Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Constructori cunoscuţi se bat să asfalteze „drumul groazei”

GALERIE
foto Dan Luca - drum fara piatra in comuna grajduri sat carbunari -0006
  • foto Dan Luca - drum fara piatra in comuna grajduri sat carbunari -0006
- +

Recent, sătenii din Grajduri au făcut greva foamei deoarece din cauza condiţiilor meteorologice drumul a devenit impracticabil.

Trei constructori locali importanţi se luptă pentru a asfalta „drumul groazei” din comuna Grajduri, din cauza căruia nişte săteni au intrat şi în greva foamei luna trecută. Săptămâna trecută a avut loc deschiderea ofertelor la licitaţia aferentă unui proiect european, prin care primăria va moderniza cinci drumuri comunale importante din localitate. Potrivit anunţului de participare, preţul estimativ al lucrărilor este de 13,36 milioane lei şi presupune atât lucrările efective, cât şi serviciile de proiectare tehnică pentru infrastructura de transport. Potrivit informaţiilor „Ziarul de Iaşi”, în termenul legal au fost depuse cinci oferte, iar în următoarele săptămâni ar trebui să fie anunţat deja câştigătorul.

Printre ofertanţi se găsesc nume cunoscute din domeniul construcţiilor, atât din Iaşi, cât şi din Bucureşti, aceştia depunând oferte cuprinse între 11,1 şi 12,78 milioane lei. Unul dintre ofertanţi este Cornel Brânză, patronul societăţii Ted Construct, care s-a prezentat la licitaţie în asociere cu firma SC Construcţii Gabap SRL din Dobreni, Neamţ. Societatea din judeţul vecin aparţine Doinei Apintei, iar în 2013 n-a avut angajaţi, nu a avut cifră de afaceri şi a înregistrat pierderi de 2.500 lei. O altă ofertă a fost depusă de firma Enviro Construct, care i-ar aparţine fugarului Cristian Maftei, companie care a „explodat” în afaceri imediat după criză.

Dacă în 2008 – 2010 nu atingea afaceri de un milion lei, în următorii trei ani afacerile au crescut constant până la 14,5 milioane lei, 17,6 milioane lei şi 26 milioane lei. Un alt ofertant este afaceristul ieşean Giani Canschi, prin firma Geprocon SA care în ultimii ani a avut afaceri de 45-50 milioane lei. Celelalte două oferte au fost depuse de firma vasluiană SC Transmir SRL, care a definitivat proiectul european de modernizare a drumului judeţean Iaşi – Vaslui şi asocierea de firme Viarom Construct SA şi Bomaco SRL. Viarom Construct este specializată pe cosntrucţia de drumuri şi poduri, face parte din grupul francez Eurovia, iar în 2013 a avut afaceri de 185 milioane lei.

De partea cealaltă, societatea bucureşteană Bomaco SRL, care va asigura serviciile de proiectare, a avut în 2013 o cifră de afaceri de 1,4 milioane lei şi un profit de 68.000 lei. Printre drumurile care vor fi modernizare se numără şi tronsonul de peste doi kilometri care face legătura dintre satul Cărbunari şi drumul principal care duce spre centrul comunei. Luna trecută, consilierul local din Cărbunari, Claudiu Iuraşcu, a intrat în greva foamei alături de alţi consăteni deoarece din cauza condiţiilor meteorologice drumul a devenit impracticabil şi sătenii erau izolaţi. Singura posibilitate de a ieşi din sat era pe jos, dar doar cu ajutorul unor cizme, sau cu căruţa, prin această metodă fiind transportată şi o bătrână care făcea dializă sau tot aşa era aprovizionat singurul magazin din localitate.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri