Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

duminica, 25.09.2016

Consideraţii pe seama unei plângeri penale "convenabile"

GALERIE
Alexandru Lazescu
  • Alexandru Lazescu
- +

A vorbi despre toate aceste lucruri, a ridica semne de întrebare asupra unor practici de sistem, a te întreba de ce unele personaje par "sărite" de anchete, în timp ce altele par să fie în centrul atenţiei, nu înseamnă deloc că torpilezi lupta împotriva corupţiei.

Abia s-a închis lista candidaturilor pentru poziţia de rector al UMF Iaşi şi, iată, profesorul Viorel Scripcariu, o apariţie surpriză de ultim moment într-o cursă care agită intens spiritele, creditat de mulţi cu prima şansă, se vede imediat confruntat cu un atac în justiţie. La mai bine de trei luni după desfăşurarea concursului de manager la Maternitatea "Elena Doamna"consilierului juridic al spitalului, Daniela Bura, i s-a luat brusc un văl de pe ochi, a avut o revelaţie: comisia de examinare, al cărei preşedinte a fost Viorel Scripcariu, ar fi comis grave iregularităţi favorizând-o pe cea care ar fi obţinut în final postul, dr. Iolanda Blidaru. Aşa că, dintr-o nestăvilită sete de dreptate, ea a decis că lucrurile trebuie puse neapărat în ordine şi vinovaţii aspru pedepsiţi. Drept pentru care a făcut plângeri penale la Parchetul de pe lângă Judecătorie şi, cum altfel, la DNA.

E greu, chiar şi pentru cei care sunt departe de a fi adepţi entuziaşti ai teoriilor conspiraţioniste să nu facă legătura între depunerea candidaturii profesorului Scripcariu şi cele două plângeri înaintate la doar trei zile distanţă. Mai ales că la UMF există o istorie mai lungă cu acest gen de "întâmplări", un alt candidat redutabil fiind scos din cursă în urma unui discutabil "act de mare corupţie" centrat pe o mită constând dintr-o tavă de vreo $30. Din acest punct de vedere e instructivă lectura unor comentarii online care au însoţit articolul pe această temă publicat sâmbătă în "Ziarul de Iaşi". După cum ridică destule semne de întrebare şi dorinţa reclamantei de a implica neapărat DNA într-un caz până la urmă minor. Dacă instituţia cu pricina s-ar ocupa de toate concursurile contestate din ţară nu ar mai avea probabil timp pentru nimic altceva. Singura explicaţie plauzibilă este aceea că s-a urmărit un efect mediatic negativ care să-l afecteze pe cel care a devenit, practic peste noapte, favoritul cursei de la UMF Iaşi. Sau e poate vorba de un mesaj explicit de intimidare menit să pregătească terenul pentru posibile "negocieri post-electorale fructuoase" pentru alte funcţii de conducere din Universitate?

Sigur, acest gen de consideraţii pot fi încadrate, fără probleme, în categoria speculaţiilor. Şi e fără îndoială şi riscant, şi nepotrivit să faci trimitere la cineva anume atunci când discuţi astfel de prezumtive maşinaţiuni. Deşi destul de mulţi oameni din UMF nu se feresc deloc în cadru privat să fie cât se poate de expliciţi când ajung în acest punct. După cum, până la urmă e prematur să dai din start un cec în alb felului în care s-a organizat şi a decurs consursul de la Maternitatea "Elena Doamna". Însă nici nu poţi fi atât de naiv încât să ignori cu totul şi momentul, şi dimensiunea supralicitată dată cazului cu pricina. Mai ales dacă iei în calcul şi alte "coincidenţe" curioase din trecut. Chiar dacă există toate premisele ca acest gen de tactică păguboasă (dacă despre asta este vorba!) să aibă efecte inverse celor preconizate.

Dar dincolo de toate astea, ceea ce se întâmplă în aceste zile, cu precădere la UMF, legat de bătălia pentru poziţia de rector transmite semnale absolut deprimante, pe două direcţii majore. Prima, ţine de degradarea climatului din mediul academic ieşean. O confruntare care ar trebui prin definiţie să fie una internă este scoasă, nefericit, în piaţa publică. Cu articole publicitare de promovare, cu posibile atacuri mediatice plătite împotriva adversarilor, cu echipe de consilieri şi postaci pe Internet. În loc de asta te-ai fi aşteptat mai degrabă la întâlniri ale candidaţilor cu colegii lor din universitate, poate la pliante de prezentare sau eventual la bloguri personale.

A doua observaţie este însă mult mai gravă şi nu ţine neapărat de situaţia de la UMF. A face apel la justiţie, în principal la DNA, pentru a tranşa dispute pentru conducerea unor instituţii sau pentru a scăpa de persoane indezirabile este o practică toxică. E adevărat, ne-am obişnuit deja cu acest gen de acţiuni în bătălia politică. Şi nu doar la noi. Redeschiderea în Franţa, nu cu mult timp în urmă, a unei acţiuni în justiţie (despre care se credea că fusese închisă definitiv) împotriva directorului FMI, Christine Lagarde, o apropiată a fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, a fost văzută în unele cercuri drept un demers motivat politic. Însă atunci când tentaţia de a utiliza procurorii pentru a tranşa dispute, animozităţi, competiţii, coboară la nivelul unei întregi puzderii de instituţii, situaţia devine îngrijorătoare. Chiar şi dacă instituţiile de forţă ale statului nu marşează neapărat la astfel de acţiuni, percepţia în sine, că o pot face (uneori chiar o şi fac, dovadă abuzurile de care nu am dus deloc lipsă în cazul judecătorilor sau procurorilor!), este extrem de nocivă.

Parte a problemei este şi faptul că lucrurile de acest gen nu se discută serios în mass media. Unii ignoră (în mod curios!) subiectul, alţii o fac distorsionat, selectiv şi partizan pentru a tranşa dispute politice sau a derula campanii de deculpabilizare/ culpabilizare personalizate, în funcţie de interesele patronilor. La fel s-a întâmplat şi în cazul discuţiei legate de excesul de arestări. A vorbi despre toate aceste lucruri, a ridica semne de întrebare asupra unor practici de sistem, a te întreba de ce unele personaje par "sărite" de anchete, în timp ce altele par să fie în centrul atenţiei, nu înseamnă deloc că torpilezi lupta împotriva corupţiei.

E important ca aceasta să continue. Multe dintre cazurile deja finalizate în instanţă, dar şi cele instrumentate în prezent au scos la iveală practici sistematice de corupţie, cu sume considerabile şi comisioane consistente în cazul unor licitaţii publice. Aşa că e de sperat că o descurajare a acestor obiceiuri să aibă rezultate pozitive făcând piaţa achiziţiilor mai competitivă, cu efecte benefice în ceea ce priveşte maniera în care sunt cheltuiţi banii publici.

Însă asta nu înseamnă deloc că o serie întreagă de aspecte criticabile, unele cu potenţiale efecte periculoase pentru societate, nu trebuie discutate. Tocmai pentru că unul dintre aspectele fundamentale, adesea ignorat, este ceea ce americanii numesc existenţa unui sănătos şi solid sistem de checks and balances, piatra de temelie a întregului cadru instituţional din Statele Unite. Este vorba de ansamblul de mecanisme care împiedică atât structurile de forţă din stat, cât şi cele alese să intre în derapaje periculoase. Pentru că, deşi e important ca bătălia anti-corupţie să continue, este la fel de important ca această bătălie să nu se transforme într-o armă împotriva unor adversari, să nu devină un instrument al unor interese proprii sau de grup.

Comentarii Facebook

(5 comentarii)

Citeste Faq
Scrie un comentariu

Toate campurile sunt obligatorii!

Cod verificare* Security Code
Toate campurile sunt obligatorii!
Comentariile cu continut licentios vor fi sterse.
Joi, 11 Februarie 2016, 18:36
Basistul Lazescu
Dupa ce ati distrus TVR umplandu-l gretos de dublu standard, mai aveti si tupeul sa comentati vrute si nevrute!
Luni, 11 Ianuarie 2016, 23:00
Agerpress
Nu esti corect Lazescule!! Mai jos ziarul de iasi are un articol defaimator la adresa unui candidat de la Cuza ?! Voi nu aveti nicio vina, sunteti cei mai corecti, asa e !? Iar din articolul tau pare ca ei sunt cei mai corecti! Sa nu uitam ca Astarastoae este condamnat definitiv (cu suspendare e drept, dar cazierul e patat! de doua ori), Pieptu a fost demis de catre Ministrul Educatiei pentru falsurile de la admitere in care este cercetata acum si decanul Azoicai !! Iar Scripcariu (incoruptibilul) este scos in fata de catre acestia... posibil sa fie implicata si Forna, dar prea e de domeniul S.F. toata alegatia ta!
Luni, 11 Ianuarie 2016, 19:44
tokyo
trebuie schimbat numele din Romania in Republica DNA
Luni, 11 Ianuarie 2016, 11:36
turavura
foarte frumos! acum sa se gaseasca cineva sa depuna o plangere penala, impotriva to'arasei bura, pentru tainuire, ca altfel cum Dumnezeu si-a adus aminte de abia acum??? ori a fost plecata in afganistan cu treaba, ori nu are ,,retinere de minte"...
Luni, 11 Ianuarie 2016, 04:41
OBSERVATOR
PAMFLET! Stie toata lumea ca artizana lucraturii e Morina Gorna, aceeasi care i-a mai lucrat si pe Astarastoae, Covic, Azoicai si Dorobat pentru singura lor vina de a fi vrut sa candideze impotriva nebunei care vrea sa fie mai tare ca Burlui. Prost este ca si are audienta la DNA fiindca a angajat-o pe nevasta unuia care lucreaza acolo. nimic nu-i intimplator pe lumea asta. Angajezi nevasta de DNA-ist, ca si cum ai platit taxa de protectie (ca numai tanti Jana Condurache stie citi studenti au cumparat cartile Gornei trase la copiator). in plus, primesti ca bonus anchetarea dusmanilor tai. asta e justitia noastra, asta e UMF-ul batjocorit de lunatica asta.
@observator Luni, 11 Ianuarie 2016, 05:13
Si de fiecare data i-a dus la DNA decat pe candidatii cei mai redutabili. Daca vrea, aranjeaza sa aibe plangeri la DNA toti profesorii din UMF, ca de asta ia Maricica Ursachioaia 1000 de euro pe luna de la fundatiile stomatologice, decat de asta.
Luni, 11 Ianuarie 2016, 04:41
OBSERVATOR
PAMFLET! Stie toata lumea ca artizana lucraturii e Morina Gorna, aceeasi care i-a mai lucrat si pe Astarastoae, Covic, Azoicai si Dorobat pentru singura lor vina de a fi vrut sa candideze impotriva nebunei care vrea sa fie mai tare ca Burlui. Prost este ca si are audienta la DNA fiindca a angajat-o pe nevasta unuia care lucreaza acolo. nimic nu-i intimplator pe lumea asta. Angajezi nevasta de DNA-ist, ca si cum ai platit taxa de protectie (ca numai tanti Jana Condurache stie citi studenti au cumparat cartile Gornei trase la copiator). in plus, primesti ca bonus anchetarea dusmanilor tai. asta e justitia noastra, asta e UMF-ul batjocorit de lunatica asta.
@observator Luni, 11 Ianuarie 2016, 05:13
Si de fiecare data i-a dus la DNA decat pe candidatii cei mai redutabili. Daca vrea, aranjeaza sa aibe plangeri la DNA toti profesorii din UMF, ca de asta ia Maricica Ursachioaia 1000 de euro pe luna de la fundatiile stomatologice, decat de asta.
Luni, 11 Ianuarie 2016, 11:36
turavura
foarte frumos! acum sa se gaseasca cineva sa depuna o plangere penala, impotriva to'arasei bura, pentru tainuire, ca altfel cum Dumnezeu si-a adus aminte de abia acum??? ori a fost plecata in afganistan cu treaba, ori nu are ,,retinere de minte"...
Luni, 11 Ianuarie 2016, 23:00
Agerpress
Nu esti corect Lazescule!! Mai jos ziarul de iasi are un articol defaimator la adresa unui candidat de la Cuza ?! Voi nu aveti nicio vina, sunteti cei mai corecti, asa e !? Iar din articolul tau pare ca ei sunt cei mai corecti! Sa nu uitam ca Astarastoae este condamnat definitiv (cu suspendare e drept, dar cazierul e patat! de doua ori), Pieptu a fost demis de catre Ministrul Educatiei pentru falsurile de la admitere in care este cercetata acum si decanul Azoicai !! Iar Scripcariu (incoruptibilul) este scos in fata de catre acestia... posibil sa fie implicata si Forna, dar prea e de domeniul S.F. toata alegatia ta!
Joi, 11 Februarie 2016, 18:36
Basistul Lazescu
Dupa ce ati distrus TVR umplandu-l gretos de dublu standard, mai aveti si tupeul sa comentati vrute si nevrute!
Luni, 11 Ianuarie 2016, 19:44
tokyo
trebuie schimbat numele din Romania in Republica DNA

Ultima ora

editorial

 Vioara întâi e numai Hagi

Nicolae GRECU

Vioara întâi e numai Hagi

 Cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor nu suportă concurenţa nici măcar în sectorul juvenil

Filmuletul zilei

opinii

Pelesh

Briscan ZARA

Pelesh

Privind opulenţa aceea debordantă, centimetrii aceia umpluţi până la refuz cu artă, cu lemn, sticlă, metal, cu orice de valoare mai mare decât tot ce am eu şi voi avea vreodată în viaţă, m-a prins rău de la stomac şi un dor de comunism cum n-am simţit niciodată.

Matematica iubirii evanghelice

pr. Constantin STURZU

Matematica iubirii evanghelice

Mântuirea noastră depinde în mod decisiv de felul în care înţelegem să relaţionăm cu oamenii şi cu Dumnezeu. Există o "reţetă" absolută în acest sens, cuprinsă în Evanghelii. 

Despre fantome, numere şi curaj politic

Sorin CUCERAI

Despre fantome, numere şi curaj politic

Am pretenţia ca de politică să se ocupe adulţii în toată firea, nu copiii speriaţi de fantome. Din păcate însă, la noi lucrurile stau tocmai pe dos. Iar fantoma care îi sperie pe copilăroşii noştri lideri politici e un număr: 3 milioane.

pulspulspuls

Iaca surprizele de pe listele leberale, aflate la negocieri!

Iaca surprizele de pe listele leberale, aflate la negocieri!

"Vom aduce sânge proaspăt la Iaşi pe listele de candidaturi de la parlamentarele din decembre" - cam aşa ceva ne-a spus alaltăieri madama Alinuţa, prezidenta pe ţară a leberalilor, care a vizitat filiala pentru a-i înscăuna pe noii şefi ai acesteia. 

Caricatura zilei

Proiect de țară

Editia PDF

Bancul zilei

Daniel Barbu, de la partidul lui Tariceanu (ALDE), a spus ca "meseria de politician este riscanta, mai riscanta decât (...)

Intrebarea zilei

Ce reproșuri aduceți autorităților locale?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.