Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Clasa politică, un anti-model

GALERIE
mihai dorin200
  • mihai dorin200
- +
Dacă-ţi propui radiografia morală - presupunând că mai poţi avea o asemenea pornire -, constaţi cu tristeţe deşertul. Nu e zi fără scandaluri, fără dezvăluiri compromiţătoare, etalând copios incultură, grobianism şi iresponsabilitate cât cuprinde.
 

Ţara aceasta s-a mişcat în ultimul sfert de veac. Mai poticnit, mai ineficient decât altele din zona central-europeană, dar s-a mişcat. Oamenii s-au schimbat poate cel mai mult. Nu întotdeauna din vocaţie, câteodată à contre coeur, dar s-au schimbat pentru a face faţă provocărilor şi a fi competitivi, compensând adesea lipsa de eficienţă flagrantă a clasei politice. Dintre toţi, cel mai mult s-au schimbat tinerii. Lucrează în companii transnaţionale cu salarii decente, unii au învăţat la prestigioase universităţi străine, comunică excelent, se comportă european şi circulă în lumea largă. E o plăcere să constaţi, ca profesor, că nu mai sunt debusolaţi ca acum 10-20 de ani, că mulţi nu mai trişează, delimitându-se de marasmul din jur. România de mâine va fi ţara lor. Vor avea de lucru cât pentru o "glorioasă revoluţie". Dacă ţara nu se împotmoleşte în starea actuală, atunci schimbarea nu va mai fi sângeroasă şi măsluită, ca în 1989, ci la vedere, cu armele competiţiei şi ale responsabilităţii, întrucât între acestea există o legătură organică.

Până acum însă, aproape tot ce a avut mai bun ţara la nivelul tinerei generaţii a luat calea pribegiei. La fel şi forţa de muncă educată, ce nu şi-a mai găsit locul într-o ţară dezindustrializată, coruptă şi ineficientă. Cauzele economice, îngemănate cu cele politice au generat o adevărată hemoragie umană. Valuri uriaşe de români capabili să asigure dezvoltarea economică şi intelectuală a ţării au părăsit ţara. Astăzi e prematur să cuantificăm proporţiile dezastrului, deşi consecinţele se întrevăd. După marile nenorociri politice, gen mineriadele, victoriile repetate ale partidului lui Ion Iliescu, dezamăgirea provocată de eşecul Convenţiei Democratice şi al lui Emil Constantinescu, mari grupuri de români dezamăgiţi au părăsit ţara. Ratarea lui Bombonel, din anul 2004 - vă mai amintiţi? - ne-a salvat de plecarea în... Congo.

Mulţi dintre cei plecaţi şi-au făcut un rost în ţări nu obligatoriu mai bogate, dar mai bine rânduite. Au învăţat acolo şi o altă etică a muncii. Cei rămaşi au învăţat să se chivernisească mai bine şi au constatat că la originea răului stă chiar proasta tocmire a ţării. Iar aceasta este "realizarea profesională" a clasei politice, cea care se pretinde a fi elită. Pe la noi însă rămâne valabil adagiul eminescian, rostit acum 140 de ani: "Bună ţară, rea tocmeală".

Toate au crescut, mai mult sau mai puţin, în aceşti ani de libertate chinuită, nu şi politicienii. Au crescut tinerii, intelectualii şi muncitorii, antreprenorii, universităţile care-şi merită numele etc. Clasa politică, nu doar că nu a crescut, dar a involuat. Şi-a edificat propriul culoar, încercând să fie nu atât eficientă, cât populistă. Sub pavaza imunităţii, a înflorit o veritabilă faună sălbatică, care s-a înmulţit prin viviparitate, a prosperat prin hoţie şi înşelăciune, pregătindu-se să-şi încheie cariera prin implozie. Dramatică involuţie! Acum 20 de ani, mai aveam câteva repere în spaţiul public. Majoritatea proveneau dintre urmaşii vechii elite politice, antebelice, salvată în chip miraculos. Cuvântul lui Corneliu Coposu avea consistenţă şi impunea de la sine. Cuvântul Anei Blandiana mobiliza sute de mii de oameni sub flamurile Alianţei Civice. Cuvântul Doinei Cornea, deşi repudiată în ţară, avea un imens ecou în străinătate. România mai avea, aşadar, modele. Iar când ai modele, există şi speranţă. Oamenii aceştia fie au dispărut, fie au fost învinşi. Mărturiile cutremurătoare ale Anei Blandiana din Fals tratat de manipulare sunt o dovadă vie şi tragică: România politică, fără repere morale şi civice, e o turmă fără stăpân. Regele, care e oricum deasupra partidelor, e folosit de unii şi alţii pentru a se lustrui pe ei. Niciunul, cu excepţia lui Corneliu Coposu, nu a avut curajul să întreprindă ceva major pentru restaurarea monarhiei. O stare de blazare şi de paralizie neputincioasă pare să se fi înstăpânit peste ţara politică. Această Românie se cufundă în neant, dar nici o voce responsabilă nu e pregătită să coaguleze energiile pozitive şi să le pună la lucru. Aproape toţi se împotmolesc în pseudo judecăţi, iar răul se rostogoleşte nestingherit.

Între aspiranţii la preşedinţie, la guvern, parlament ori la guvernămintele locale mişună o faună compusă din mutanţi ai istoriei recente, personaje sinistre care au crescut pe seama nesăbuinţei majorităţii de a-i învesti cu putere. O putere pe care au demonetizat-o până la pragul critic al lehamitei. Dacă-ţi propui radiografia morală - presupunând că mai poţi avea o asemenea pornire -, constaţi cu tristeţe deşertul. Nu e zi fără scandaluri, fără dezvăluiri compromiţătoare, etalând copios incultură, grobianism şi iresponsabilitate cât cuprinde. Nu-mi pot reprima o întrebare chinuitoare: pentru ce păcate nemărturisite va fi fiind pedepsit neamul nostru?

Această clasă politică a investit toate resursele de inteligenţă şi imaginaţie de care dispune pentru a ne convinge că nu mai are nimic esenţial de spus şi merită să dispară. Doar o "ardere de tot" ne mai poate izbăvi, dacă vrem să mai avem viitor. Utopie! Da, dar toate marile speranţe au ceva utopic, la început. Idealurile care nu au fost mai întâi visate, nu au mişcat istoria.

 
Mihai Dorin este istoric şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri