Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Controverse din manualul de religie: ”Dacă nu te închini în fața bisericii, cazi bolnav la pat”

GALERIE
ore religie
  • ore religie
- +

Vineri, 6 martie, este ultima zi în care părinții elevilor care doresc să studieze Religia la școală mai pot depune cereri în acest sens la instituțiile unde învață copiii lor. Cererile sunt valabile doar pentru acest semestru, din toamnă ministerul urmând să stabilească o altă variantă.

Bătălia pro și contra orei de religie a început să semene cu o adevărată campanie electorală, în aceste zile premergătoare deadline-ului pentru depunerea cererilor de studiu la secretariatele instituțiilor școlare. Biserica Ortodoxă Română (BOR) a făcut apel la artileria grea, recrutând personalități culturale și vedete TV care să le apere cauza, în timp ce adversarii ei s-au năpustit cu comunicate de presă care mai de care mai urzicate, acuzând lezarea dreptului la liberă expresie. Călugării de la Mânăstirea Sihăstria Putnei, Suceava, au avut chiar ideea inițierii unui concurs, cu premii în bani, pentru cel mai frumos eseu în care copiii care îndrăgesc ora de Religie să explice de ce este ea importantă.

Până marți, 1.405.000 de elevi au completat cerere pentru studiul acestei materii, dintr-un total de 3.100.000, adică mai puțin de jumătate, conform subsecretarului de stat în Ministerul Educației, Liliana Preoteasa. Vineri, 6 martie, este ultimul termen până la care pot fi depuse la secretariatele instituțiilor școlare cererile de studiu pentru acest an.

Cuprinsul manualelor de religie a fost subiect de controversă de-a lungul anilor. ONGuri din sfera societății civile au semnalat că, indiferent de cult, manualele de Religie utilizate în școlile de stat bagă spaima în elevi, induc intoleranța față de alte religii, sunt pline de violență și atrocități, atrăgând atenția că este nevoie de o schimbare majoră și rapidă a acestor conținuturi.

Fapte rele sunt enumerate a fi: să bați mingea pe stradă, să nu te închini când treci prin fața unei biserici sau să practici yoga, motive pentru care te calcă mașina sau cazi la pat, bolnav.

Într-o analiză de conținut realizată de Liga ProEuropa, se dau următoarele exemple: În manualul de Religie. Cultul ortodox, pentru clasa a III-a, Editura Sf. Mina, Dumnezeu este prezentat ca fiind violent și răzbunător: „Ca să-l determine pe faraon să-i elibereze din robie pe evrei, Dumnezeu a trimis asupra egiptenilor zece pedepse foarte grele”: a transformat în sânge apa râului Nil; a acoperit cu broaşte tot pământul Egiptului; au apărut ţânţari peste tot; a umplut casele şi pământul egiptenilor cu tăuni; au murit de foame multe vite; au apărut răni şi bube pe oameni şi pe vite; a trimis grindină, apoi lăcuste care au distrus totul; a trimis întuneric peste Egipt; a ucis pe primii băieți nou-născuți în familiile egiptenilor.” Religie. Cultul ortodox. Manual pentru clasa a X-a, Grupul editorial Art. După ce se spune că Biserica a dus o luptă susținută împotriva practicilor magice din toate timpurile, se arată că: „pe vrăjitori să nu-i lăsaţi să trăiască”, „orice bărbat sau femeie se va îndeletnici cu chemarea duhurilor celor morți ori cu vrăjitoria, cu moarte să se omoare, cu pietre să-l ucideți: vinovați sunt”.

Declanșatorul a fost decizia Curții Constituționale care spune că părinții trebuie să facă cerere dacă vor ca odraslele lor să studieze Religia la școală.

Textul integral, pe evz.ro


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri