Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Controverse majore în jurul terenurilor de sport din „curtea” Primăriei

GALERIE
dadu vasile-primar probota1
  • dadu vasile-primar probota1
- +

Un consilier local din comuna Probota acuză primarul comunei că vrea să construiască un teren de sport în satul de unde provine el la un preţ supraestimat. Edilul se apără şi spune că proiectul este aprobat de consiliul local. Structura deliberativă a comunei este controlată de PSD, partid din care face parte şi primarul.

 

Proiectul privind construirea unor terenuri de sport în comuna Probota a creat vâlvă în Consiliul Local după ce primarul a cerut mai mulţi bani pentru a face un singur teren în satul lui. În bugetul pe anul 2016, a fost alocată suma de 305.000 lei pentru realizarea unor terenuri de fotbal, discuţiile iniţiale vizând două suprafeţe de joc la şcolile din satele Probota şi Perieni. La finalul lunii martie, în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local, edilul social democrat Vasile Dadu (FOTO) a propus un proiect de hotărâre privind construirea unui teren multifuncţional, suma solicitată fiind de 528.000 lei. Văzând diferenţa dintre suma solicitată în proiectul de hotărâre şi cea alocată, consilierul liberal Gheorghe Sîrghe, profesor la şcoala din Probota, a consultat până la şedinţa de plen o altă firmă, care a făcut o ofertă cu 200.000 de lei mai mică decât solicitarea primarului.

„Eu sunt foarte nemulţumit şi mă intrigă faptul că deşi am adus o ofertă mult mai mică, nici nu a fost luată în seamă. E majoritate PSD, a trecut fără probleme proiectul cu suma mai mare. Eu sunt profesor la şcoala din Probota, poate de aceea mă şi zbat, dacă s-a discutat de două terenuri şi se poate, de ce să nu fie la ambele şcoli? Domnul primar candidează, vrea să facă în satul de unde provine el. Eu nu candidez, dar vreau să fie cum s-a vorbit iniţial”, a spus consilierul local Gheorghe Sîrghie. Acesta a contestat la Prefectură hotărârea de CL şi a făcut plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie, însă aceasta a fost direcţionată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. „Nu ştiu dacă la acest moment domnul Dadu are vreo vină penală, dar morală cred că e, pentru că a insistat să facă doar la el în sat cu o sumă aşa mare. Acum e stopată procedura deocamdată, deşi am înţeles că ar fi fost postată deja licitaţia în SEAP (n.r. - Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), eu nu am găsit-o. Vreau să stopez din faşă un proiect incorect”, a explicat Sîrghie.

De cealaltă parte, edilul Vasile Dadu a explicat că a propus această variantă deoarece a apelat „la o firmă de pe internet” pentru a face un proiect şi l-a propus consilierilor. „Eu nu sunt proiectant să ştiu cât costă un teren, am găsit o firmă pe internet şi ne-au făcut un proiect, cu cheltuieli, cantităţi, cu tot. Poate la licitaţie va veni o firmă care va oferi mai puţin. Domnul Sîrghie a venit cu nişte foi nesemnate, neştampilate, eu propusesem un proiect concret. Până la urmă, consilierii au ales”, şi-a susţinut cauza Vasile Dadu. Totuşi, Sîrghie susţine că a discutat cu administratorul firmei Iscam Instalaţii, care a oferit mai multe variante, una din ele fiind de 330.000 lei. „Eu i-am arătat domnului respectiv şi proiectul primarului şi cred că a estimat un pic mai mare suma, dar vă zic că în ţară se fac terenuri de acest gen până în 200.000 lei. Jumătate de milion de lei e exagerat, vă puteţi interesa”, a răspuns Sîrghie.

 Ce susţin reprezentanţii firmei
 
Potrivit indicaţiilor din proiectul realizat de primar prin firma Medos Construct Consulting, în curtea şcolii din Perieni ar urma să fie construit un teren cu gazon sintetic, împrejmuit cu un gard, dotat cu nocturnă şi o tribună cu 56 de locuri. Terenul multifuncţional (n.r. - suprafaţa trebuie să permită practicarea mai multor sporturi - handbal, fotbal, tenis, baschet) va trebui să aibă o suprafaţă de 800 mp (40 m X 20 m) şi să fie finalizat în trei luni, panta de drenare a terenului fiind de 1%. Reprezentanţii Atlass Sport din Târgu Mureş, companie cu zeci de proiecte de acest gen realizate în mai multe judeţe ale ţării, susţin că se poate construi un teren acoperit cu 100.000 euro. „Pentru un teren construit pe o suprafaţă de aproximativ 1000 mp, costul aferent proiectării şi construcţiei este de aproximativ 50.000 euro pentru teren descoperit şi 100.000 euro pentru teren acoperit cu structura metalică / prelată”, potrivit site-ul companiei. 
 
 
 
 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri