, în cazul unei fuziuni reuşite cu PDL, pare oarecum evident faptul că tabăra democrat-liberală va propune numele viitorului premier, atunci ce i-ar rămâne liberalului din tandem care nu ar mai intra în cursa pentru prezidenţiale? Senatul? Poate. Doar este a doua funcţie în statul român. Dar ce altceva şi-ar mai putea dori? Există şi alte oportunităţi.

Oricum, tandemul Klaus - Crin poate avea şi o încărcătură exclusiv simbolică, cu unicul scop de repeta celebra scenă a renunţării, interpretată, în 2004, de Stolojan şi Băsescu. Atunci, retragerea lui Solo din cursa prezidenţială şi lacrimile şiroinde ale lui Băse au creat un solid curent de simpatie, ce avea să-l spulbere pe Adrian Năstase. Dar cine va plânge acum primul? Crin sau Klaus?

Prins între o fuziune anunţată de amici şi o fisiune provocată de adversari, PNL, adevăratul PNL, a reintrat în jocul politic. Adică a reînceput să conteze. Toate sondajele de opinie arată că liberalii au ieşit din pasa neagră din ultima vreme. Poate că PNL a înţeles - în sfârşit! - că isteria şi retorica găunoasă nu le aduc nimic bun. România are nevoie de proiecte. Mai ales de proiecte de dreapta, care să dezvolte un mediu privat sănătos. Fără ele, viitorul nu sună deloc bine.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri