Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Concurenţă mai mică decât anul trecut la Medicină. Examenul la Chimie, de speriat

GALERIE
umf_iasi
  • umf_iasi
- +

Deşi era penultima zi de înscrieri, ieri nu erau deloc cozi la înscriere pentru admiterea la UMF. La cea mai căutată facultate, Medicina, concurenţa era în penultima zi de 2,5 pe loc, în condiţiile în care anul trecut a fost de 4 pe loc. În această sesiune s-a introdus şi chimia la admitere, pe lângă anatomie.

Dacă, anul trecut, în primele zile de înscriere pentru admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie erau cozi lungi, anul acesta, situaţia este sensibil mai lejeră. În cursul zilei de ieri, de dimineaţă şi până la orele amiezii, la Facultăţile din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ bătea vântul.

„Foarte puţini candi­daţi“, după cum recunosc şi paznicii care păzesc uşile sălilor de înscriere.

Pe cei pe care i-am găsit însă, examenul de ad­mi­tere îi sperie mai mult decât i-au speriat pe cei din anii anteriori. Cauza este disciplina Chi­mie, care s-a introdus de anul acesta în examenul de admitere, pe lângă anatomia corpului uman.

Candidat: „Continui tradiţia familiei“

Ana-Maria a terminat profi­lul Ştiinţe ale Naturii la Liceul „Al.I. Cuza“ din Iaşi şi doreşte să se înscrie la Asistenţă Medi­cală.

„Aici se dă admitere doar din anatomie; la Medicină Gene­rală se dă şi din chimie. De o lună de zile mă pregătesc intensiv pentru admitere“, spu­ne tânăra.

Aceasta îşi dorea de mică să ajungă medic, însă pe ultima sută de metri s-a răz­gândit şi s-a înscris la Asistenţă Medicală.

Tot aici s-a înscris şi Adelina Dorneanu, absolventă de Filo­logie la Liceul „Miron Costin“, din Iaşi. Prima sa observaţie cu privire la înscrie­rile de anul acesta a fost lipsa cozii.

„Mă aşteptam să fie coadă, dar nu e. Eu am încercat şi anul trecut, dar nu m-am încadrat cu nota, luasem în jur de 8 la examen. Pentru că acesta este domeniul în care vreau să studiez, un an m-am înscris la Postliceala Sanitară, ca să nu-mi ies din ritm, iar acum dau iar admi­tere. Nu vreau să rămân la postliceală deoarece îmi doresc mai mult de la mine. Alt statut îţi dă o facultate. Plus că mama şi bunica lucrează în sistemul medical şi din start nu am vrut să mă înscriu la altă facultate anul trecut, pentru că ştiu că asta vreau să fac şi eu“, măr­turiseşte Adelina.

Nu doar ab­solvenţi din Iaşi au venit să se înscrie ieri la UMF, ci şi tineri din alte judeţe. Ioana este din Botoşani şi este absolventă a Liceului „Dr. Ciucă“ din oraşul Săveni.

„M-am înscris la Balneo, îmi place să lucrez cu oamenii, şi cred că voi opta pentru pediatrie. M-am decis acum trei săptămâni să mă înscriu aici, şi tot de atunci mă pregătesc pentru admitere“, spu­ne grăbită aceasta.

Împreună cu mama ei, se pregăteşte să-şi depună dosarul şi să-şi ia de-o grijă.

Dintr-un alt judeţ este şi Angelica, care a venit din Su­ceava să se înscrie la Tehnică Dentară. Aceasta a terminat Servicii la Colegiul „Andronic Motrescu“ din Rădăuţi şi a ales această facultate deoarece spune că sunt doar trei ani de studiu, şi nu şase, cum sunt la Medicină Dentară.

„Anul acesta m-am decis să dau aici; pentru exa­men mă pregătesc de două săp­tămâni“, spune franc candidata.

Tot în febra înscrierilor se află şi Şerban Stelea, un tânăr ferm convins că acesta este drumul său în viaţă. S-a înscris la Medicină Dentară, pentru că părinţii lui sunt medici stomatologi, şi vrea să ducă „moşte­nirea“ mai departe.

„Duc tradi­ţia... E cam din scurt cu introducerea chimiei, dar învăţ de la începutul clasei a XII-a pentru examen. La chimie nu prea poţi să acumulezi materia din patru ani. Sunt reticent cu privire la plecare în străinătate după absolvire, prefer să ră­mân acasă, e bine şi aici“, spune Şerban.

Acesta este ab­solvent de Filologie la Colegiul „Emil Racoviţă“ din Iaşi şi speră să prindă un loc la buget la facultate.

Examenul va fi luni

Anul trecut, concurenţa a fost acerbă, în condiţiile în care s-au înscris 2.801 candidaţi la toate cele opt facultăţi din ca­drul UMF, pe cele 723 de locuri bugetate. De altfel, în ciuda acalmiei de ieri de la înscrieri, şi anul acesta se aşteaptă o concurenţă mare. La Facultatea de Medicină Generală s-au înregistrat anul trecut 4 candidaţi pe loc. Anul acesta sunt, până în prezent, doar doi jumătate pe loc. Înscrierile la UMF se în­cheie însă astăzi, iar examenul de admitere are loc pe 25 iulie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri