Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

(Con)Curs de idei

GALERIE
idei amenajare rauri
  • idei amenajare rauri
- +

Iată trei proiecte de amenajare a cursului unui râu premiate în ultimii ani.

Am găsit de curând câteva cuvinte atribuite scriitorului francez Antoine de Saint-Exupery, despre care am simţit că vin ca un răspuns revelator la numeroasele întrebările retorice lansate de tema pusă în discuţie: “Dacă vrei să construieşti o corabie, în loc să convoci oamenii să adune lemne şi să le atribui sarcini şi activităţi, mai curând să îi înveţi să tânjească după imensitatea nesfârşită a mării”.

Astazi nu mai visăm - ne e frică sau suntem prea ocupaţi - şi chiar condamnăm cu vehemenţă orice tentativă vizionară sau utopică. Am pierdut exerciţiul visului, amorţiţi într-un pragmatism imersiv. Am senzaţia că oamenii au mai mult curaj să viseze atunci când sunt într-un univers concentraţional, decât atunci când libertatea ne îmbată - ca ulterior să ne amorţească.

În viziunea lui Saint-Exupery, actul edificării propriu-zise (al construirii) va veni de la sine dacă se subscrie unei priviri nostalgice spre orizont. Ce înseamnă asta? Energia şi entuziasmul vizionar sunt mobilizatoare. Proiectul de regularizare a râului Bahlui a pornit exact invers şi în lipsa de viziune a acestuia şade întreaga nemulţumire a refractarilor. Regularizare-un termen tehnic care arată limitele unei investiţii care nu a promovat (şi ulterior a anulat) un concurs de idei, care răspunde doar unei probleme vizibile (canal de dirijare a apei) şi nu consideră stringentă problema invizibilă a oraşului (lipsa de poezie şi bucurie a spaţiului), evidenţiind în final viziunea limitrofă asupra dezvoltării oraşului.

Concursurile de idei şi discuţiile publice dau viaţă mereu unui proiect pentru că ele relevă necesităţile reale percepute de locuitorii acelui spaţiu. La nivel european, organizaţia ECRR (European Center for River Restoration) - pune la dispoziţie materiale pentru buna practică în reabilitarea râurilor de-a lungul Europei. Numeroase precedente în diferite oraşe au luat în considerare ideea că prezenţa apei în oraş este un eveniment important, iar posibilităţile trebuie larg extrapolate.

Renovarea malurilor râului Ljubljanica (Slovenia) a primit Premiul European pentru Spaţiu Public în 2012 (1). Soluţia a redat râul locuitorilor (neizolându-l), prin platforme în trepte ce pot oferi spaţii de contemplare sau agrement. O apă epurată se consideră aici un factor esenţial.

Noile intervenţii asupra râului Meurthe din Raon, Franţa, (2) au revitalizat centrul oraşului într-o abordare ce a sugerat pasarele lungi şi ample deasupra cursului de apa, un traseu în sine de urmat. Intervenţii ce pot fi ulterior ataşate pe lângă râuri sunt cele precum lunga pistă supraînălţată de biciclete prevăzută în proiectul Tagus Linear Park din Portugalia pe lângă un râu minor sau o bancă lungă de 500 m, prismatică şi roşie, care noaptea luminează în Hebei, China şi care invită tacit la activităţi de-a lungul ei.

Turnuri de observaţie de-a lungul râurilor sunt alteori idei participante însă un exemplu, care s-a dovedit un real succes şi mult premiat, este cel al proiectului de restaurare a canalului ChonGae din Coreea de Sud (3). Oamenii pot coborî până în apa a cărei adâncime este reglată de numeroase bazine de acumulare, iar calitatea acesteia este filtrată pentru a o transforma într-o lungă fântână arteziană. Spaţii comerciale şi de popas animează de o parte şi de alta întregul traseu al râului prin oraş, iar cursul de apă nu mai este privit ca un factor de diviziune al oraşului, ci ca unul de coeziune şi convocare.

Exemplele oferite nu sunt decât un curs de idei, dar care vor să invite la un concurs de idei şi să lansese provocarea de a găsi soluţii dinamice şi pentru situaţia actuală a râului oraşului Iaşi.

O nedemontabilă autocomplezenţă nu este o soluţie dacă dorim un mediu de viaţă mai bun. Sub soarele arzător al progresului, un oraş fără poezie îşi îngheaţă locuitorii.

Andreea MOVILĂ, studentă la Facultatea de Arhitectură ”G.M. Cantacuzino” Iaşi

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri