Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Comemorarea Pogromului de la Iaşi. Ce a declarat ambasadorul SUA la Cimitirul Evreiesc din Păcurari?

GALERIE
comemorare pogrom iasicomemorare pogrom iasi 2comemorare pogrom iasi 1
  • comemorare pogrom iasi
  • comemorare pogrom iasi 2
  • comemorare pogrom iasi 1
- +

„28 iunie 1941 este ziua când la Iaşi şi în România a murit democraţia şi umanitatea“, a rezumat episodul masacrului antisemit din urmă cu 75 de ani Paul Shapiro, director în cadrul Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington.  

Sute de ieşeni, cei mai mulţi de confesiune mozaică, dar şi numeroşi înalţi oficiali din administraţia locală şi centrală, au participat ieri la manifestările de comemorare a Pogromului de la Iaşi din iunie 1941, în urma căruia au fost asasinaţi cu bestialitate peste 13.000 de evrei din ordinul mareşalului Ion Antonescu, la acea dată şef al statului român.

„Totul a pornit de la un telefon“

Drumul care duce spre Cimitirul Evreiesc din Păcurari, reparat în spirit stahanovist de municipalitate în ajunul comemorării, era înţesat ieri cu autoturisme care înaintau agale la deal spre locul unde îşi duc somnul de veci victimele Pogromului. Bătrâni care abia îşi mai poartă paşii, dar şi foarte mulţi tineri au înfruntat vremea potrivnică pentru a vărsa o lacrimă şi a se ruga pentru sufletele celor plecaţi înainte de vreme în lumea celor drepţi, ucişi ca urmare a urii rasiale, ridicate la rang de politică de stat de autorităţile româneşti din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Abraham Ghiltman, liderul comunităţii evreieşti din judeţ, i-a purtat pe cei prezenţi la comemorare prin Iaşii anilor 1940-1941, amintind de măsurile profund antisemite luate de autorităţile din fruntea statului român, care ulterior s-au intensificat şi au atins apogeul în perioada proximă intrării României în cel de-al Doilea Război Mondial. „Pogromul de la Iaşi nu s-a produs întâmplător. Dacă înainte de anul 1941 în Iaşi au apărut mai multe curente antisemite şi s-a creat în România o adevărată legislaţie potrivnică evreilor, declanşarea masacrului a pornit de la un telefon dat de generalul Antonescu colonelului Constantin Lupu în dimineaţa zilei de 27 iunie 1941. Atunci i-a ordonat acestuia să cureţe oraşul de evrei“, a spus Ghiltman. Mai multe imagini găsiţi în GALERIE FOTO 1

Rând pe rând, au luat cuvântul la tribună oficialii municipalităţii şi ai judeţului Iaşi, reprezentanţi de la Guvern şi Preşedinţie, dar şi ambasadorii Israelului şi SUA. „Acum 75 de ani ceea ce era de neconceput s-a întâmplat la Iaşi. Militari, poliţişti, jandarmi, ajutaţi de bande violente de civili, au străbătut străzile Iaşului terorizându-i şi ucigându-i pe mulţi dintre evreii care mai locuiau aici. Acum însă, astăzi, România conduce Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului. Statele Unite vor ajuta România ca istoria să fie păstrată în memorie şi înţeleasă, astfel încât ea să nu se mai repete niciodată. Trebuie să ne asigurăm ca generaţiile viitoare să respingă ura şi intoleranţa care continuă să existe în colţurile întunecate ale Europei chiar şi astăzi“, a declarat Hans Klemm, ambasadorul SUA în România. Mai multe imagini găsiţi în GALERIE FOTO 2

Mesaj de la Iohannis

Cu prilejul comemorării de ieri, preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj prin intermediul consilierului său, istoricul ieşean Andrei Muraru. „În numele statului român, aduc astăzi un pios omagiu tuturor celor care acum 75 de ani au fost victimele acelui pogrom şi acţiunilor xenofobe, rasiste şi antisemite din acel timp şi îi onorez pe puţinii supravieţuitori. Această mare tragedie a evreilor a fost însă şi tragedia României. De aceea, încercăm astăzi, la atâtea decenii distanţă, să cunoaştem şi să înţelegem împreună de ce, de către cine şi mai ales cum a fost posibilă o crimă de asemenea proporţii în mijlocul lumii civilizate, în capitala Moldovei. Aceste pagini negre din trecut nu pot fi şterse pentru că o memorie selectivă nu defineşte decât parţial identitatea unui popor“, a subliniat şeful statului în mesaj. Discursurile oficialităţilor au fost urmate de o slujbă religioasă şi de momentul solemn al depunerii de coroane la monumentul închinat victimelor Pogromului din iunie 1941.

Tot ieri, de la ora 11, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iaşi a avut loc vernisajul expoziţiei „Criminali şi salvatori în memoria supravieţuitorilor Pogromului de la Iaşi“, susţinut de istoricul Bogdan Maleon, directorul instituţiei. Nu în ultimul rând, spre seară, a avut loc în Sala Voievozilor de la Palatul Culturii ceremonia de decorare a trei supravieţuitori ai Pogromului - Iancu Tucarman, Leonard Zaicescu şi Marcel Fischel - de către reprezentanţii Preşedinţiei României. GALERIE FOTO 3

Astăzi, seria de manifestări comemorative continuă cu inaugurarea Pieţelor „Drepti între Popoare“ şi cea a „Evreilor Martiri din 1941“, situate la intersecţia dintre strada Arcu şi strada Gării, respectiv la intersecţia de la Râpa Galbenă. Spre prânz, între orele 12 şi 14, în Sala Senat a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ se va desfăşura masa rotundă „Pogromul de la Iaşi, între istorie şi memorie“, invitaţii speciali ai evenimentului fiind istoricul Adrian Cioflâncă şi scriitorul Cătălin Mihuleac, iar la Muzeul de Istorie din cadrul Palatului Culturii din Iaşi va avea loc expoziţia foto-documentare „75 de ani de la Pogromul din Iaşi“, organizată de Institutul Naţional pentru Studiul Holocaustului din România „Elie Wiesel“ şi Complexul Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri