Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

CONCLUZII după vizita premierului: Moldova e prea săracă, autostrada e prea scumpă

GALERIE
Ciolos la Iasi, foto Dan Luca (7)
  • Ciolos la Iasi, foto Dan Luca (7)
- +

Principalul merit al vizitei premierului la Iaşi pare să fie doar acela că a avut loc. Mult-aşteptata întâlnire cu cei aproape 100 de parlamentari din Moldova pe tema autostrăzii nu a adus noutăţi. Premierul a constatat însă cu amărăciune că există o divizare a zonei: sudul Moldovei vrea autostradă prin Bacău - Braşov; cei din Nord vor Iaşi - Târgu Mureş. „Vom face un grup de reflecţie“, a fost concluzia finală a premierului Dacian Cioloş.

Premierul Dacian Cioloş a bifat ieri la Iaşi îndeplinirea unei promisiuni, aceea de a fi prezent la întâlnirea solicitată de 78 de parlamentari din zona Moldovei. În ciuda aş­teptărilor uriaşe, primul ministru şi-a asumat vag necesitatea unui program de dezvoltare a Moldovei şi de recuperare a decalajelor acesteia faţă de restul ţării, urmând ca până în octombrie să fie formulată o viziune de dezvoltare economică a regiunii, în care rolul guvernului va fi doar de mediator. Viziunea nu se va concretiza însă în proiecte clare în timpul mandatului actualului gu­vern, ci doar va creiona viitoarele direcţii ale alocărilor financiare.

De partea cealaltă, nici parlamentarii moldoveni nu au putut prezenta un front comun. Mulţi au lipsit de la întâlnirea pe care o convocaseră, iar cei prezenţi au încercat fiecare să tragă spuza promisiunilor pe turta judeţului pe care îl reprezentau. Până şi premierul a reproşat, voalat, lipsa de consecvenţă şi unitate a moldovenilor.

S-a spălat traseul

Pregătirile pentru vizita guvernamentală au început dis-de-dimineaţă. Angajaţii Sa­lubris au măturat şi spălat atent tot traseul cuprins între Palatul Culturii şi Universitatea „Al.I. Cuza“, ce avea să fie parcurs de oficiali. În Palatul Culturii încă se curăţau ultimele pete de vopsea sau resturi de ciment şi var, astfel încât clădirea a ajuns strălucitoare ca scoasă din cutie. Până târziu după-amiază, Palatul a continuat să miroase a solvenţi, alături de mirosul de vopsea şi lacuri noi.

Discuţiile purtate de Cioloş cu parlamentarii, reprezentanţii mediului academic şi de afaceri au fost în general sterile, singurul punct comun adoptat de moldoveni fiind că regiunea este săracă şi are nevoie de ajutor.

„Una din problemele cu care ne-am confruntat a fost competiţia politică între ju­deţe, care este pozitivă, dar în cazul căreia, de la un punct încolo, are de suferit întreaga regiune. Este nevoie de o abordare coerentă a priorităţilor şi investiţiilor care se vor a se face“, a spus, după întâlnire, Cioloş.

Pre­mierul a reproşat ieşenilor şi bâlbâielile în stabilirea amplasamentului viitorului Spital Regional de Urgenţe.

„La Cluj şi Craiova este mai multă claritate. Am aşteptat să ni se spună locaţia clară, dar am primit mai multe. O vom tranşa noi până la urmă, din cele propuse de autorităţile locale“, a spus Cioloş.

S-a băgat pe sub uşă şi varianta Braşov - Bacău

Deşi întâlnirea fusese convocată îndeosebi pentru a impune guvernului susţinerea autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş, la solicitare s-a adăugat şi autostrada Braşov - Bacău, parlamentarii moldoveni neputând cădea de acord asupra unui singur proiect prioritar. Judeţele din nordul Moldovei au susţinut ca prioritară autostrada Iaşi - Târgu Mureş, cele din sud, traseul Bacău - Braşov, iar băcăuanii au oscilat între amândouă, afirmând totuşi că legătura peste Carpaţi prin Braşov ar fi mai ieftină. Până la urmă, disputa a fost tranşată de Cioloş, care a afirmat că prioritate va avea traseul Iaşi - Târgu Mureş.

De altfel, în cursul zilei de ieri, premierul s-a întâlnit separat şi cu membrii grupului „Moldova vrea au­tostradă“, care susţine traseul ieşean. Cioloş a precizat şi că viitoarea lege a centenarului, dedicată celei de-a 100-a aniversări a Marii Uniri, va cuprinde şi un angajament ferm privind construirea autostrăzii. Susţinerea declarativă a proiectului autostrăzii de către Cioloş a fost însă doar un succes de orgoliu pentru ieşeni, întrucât nici premierul, nici ministrul transporturilor, Dan Costescu, nu au avut răspunsuri clare la întrebările concrete. Cioloş s-a mărginit să precizeze că se va constitui „un grup de reflecţie“ care să înceapă „să gândească“ planul de dezvoltare a Moldovei.

Chestiunile concrete

Conform ministrului Transporturilor, în cursul lunii mai ar urma să fie realizată docu­mentaţia necesară scoaterii la licitaţie a studiului de fezabilitate aferent autostrăzii. Evaluate în total la 36 de milioane de euro, studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic ar urma să fie demarate cel mai devreme în fe­bruarie anul viitor. Termenul de realizare a studiilor este de 18 luni, respectiv până în august 2018. În acest interval ar urma să fie găsite şi sursele de finanţare pentru lucrările propriu-zise, Costescu evitând să se pronunţe ferm pe acest subiect. El a precizat totuşi că, după 2020, fondurile structurale alocate României vor fi restrânse, fapt ce ar limita posibilităţile de finanţare a autostrăzii.

Ministrul Costescu a evaluat lucrările de construire a autostrăzii la 4 miliarde euro, din care 2,9 miliarde euro ar costa tronsonul Târgu Neamţ - Târgu Mureş, care va traversa Carpaţii. Restul de 1,1 miliarde euro ar acoperi construirea tronsonului Ungheni - Iaşi - Târgu Neamţ. Acesta va fi de altfel şi primul la care vor începe lucrările.

La remarca reporterului „Ziarului de Iaşi“ că cel mai important tronson este tocmai cel care trece Carpaţii, nu cel din zona de câmpie, care poate fi suplinit temporar de actualul DE 583, replica lui Costescu a fost tranşantă: se va construi întâi tronsonul mai ieftin, nu cel mai important pentru transportatori.

„Dacă ne-am apuca de Târgu Neamţ - Târgu Mu­reş întâi, am ieşi din orice cadru financiar rezonabil“, a explicat ministrul.

Ca o consolare, sfârşitul anului viitor ar trebui să mar­cheze inaugurarea podului rutier de la Ungheni (în zona celui feroviar actual), aflat în prelungirea şoselei Chişinău - Ungheni, la care Republica Moldova a demarat lucrările de modernizare anul trecut.

Principalul rezultat al vizitei: faptul că a avut loc

Reluarea procesului de descentralizare şi regionalizare a ţării, ca şi priorităţile învă­ţământului superior au reprezentat alte teme abordate în discuţiile dintre membrii guvernului şi moldoveni, la discuţii participând şi vicepremierul Vasile Dâncu, deţinător al portofoliului Dezvoltării şi Administraţiei. La aceleaşi discuţii, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi cel al Universităţii Teh­nice au cerut sprijinirea învăţământului superior agricol şi tehnic, în care Iaşul are cel mai important potenţial.

Lungile discuţii din clădirea Universităţii „Cuza“, în corpul ce aparţine UTI, au fost urmate de o scurtă discuţie cu prefectul Marian Grigoraş, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, Victorel Lupu, şi primarul interimar Mihai Chirica. Ulterior, premierul s-a întâlnit cu reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi a participat la inaugurarea festivă a Palatului Culturii. Chiar şi iniţiatorii au admis că principalul rezultat al vizitei de ieri a fost că ea a avut loc.

Doi candidaţi la Primărie s-au poziţionat deja vizavi de autostradă

Ce spune candidatul independent Viorel Blăjuţ, participant în calitate de deputat la întâlnirea cu uşile închise a premierului cu parlamentarii din Moldova, şi cum apreciază declaraţiile premierului Marius Bodea, candidatul PNL?

CITIȚI ÎN CONTINUARE:

Doi candidaţi la Primărie vor să boicoteze Master Planul de Transport

Restaurarea Palatului Culturii, apreciată la superlativ de delegaţia guvernamentală

După întâlnirea cu reprezentanţii Moldovei în Parlament, Palatul Culturii a reprezentat principalul punct de pe agenda vizitei guvernamentale de ieri. Oficialii guvernului Cioloş au avut posibilitatea să viziteze ieri în avanpremieră Palatul, înainte de inaugurarea pentru public, programată mâine. Modul de restaurare a Palatului a fost apreciat la superlativ de ministrul culturii, Vlad Alexandrescu. Acesta s-a făcut însă că nu observă repetatele aluzii ale directoarei Complexului Muzeal Naţional „Moldova“, Lăcrămioara Stratulat, cu privire la alocarea de noi fonduri, pentru completarea colecţiilor cu exponate noi faţă de cele existente. Cele 26 de milioane de euro investite în perioada 2008-2016 în consolidarea şi restaurarea Palatului au reprezentat doar suma necesară renovării clădirii, cele patru muzee urmând să funcţioneze cu expoziţii temporare.

VEDEȚI ÎN CONTINUARE:

IMAGINI: Cioloș și miniștrii, cuceriți de „albastrul de Prusia“ din Palatul Culturii

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri