Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

miercuri, 25.05.2016

AVOCATUL POPORULUI

Copiii, persoanele cu handicap şi persoanele private de libertate, principalii lezaţi în drepturi şi libertăţi în 2015

GALERIE
handicap
  • handicap
- +

Bilanţul activităţii Biroului teritorial Iaşi - instituţia Avocatul Poporului:

Anchetele oferă Avocatului Poporului posibilitatea de a cunoaşte concret aspectele sesizate de petiţionari sau rezultate din sesizările din oficiu, prin obţinerea de informaţii de la conducătorii şi funcţionarii autorităţilor administraţiei publice, precum şi din analiza documentelor puse la dispoziţie de către aceştia.

Totodată, prin intermediul anchetelor, Avocatul Poporului urmăreşte soluţionarea amiabilă a diferendelor dintre cetăţeni şi administraţia publică, dar şi clarificarea raporturilor dintre părţile implicate în diferend.

Dincolo de cele 350 de petiţii adresate Biroului teritorial Iaşi al instituţiei Avocatul Poporului, 900 de audienţe şi 432 de apeluri telefonice, sesizările din oficiu şi anchetele derulate pe parcursul anului 2015 relevă din nou faptul că principalele persoane lezate în drepturi şi libertăţi rămân tot copiii, persoanele cu handicap şi persoanele aflate în executarea unei pedepse privative de libertate.

Pentru clarificarea aspectelor semnalate prin petiţii ori prin sesizările din oficiu, au fost efectuate 13 anchete care au vizat: respectarea dreptului la un nivel decent de trai şi a dreptului la ocrotirea sănătăţii, prevăzute de art. 47 şi art. 34 din Constituţia României - 4 anchete - Penitenciarul Iaşi, Penitenciarul Vaslui, Centru de Reţinere şi Arest Preventiv Iaşi, Centru de reţinere şi arest preventiv Vaslui; respectarea protecţiei copiilor şi a tinerilor prevăzut de art. 49 din Constituţia României - 6 anchete - Centrul de plasament „Sfântul Spiridon“ - Târgu Frumos, jud. Iaşi, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ Iaşi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, Primăria comunei Iana, jud. Vaslui, DGASPC Vaslui, Primăria comunei Lipovăţ, jud. Vaslui; respectarea prevederilor constituţionale privind protecţia persoanelor cu handicap, prevăzut de art. 50 din Constituţia României - 2 anchete - Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Hârlău, jud. Iaşi, Centru social educativ pentru persoane cu dizabilităţi Galata; respectarea dreptului la un mediu sănătos prevăzut de art. 35 din Constituţia României - Primăria Municipiului Iaşi.

De asemenea, în topul drepturilor încălcate de autorităţile publice din România, pe primele trei locuri se claseaza dreptul la informaţie, dreptul de proprietate şi dreptul la un nivel decent de trai, acesta din urmă fiind cel mai adesea invocat de pensionari ori de viitorii pensionari în sensul neluării în calcul a grupelor de muncă, nesoluţionarea cu celeritate şi în termenele stabilite de lege a contestaţiilor formulate la deciziile de pensionare, precum şi neluarea în calcul a adeverinţelor eliberate de angajatori cu privire la munca în acord global.

Mai mult, din analiza petiţiilor, a documentelor puse la dispoziţie de autorităţi, anchete şi sesizările din oficiu s-a mai constatat necesitatea modificării prevederilor Legii nr. 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, republicată, în sensul în care abuzatorul să fie îndepărtat imediat de la domiciliu, iar nu familia abuzată, ceea ce ar determina scăderea semnificativă a costurilor cu cei abuzaţi; necesitatea înfiinţării unor centre pentru taţii agresivi; creşterea eficienţei ordinului de protecţie şi sancţionarea mult mai aspră a celor care încalcă ordinul de protecţie; necesitatea consultării serviciului de asistenţă socială locală de către DGASPC-uri în situaţia reintegrării copiilor în familii, precum şi necesitatea completării schemelor organizatorice a posturilor de poliţie în localităţile în care nivelul infracţional este mai ridicat.

Consilier Carla Cozma, Biroul teritorial Iaşi - instituţia Avocatul Poporului

Comentarii Facebook

Ultima ora

editorial

Moartea care convine

Radu MEȘNIȚĂ

Moartea care convine

Dacă şi scandalul dezinfectanţilor se va „dilua”, înseamnă că vom fi luaţi încă o dată de proşti.

Filmuletul zilei

opinii

Viitorul culturii ieşene. Raport din 1999 (I)

Florin CÎNTIC

Viitorul culturii ieşene. Raport din 1999 (I)

Având în vedere că după 5 iunie vom avea noi echipe de conducere atât la nivelul judeţului, cât şi al municipalităţii, mi-ar plăcea ca acestea să pună în discuţie, după alte priorităţi, şi o strategie de dezvoltare culturală a Iaşului pentru viitor. Voi face câteva sugestii în acest sens, dar pentru că lipsesc o perioadă din ţară, aş vrea să prezint cititorilor mei, câteva extrase dintr-un raport pe care l-am făcut, în 1999, pentru experţii internaţionali care au redactat o analiză asupra subiectului cerută de preşedintele Emil Constantinescu şi care au avut Iaşul ca studiu de caz. Las la latitudinea celor interesaţi identificarea progreselor după aproape două decenii.

Alte isprăvi ale poetului de partid

Radu PĂRPĂUȚĂ

Alte isprăvi ale poetului de partid

Într-o bună dimineaţă, când poetul Dan Deşliu (dar putea să fie şi Negoiţă Irimie, Maria Banuş, Mihai Negulescu, Niculae Stoian, Cristian Sîrbu; buni ar fi şi Haralambie Grămescu, Ion Brad, Alexandru Jar, A.E. Bakonsky sau alt autor), deci, când poetul numit cum am zis se trezi în patul lui, îşi aminti că trebuie să scrie urgent un vast poem epic, un cânt, cum spuneau poeţii de partid. 

Cum e posibilă viaţa fără internet...

Bogdan CREȚU

Cum e posibilă viaţa fără internet...

Ce o fi în mintea unui om care pur şi simplu se uită în gol? Şi care dă, cu toate astea, semne vădite de plictiseală? Că nu cugetă, asta e vizibil...

pulspulspuls

Ce bine e să nu fii în campanie: Jiji şi-a scos Beemweul la plimbare!

Ce bine e să nu fii în campanie: Jiji şi-a scos Beemweul la plimbare!

De când premarele suspendat are voie de la cremenal să zburde prin libertate, ghici cu ce maşină credeţi că umblă prin târg nea Jiji, stimaţi participanţi la trafic? 

Caricatura zilei

Accidentul lui Condrea

Editia PDF

Intrebarea zilei

Cine credeti ca va ajunge primarul Iasului?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.