Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

AVOCATUL POPORULUI

Contestarea unei sancţiuni disciplinare

GALERIE
dosare_AV
  • dosare_AV
- +

“Suntem patru persoane care am fost sancţionaţi disciplinar conform prevederilor art. 248 alin.1 din Codul muncii, unii cu avertisment, alţii cu reducerea salariului de bază pentru 1 lună cu 5%, iar alţii cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă. Având în vedere faptul că legea dialogului social prevede un termen de contestare a deciziilor de sancţionare de 45 de zile, iar Codul muncii de 30 de zile, dorim în temeiul dreptului la informare să ne spuneţi care dintre sancţiuni se contestă în 30 de zile şi care în 45 de zile. B.F Bârlad, jud. Vaslui.”

Sancţiunile disciplinare constituie mijloace de constrângere prevăzute de lege, având ca scop apărarea ordinii disciplinare, dezvoltarea spiritului de răspundere pentru îndeplinirea conştiincioasă a îndatoririlor de serviciu şi respectarea normelor de comportare, precum şi prevenirea producerii unor acte de indisciplină. Ele sunt măsuri specifice dreptului muncii, în legătură cu executarea contractului individual de muncă, reflectându-se prin consecinţele lor numai asupra raportului juridic de muncă, fără a afecta celelalte drepturi personale şi patrimoniale ale salariaţilor.

Procedura contestării este reglementată atât în Codul muncii, cât şi în Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform prevederilor Capitolului VI din Legea dialogului social, conflictele individuale de muncă vor fi soluţionate de către instanţa de judecată (tribunal) în a cărei circumscripţie se află domiciliul salariatului sau locul de muncă.

Termenul de introducere a acţiunii este conform art. 252 alin. 5 din Codul Muncii de 30 de zile calendaristice de la data comunicării. De asemenea, art. 268 alin.1 lit. b) din acelaşi act normativ dispune că în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate contestaţii în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară.

Art. 211 alin.1 lit. a) din Legea nr. 62/2011 a dialogului social, republicată, cu modificările şi completările ulterioare stabileşte că persoanele ale căror drepturi au fost încălcate pot formula contestaţie în termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunoştinţă de măsura dispusă, dacă este vorba despre măsuri unilaterale de executare, modificare, suspendare sau încetare a contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani.

Astfel, în contextul problemei aduse în atenţia noastră rezultă că decizia de concediere disciplinară este o măsură unilaterală de încetare a contractului individual de muncă, iar măsura reducerii salariului de bază pentru 1 lună cu 5% constituie o măsură unilaterală de modificare a contractului individual de muncă, intrând astfel sub incidenţa prevederilor art. 211 alin.1 lit. a) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv sub incidenţa termenului de 45 de zile calendaristice.

Măsura avertismentului neproducând nici un fel de efect asupra executării, modificării, suspendării ori încetării contractului individual de muncă şi neintrând astfel sub incidenţa prevederilor art. 211 alin.1 lit a) din Legea dialogului social, i se vor aplica prevederile art. 252 alin. 5 şi ale art. 268 din Codul Muncii, respectiv termenul de 30 de zile.

 
Consilier Carla Cozma - coordonator Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri