Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

UPDATE Oameni evacuaţi, locuinţe distruse, drumuri blocate în sud-vestul ţării

GALERIE
viitura
  • viitura
- +

Circulaţia rutieră este blocată pe mai multe drumuri din judeţele Vâlcea, Hunedoara şi Argeş, din cauza viiturilor şi a alunecărilor de teren, a anunţat miercuri Centrul Infotrafic din Poliţia Română.

UPDATE

Bilanț inundații Argeș: 386 de case, un spital și un dispensar inundate, 470 de oameni evacuați

Un număr de 45 de localități argeșene au fost afectate de inundațiile din perioada 27 - 30 iulie, printre obiectivele inundate numărându-se o clădire a unui spital și un dispensar, autoritățile din judeţul Argeș evacuând din calea viiturilor 470 de oameni și salvând alți 172.

Conform bilanțului prezentat, miercuri, într-o conferință de presă, de către prefectul județului Argeș, Mihail Oprescu, 45 de localități argeșene au fost afectate de inundații în ultimele trei zile, 17 dintre acestea, respectiv localitățile Băbana, Drăganu, Vedea, Uda, Bascov, Merişani, Costeşti, Topoloveni, Brăduleţ, Bârla, Stolnici, Hârseşti, Leordeni, Piteşti, Călinești, Căteasca, Poiana Lacului fiind lovite de viituri în ultimele 24 de ore.

Cel mai recent bilanț al autorităților locale arată că în aceste localități au fost inundate 386 de case, cea mai afectată în ceea ce privește numărul de case inundate fiind localitatea Poiana Lacului, unde apa a intrat în 117 locuințe. Alte localități afectate grav de viituri sunt Bascov, unde 70 de case au fost inundate, în unele zone apa trecând de nivelul acoperișului, dar și Băbana, unde apa a intrat în 60 de locuințe și Merișani, unde 47 de case au fost inundate.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, în județul Argeș au fost inundate 556 de curți și anexe gospodărești și mai multe suprafețe de terenuri.

Subsolul unei anexe a Spitalului ”Sfânta Maria” din Vedea, dar și dispensarul veterinar din această localitate au fost, de asemenea, inundate.

Viiturile au avariat două poduri pe două drumuri județene, la Băbana și Zărnești, patru podețe și punți pietonale, iar mai multe tronsoane de drumuri naționale, județene și comunale au fost închise din cauza aluviunilor sau a avariilor produse ca urmare a inundațiilor.

Potrivit prefectului de Argeș, 470 de persoane au fost evacuate din calea apelor, alte 172 au fost salvate, la acțiuni participând peste 400 de pompieri, jandarmi, polițiști, militari și voluntari din localitățile afectate.

În urma revărsării mai multor cursuri de apă s-au produs avarii pe rețeaua de alimentare cu energie electrică, câteva mii de abonați din zonele Cerbureni, Mușătești, Mălureni, Căteasca neavând alimentare cu electricitate.

Furnizarea de gaze naturale a fost, de asemenea, întreruptă în mai multe zone după ce conducta care asigura alimentarea cu gaze a localității Băbana s-a fisurat, iar pe conducta magistrală peste râul Argeș, în punctul Lunca - Valea Danului au apărut avarii.

Două persoane şi-au pierdut viaţa, în ultimele ore, în judeţul Argeş, cadavrul uneia dintre acestea fiind în continuare căutat. Prima persoană, un bătrân din localitatea Vedea, a fost luată de viitură după ce a căzut dintr-o căruţă şi a fost găsit, marţi după-amiază, medicii încercând să-l resusciteze, însă fără succes. Cel de-al doilea decedat, un bărbat din Merişani, a fost luat de apele pârâului cu acelaşi nume, iar marţi seară cadavrul său a fost zărit în apă, însă nu a putut fi scos, acţiunea de căutare a trupului neînsufleţit continuând miercuri.

UPDATE

Cod portocaliu de ploi şi vijelii în Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj, cod galben în alte 5 judeţe

Meteorologii au emis o nouă avertizare cod portocaliu pentru judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj, valabilă de joi, ora 03.00, până vineri, la aceeaşi oră, alte cinci judeţe fiind atenţionate cu cod galben.

Potrivit avertizării cod portocaliu, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, în noaptea de miercuri spre joi, în judeţul Caraş-Severin, iar pe parcursul zilei de joi şi în judeţele Mehedinţi şi Dolj, va ploua torenţial şi se vor cumula local cantităţi de apă de 40-50 de litri pe metru pătrat şi izolat peste 70 de litri pe metru pătrat.

De asemenea, judeţele Timiş, Hunedoara, Gorj, Vâlcea şi Olt vor fi, de joi, ora 03.00, până vineri, la ora 10.00, sub avertizare cod galben de ploi şi vijelii.

"În intervalul menţionat, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în sud-vestul ţării, precum şi în Munţii Banatului şi vestul Carpaţilor Meridionali. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în Banat, Oltenia şi sud-vestul Transilvaniei. Cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 l/mp şi izolat 50 l/mp", potrivit avertizării cod galben.

UPDATE

Olt: Peste 450 de locuinţe şi aproape 930 de anexe gospodăreşti, afectate de inundaţii

Peste 450 de locuinţe şi aproape 930 de anexe gospodăreşti din 22 de localităţi ale judeţului Olt au fost afectate de inundaţii, după ce râurile Vedea şi Cotmeana s-au revărsat din cauza precipitaţiilor abundente din ultimele zile.

Potrivit unei evaluări a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, în acest judeţ au fost afectate de revărsările de apă 453 de case şi 926 de anexe gospodăreşti din 22 de localităţi, iar peste 340 de animale au murit înecate.

De asemenea, apele revărsate au avariat drumuri judeţene pe o lungime de 12 kilometri şi drumuri comunale pe 36 de kilometri, fiind afectate de inundaţii, totodată, 13 poduri şi 4.357 de hectare de terenuri arabile.

Din cauza inundaţiilor, 634 de fântâni au devenit inutilizabile.

Conform informaţiilor furnizate de ISU Olt, autorităţile locale au decis evacuarea a 24 de persoane din localitatea Icoana, 20 de persoane din Corbu şi zece persoane din localitatea Potcoava.

Hidrologii au extins codul roşu de inundaţii pe râurile Vedea şi Cotmeana, în judeţele Olt, Teleorman şi Argeş, avertizarea fiind valabilă până joi, la ora 08.00.

Potrivit noii avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, pe cele două râuri pot fi depăşite cotele de pericol, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior.

UPDATE

Teleorman: Alte două localităţi inundate, cinci persoane evacuate şi 29 izolate

Alte două localități ale județului Teleorman au fost inundate în ultimele 12 ore, cinci persoane fiind evacuate din casele lor, iar alte 29 rămânând izolate în satul Beuca.

Potrivit datelor furnizate, miercuri dimineață, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Teleorman, numărul localităților afectate de inundații în acest județ a crescut de la opt la zece în noaptea de marți spre miercuri.

Astfel, miercuri dimineață erau inundații în localitățile Tătărăștii de Sus, Tătărăștii de Jos, Trivalea Moșteni, Vedea, Balaci, Didești, Siliștea Gumești, Scurtu Mare, Beuca și Ciolănești. Ca urmare a revărsării unor cursuri de apă, a scurgerilor de pe versanți, dar și a cantităților mari de precipitații din ultima perioadă în cele zece comune sunt inundate, miercuri dimineață, un număr de 53 de case, 504 curți și 335 de anexe gospodărești. Apa băltește pe o suprafață de 1.185 hectare de teren arabil, 70 de hectare de pășuni și fânețe și șase hectare de pădure.

În comuna Ciolănești, satul Ciolăneștii din Deal, cinci persoane au fost evacuate din casele lor ca urmare a inundațiilor, iar în comuna Beuca 29 de oameni au rămas izolați în satul Beuca.

Viiturile puternice au avariat 19 podețe și trei construcții hidrotehnice, iar din cauza aluviunilor sunt afectate sau avariate drumuri județene pe aproape șapte kilometri și drumuri comunale pe o lungime de peste 20 de kilometri.

În cele zece comune lovite de inundații peste 500 de fântâni nu mai pot fi folosite, fiind colmatate.

Zeci de ofițeri și subofițeri de la ISU Teleorman, sprijiniți de jandarmi, au intervenit în zonele afectate pentru evacuarea apei din case și curți, ar comitetele locale pentru situații de urgență sunt n continuare în alertă.

UPDATE

Circulaţie blocată pe drumuri din judeţele Vâlcea, Hunedoara şi Argeş

În județul Vâlcea, circulaţia este în continuare întreruptă pe DN65C, în zona Măldărești, iar pe DN7A Brezoi - Voineasa, traficul a fost permis pentru scurt timp, pe un fir, în zona Malaia, însă drumul rămâne închis. În oraşul Călimăneşti, încă se curăţă partea carosabilă, iar traficul rutier se desfăşoară pe centura ocolitoare, respectiv DN7CC, se arată într-un comunicat de presă al Centrului Infotrafic.

În județul Hunedoara, este blocată circulaţia pe DN7A, în zona orașului Petrila, între kilometrii 96 şi 105.

În județul Argeș, traficul rutier este închis pe DN67B Pitești - Drăgășani, în zona Vedea, unde un podeț a fost afectat de viitură. Un alt pod a fost avariat în urmă cu două luni, la intrarea în localitatea Poiana Lacului dinspre Piteşti, la kilometrul 175+900.

De asemenea, pe DN7 Piteşti - Râmnicu Vâlcea nu este permis accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, din cauza unei alunecări de teren produse în zona Deduleşti. Rutele ocolitoare pentru traficul greu sunt: DN64 Râmnicu Vâlcea - Găneasa, DN65 Găneasa - Slatina -Piteşti, DN1 Veştem - Braşov, DN1A Braşov - Ploieşti - Bucureşti.

Circulația feroviară este în continuare întreruptă pe secţia de cale ferată 906, între Pitești și Curtea de Argeș, în zona localității argeșene Borlești, după ce un tren a deraiat marţi, în jurul orei 16.50, din cauza unei viituri.

Hidrologii au extins codul roşu de inundaţii pe râurile Vedea şi Cotmeana, în judeţele Olt, Teleorman şi Argeş, avertizarea fiind valabilă până joi, la ora 08.00.

Râurile Gilort, în amonte de staţia hidrologică Târgu Cărbuneşti (judeţul Gorj), Lotru (judeţul Vâlcea), Olteţ şi afluentul său Cerna (judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt) au fost sub avertizare cod roşu de inundaţii de marţi, ora 23.00, până miercuri, la ora 09.00.

UPDATE

Cod roşu de inundaţii pe râurile Vedea şi Cotmeana, în judeţele Olt, Teleorman şi Argeş

Hidrologii au extins codul roşu de inundaţii pe râurile Vedea şi Cotmeana, în judeţele Olt, Teleorman şi Argeş, avertizarea fiind valabilă până joi, la ora 08.00.

Potrivit noii avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ca urmare a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din bazinul superior al râului Vedea, se menţine şi se extinde avertizarea cod roşu, începând de miercuri, ora 08.00, pe Vedea şi pe afluentul său Cotmeana, din judeţele Olt, Teleorman şi Argeş.

Pe cele două râuri pot fi depăşite cotele de pericol, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior.

Râurile Gilort, în amonte de staţia hidrologică Târgu Cărbuneşti (judeţul Gorj), Lotru (judeţul Vâlcea), Olteţ şi afluentul său Cerna (judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt) au fost sub avertizare cod roşu de inundaţii, de marţi, ora 23.00, până miercuri, la ora 09.00.

UPDATE

Codul portocaliu de inundaţii, prelungit până miercuri, pe râuri din nouă judeţe

Codul portocaliu de inundaţii a fost prelungit până miercuri după-amiază, pe râuri din nouă judeţe, unde se pot produce inundaţii locale, ca urmare a scurgerilor pe versanţi şi a viiturilor rapide.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o nouă avertizare cod portocaliu şi cod galben, valabilă de marţi, ora 13.00, până miercuri, la ora 14.00, pentru râuri din bazinele hidrogafice Desnăţui, Jiu, Olt, Vedea, Argeş şi Ialomiţa.

Potrivit noii avertizări, vor fi sub cod portocaliu râurile din bazinele hidrografice Jiul de Est şi afluenţii de stânga ai Jiului, Jiu pe sectorul aval de confluenţa Gilort cu amonte Podari, râuri aferente judeţelor Hunedoara, Gorj şi Dolj, afluenţii Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Gorj, Vâlcea, Olt şi Argeş, bazinul superior al Vedei (Vedea amonte S.H. Văleni şi Teleorman amonte S.H. Tătărăştii de Sus) - judeţele Olt, Argeş şi Teleorman şi ceilalţi afluenţi ai râului Vedea din judeţul Teleorman, bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa), Ialomiţa în sectorul afalt în aval de confluenţa Cricovul Dulce - acumularea Dridu (judeţele Dâmboviţa şi Ilfov).

De asemenea, până miercuri, la ora 14.00, vor fi sub avertizare cod galben de inundaţii râurile din bazinele hidrografice Desnăţui (judeţul Dolj), Jiu în amonte de confluenţa cu Gilort, Jiu sector aval Răcari, afluenţii de dreapta ai Jiului (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), afluenţii Oltului din judeţul Sibiu, Vedea în sectorul aval Văleni (judeţul Teleorman), Teleorman în aval de Tătărăştii de Sus (judeţul Teleorman), Dâmboviţa, pe cursul mijlociu (judeţul Dâmboviţa), Neajlov, Sabar şi alte râuri mici din bazinul Argeşului (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov), Ialomiţa amonte confluenţă cu Cricovul Dulce şi afluenţii mici din judeţele Dâmboviţa şi Prahova.

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale se pot produce şi în alte bazine hidrografice din judeţele Cluj, Alba, Sibiu şi Prahova.

Meteorologii au prelungit până marţi, la ora 22.00, codul galben de ploi şi vijelii în judeţele Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt, Vâlcea, Sibiu, Alba şi Cluj.

În cele opt judeţe avertizate cu cod galben vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. Cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat 30-40 de litri pe metru pătrat.

UPDATE

Opt localităţi afectate de inundaţii şi în Teleorman, unde apa a intrat în zeci de case

Zeci de case și sute de curți și anexe gospodărești din opt localităţi ale județului Teleorman au fost inundate în ultimele ore ca urmare a ploilor torențiale care au provocat scurgeri de pe versanți și au dus la revărsarea mai multor cursuri de apă.

Potrivit unui bilanț dat publicității marți noapte de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Teleorman, în urma cantităților mari de precipitații, a scurgerilor de pe versanți și a revărsării râurilor Tecuci și Clănița și a pâraielor Burdea și Câinelui s-au produs inundații în comunele Tătărăștii de Sus, Tătărăștii de Jos, Trivalea Moșteni, Vedea, Balaci, Didești, Siliștea Gumești și Scurtu Mare.

Conform sursei citate, în cele opt localități au fost afectate de inundații 44 de case, 230 de curți, 178 de anexe gospodărești, 63 de hectare de pășuni și fânețe și 963 de hectare de teren arabil.

De asemenea, viiturile au avariat 13 podețe și au acoperit peste 23 de kilometri de drumuri județene și comunale, iar 360 de fântâni nu pot fi folosite din cauză că au fost colmatate.

Teleorman este unul dintre județele care s-au aflat sub avertizare meteo cod galben de ploi și vijelii valabilă marți, până la ora 22.00.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri