Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

AVOCATUL POPORULUI

Copiii, persoanele cu handicap şi persoanele private de libertate, principalii lezaţi în drepturi şi libertăţi în 2015

GALERIE
handicap
  • handicap
- +

Bilanţul activităţii Biroului teritorial Iaşi - instituţia Avocatul Poporului:

Anchetele oferă Avocatului Poporului posibilitatea de a cunoaşte concret aspectele sesizate de petiţionari sau rezultate din sesizările din oficiu, prin obţinerea de informaţii de la conducătorii şi funcţionarii autorităţilor administraţiei publice, precum şi din analiza documentelor puse la dispoziţie de către aceştia.

Totodată, prin intermediul anchetelor, Avocatul Poporului urmăreşte soluţionarea amiabilă a diferendelor dintre cetăţeni şi administraţia publică, dar şi clarificarea raporturilor dintre părţile implicate în diferend.

Dincolo de cele 350 de petiţii adresate Biroului teritorial Iaşi al instituţiei Avocatul Poporului, 900 de audienţe şi 432 de apeluri telefonice, sesizările din oficiu şi anchetele derulate pe parcursul anului 2015 relevă din nou faptul că principalele persoane lezate în drepturi şi libertăţi rămân tot copiii, persoanele cu handicap şi persoanele aflate în executarea unei pedepse privative de libertate.

Pentru clarificarea aspectelor semnalate prin petiţii ori prin sesizările din oficiu, au fost efectuate 13 anchete care au vizat: respectarea dreptului la un nivel decent de trai şi a dreptului la ocrotirea sănătăţii, prevăzute de art. 47 şi art. 34 din Constituţia României - 4 anchete - Penitenciarul Iaşi, Penitenciarul Vaslui, Centru de Reţinere şi Arest Preventiv Iaşi, Centru de reţinere şi arest preventiv Vaslui; respectarea protecţiei copiilor şi a tinerilor prevăzut de art. 49 din Constituţia României - 6 anchete - Centrul de plasament „Sfântul Spiridon“ - Târgu Frumos, jud. Iaşi, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ Iaşi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, Primăria comunei Iana, jud. Vaslui, DGASPC Vaslui, Primăria comunei Lipovăţ, jud. Vaslui; respectarea prevederilor constituţionale privind protecţia persoanelor cu handicap, prevăzut de art. 50 din Constituţia României - 2 anchete - Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Hârlău, jud. Iaşi, Centru social educativ pentru persoane cu dizabilităţi Galata; respectarea dreptului la un mediu sănătos prevăzut de art. 35 din Constituţia României - Primăria Municipiului Iaşi.

De asemenea, în topul drepturilor încălcate de autorităţile publice din România, pe primele trei locuri se claseaza dreptul la informaţie, dreptul de proprietate şi dreptul la un nivel decent de trai, acesta din urmă fiind cel mai adesea invocat de pensionari ori de viitorii pensionari în sensul neluării în calcul a grupelor de muncă, nesoluţionarea cu celeritate şi în termenele stabilite de lege a contestaţiilor formulate la deciziile de pensionare, precum şi neluarea în calcul a adeverinţelor eliberate de angajatori cu privire la munca în acord global.

Mai mult, din analiza petiţiilor, a documentelor puse la dispoziţie de autorităţi, anchete şi sesizările din oficiu s-a mai constatat necesitatea modificării prevederilor Legii nr. 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, republicată, în sensul în care abuzatorul să fie îndepărtat imediat de la domiciliu, iar nu familia abuzată, ceea ce ar determina scăderea semnificativă a costurilor cu cei abuzaţi; necesitatea înfiinţării unor centre pentru taţii agresivi; creşterea eficienţei ordinului de protecţie şi sancţionarea mult mai aspră a celor care încalcă ordinul de protecţie; necesitatea consultării serviciului de asistenţă socială locală de către DGASPC-uri în situaţia reintegrării copiilor în familii, precum şi necesitatea completării schemelor organizatorice a posturilor de poliţie în localităţile în care nivelul infracţional este mai ridicat.

Consilier Carla Cozma, Biroul teritorial Iaşi - instituţia Avocatul Poporului

Comentarii Facebook

Ultima ora

editorial

Salvează lumea, fii pesimist!

Pavel LUCESCU

Salvează lumea, fii pesimist!

Nu că vreau să vă îngrozesc şi să stric cuiva ziua, dar să ne amintim un pic. Când a fost ultima dată când ţi-ai prevăzut sfârşitul?

Filmuletul zilei

opinii

În staţie

Nichita DANILOV

În staţie

Profesorul se obişnuise atât de mult cu calculele sale, încât orice mişcare pe care o făcea, indiferent dacă se afla la catedră, în apartamentul său, ori în plină stradă, o evalua în cifre. De multe ori aceste calcule îl incomodau şi-l abăteau de la lucru, dar fără ele profesorul n-ar fi conceput că ar putea exista, şi aceasta pentru că se credea a fi un om raţional, iar pentru el raţiunea era totuna şi se confunda cu calculul matematic.

Vicecandidaţii

Lucian DÎRDALA

Vicecandidaţii

Important este în primul rând faptul că ambii candidaţi la prezidenţiale au optat pentru parteneri relativ discreţi, experimentaţi, simpatizaţi de militanţii partidului şi, foarte important, capabili să se adreseze unor segmente electorale dificile.

Zile cu mama. Ultimele

Michael ASTNER

Zile cu mama. Ultimele

Parafrazând o vorbă găsită pe-o ilustrată de doliu, inima ne-a fost grea, dar lumina amintirii străluceşte-o viaţă-ntreagă.

pulspulspuls

Chir Nica şi Jiji - 15 asemănări izbitoare. Oare chiar am schimbat premarele?

Chir Nica şi Jiji - 15 asemănări izbitoare. Oare chiar am schimbat premarele?

Dom'le, la cât de arogant şi plin de sine auzim că ar fi de la alegeri încoace junele premare Chir Nica atât la slujbă, cât şi la partidoi, tare ne mai mănâncă palmele să facem o micuţă, dar vioaie comparaţiune cu fostul premare, Jiji. 

Caricatura zilei

Fuziunea PMP - UNPR

Editia PDF

Bancul zilei

Un tip, mergând pe scarile unei biserici, se împiedica si exclama: – P*zda ma-tii de scara! Preotul, auzindu-l (...)

Intrebarea zilei

Care ar fi prioritatile administratiei locale pentru municipiul Iasi?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.