Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Consumul unui singur pahar cu bere poate duce la o criză de gută!

GALERIE
medic
  • medic
- +

Alcoolul este interzis în gută . Alcoolul este cunoscut pentru efectul său diuretic ce poate contribui la deshidratare şi la declanşarea atacurilor de gută. Berea şi tăria sunt strict interzise în gută. Singurul permis, în cantităţi moderate, la ocazii speciale, este vinul roşu 

Prof. dr. Rodica Chiriac, Clinica de Reumatologie, Spitalul de Recuperare Iaşi: „În gută, organismul fie produce mai mult acid uric, fie eliminarea renală a acestuia e scăzută sau poate apărea o combinaţie a acestor două mecanisme. Acidul uric rezultă din metabolizarea proteinelor pe care le ingerăm zilnic - carne, preparate din carne dar şi legume. În gută fiind perturbate mecanismele menţionate mai sus, cantităţi crescute de acid uric ajung la nivelul ţesuturilor şi articulaţiilor şi de aici suferinţa. Atacurile acute apar când cristalele depuse în articulaţii provoacă inflamaţie, de obicei la nivelul unei singure articulaţii. Atacul acut de gută se manifestă în majoritatea cazurilor ri cu umflatură articulară, roşeaţă, căldură locală şi durere extrem de intensă a degetului mare de la picior. Pentru a avita aceste atacuri, pacienţii trebuie să respecte regimul alimentar.

Limitarea anumitor alimente ce cauzează o producţie crescută de acid uric şi reducerea consumului de alcool - iată reguli pe care pacientul cu gută trebuie să le respecte zi de zi pentru a evita apariţia unor noi crize şi pentru a ţine boala sub control. Atenţie, dacă un aliment sau o băutură sunt interzise în gută, atunci ele trebuie într-adevăr evitate. De exemplu, berea: consumul unui singur pahar cu bere poate duce la o criză de gută. De altfel, alcoolul - în special berea şi tăria sunt interzise în gută. Alcoolul este cunoscut pentru efectul său diuretic ce poate contribui la deshidratare şi la declanşarea atacurilor de gută. Alcoolul încetineşte eliminarea acidului uric din rinichi şi provoacă deshidratarea care conduce la depunerea cristalelor în articulaţii. Berea şi tăria sunt interzise în gută; singurul permis, în cantităţi moderate, la ocazii speciale, este vinul roşu. 

Nu mai am voie deloc să consum carne? 

Alimentaţiapoate fi dirijată în aşa fel încât să se consume cât mai puţine proteine care formează acidul uric. Ceea ce înseamnă că trebuie evitate alimentele bogate în proteine: în primul rând carnea de pui sau viţel tânăr care sunt crescute cu concentrate. Acestea sunt produse rezultate din resturi animale: osoase, viscere, etc. Înseamnă că atunci când consum un pui sau carne de viţel astfel hrănit, care au crescut într-un timp scurt - carnea rezultată are o cantitate mai mare din aceşti produşi. O criză de gută poate fi declanşată de consumul de pui tânăr sau viţel tânăr. Este permisă odată pe săptămână carne de pasăre de ţară, pasăre bătrână sau de vită bătrână - tot o dată pe săptămână. Tot pentru a evita crizele sunt interzise carnea de porc, măruntaiele şi viscerele - inclusiv cele de pasăre (ficatul, creierul, rinichii şi pancreasul) mezelurile, tocăturile, prăjelile. Trebuie evitate untul, smântâna şi ouăle - acestea fiind la rândul lor bogate în proteine. Legumele, fructele, zarzavaturile sunt permise, mai cu atenţie varza care trebuie consumată mai rar. Trebuie evitate pe cât posibil cafeaua şi produsele ce conţin cacao, dar şi scurile gen „cola“ sau „fanta“.

La fel de important este şi faptul că tratamentul cronic nu trebuie întrerupt. Fără tratament guta poate afecta ireversibil articulaţiile sau rinichiul. Unii pacienţi atunci când constată dispariţia simptomelor au tendinţa să întrerupă tratamentul, favorizând astfel recidivele bolii. Deseori după întreruperea tratamentului, pacientul este asimptomatic o bună perioadă de timp, ca apoi să apară un nou atac de gută. Fără tratament, atacurile de gută au tendinţa să fie mai grave (mai dureroase şi cu tendinţa la complicaţii) dar şi de durată mai lungă decât atacurile precedente. Mai trebuie menţionat că guta se poate agrava şi în anumite situaţii. Frecvent se întâmplă să apară o criză de gută pe fondul unui stres puternic. De aceea, pacientul cu gută trebuie să evite pe cât posibil situaţiile stresante. O criză de gută poate apărea şi după un efort fizic puternic sau prelungit. Sau chiar după un traumatism în zona articulaţiilor (n.r. - o lovitură căruia pe moment pacientul nu îi dă importanţă). Deci, este bine de evitat stresul psihic dar şi cel fizic - efortul prelungit, loviturile“.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri