Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Confuzie privind metoda de alegere a rectorului de la UMF. Lupta continuă

GALERIE
UMF
  • UMF
- +
În urma şedinţei de ieri a Senatului UMF, membrii forului de conducere nu se pot pune însă de acord dacă să modifice sau nu acest regulament.

După discuţii aprinse în săptămâna premergătoare şedinţei de ieri, Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a votat o formulă a noului regulament de alegere a senatorilor şi a rectorului instituţiei de învăţământ superior. Membrii forului de conducere nu se pot pune însă de acord dacă prin acest regulament se modifică sau nu metodologia de votare a candidaţilor introdusă în 2007 de către fostul rector, prof.dr. Cristian Dragomir, prin ierarhizare. Cei care au susţinut modificarea regulamentului preciează că în cadrul şedinţei li s-a prezentat un buletin de vot standard, în care să se aplice o singură ştampilă, astfel fiind eliminată formula de ie­rarhizare a candidaţilor, prin care vo­tantul îi ordona pe aceştia în funcţie de preferinţe.

„În acest moment s-a votat că se păstrează vechiul regulament cu menţiunile din noul ordin, din aprilie. Adică va fi vot în căsuţă, cu ştampilă. Probabil vor fi alegeri în două tururi, miercurea viitoare mai este o nouă întâlnire şi se va stabili atunci“, au precizat sursele citate.

De cealaltă parte, prof.dr. Gabriel Dimofte, preşe­dintele Senatului, susţine contrariul. Acesta a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că s-a adaptat regulamentul vechi cu modificările ordinului de ministru nr. 3751, dat pe 29 aprilie, şi că se va folosi ştampila în desemnarea prefe­rinţelor electorilor, dar că se va folosi în continuare ierarhizarea candidaţilor.

„Va rămâne ierarhizarea candidaţilor. Vom folosi exact metodologia veche, doar că în loc să bifăm cu pixul se va folosi ştampila. Este ca la votarea anterioară, să spunem că sunt cinci candidaţi, fiecare va avea cinci casete în dreptul lui, şi aceeaşi ştampilă se va pune de cinci ori în dreptul fiecăruia pe poziţia pe care se va considera a fi bună“, a declarat prof.dr. Gabriel Dimofte.

Sursele noastre ne-au explicat că se dorea o modificare substanţială a regulamentului, însă nu poate fi făcută fără schimbarea Cartei universitare, iar acest lucru se face prin consultarea întregii comunităţi academice printr-un referendum, lucru care ar fi durat prea mult, dat fiind faptul că în curând trebuie desfăşurate alegerile. În orice caz, discuţiile se vor tranşa săptămâna viitoare, pe 2 decembrie, când în cadrul unei şedinţe extraordinare a Senatului se va stabili varianta finală a regulamentului de desfăşurare a alegerilor, cât şi a unui calendar. Cel mai probabil, dat fiind timpul lung necesar pregătirii lor, ele vor fi organizate în ianuarie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri