Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

sambata, 02.07.2016

AVOCATUL POPORULUI

Copiii, persoanele cu handicap şi persoanele private de libertate, principalii lezaţi în drepturi şi libertăţi în 2015

GALERIE
handicap
  • handicap
- +

Bilanţul activităţii Biroului teritorial Iaşi - instituţia Avocatul Poporului:

Anchetele oferă Avocatului Poporului posibilitatea de a cunoaşte concret aspectele sesizate de petiţionari sau rezultate din sesizările din oficiu, prin obţinerea de informaţii de la conducătorii şi funcţionarii autorităţilor administraţiei publice, precum şi din analiza documentelor puse la dispoziţie de către aceştia.

Totodată, prin intermediul anchetelor, Avocatul Poporului urmăreşte soluţionarea amiabilă a diferendelor dintre cetăţeni şi administraţia publică, dar şi clarificarea raporturilor dintre părţile implicate în diferend.

Dincolo de cele 350 de petiţii adresate Biroului teritorial Iaşi al instituţiei Avocatul Poporului, 900 de audienţe şi 432 de apeluri telefonice, sesizările din oficiu şi anchetele derulate pe parcursul anului 2015 relevă din nou faptul că principalele persoane lezate în drepturi şi libertăţi rămân tot copiii, persoanele cu handicap şi persoanele aflate în executarea unei pedepse privative de libertate.

Pentru clarificarea aspectelor semnalate prin petiţii ori prin sesizările din oficiu, au fost efectuate 13 anchete care au vizat: respectarea dreptului la un nivel decent de trai şi a dreptului la ocrotirea sănătăţii, prevăzute de art. 47 şi art. 34 din Constituţia României - 4 anchete - Penitenciarul Iaşi, Penitenciarul Vaslui, Centru de Reţinere şi Arest Preventiv Iaşi, Centru de reţinere şi arest preventiv Vaslui; respectarea protecţiei copiilor şi a tinerilor prevăzut de art. 49 din Constituţia României - 6 anchete - Centrul de plasament „Sfântul Spiridon“ - Târgu Frumos, jud. Iaşi, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ Iaşi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, Primăria comunei Iana, jud. Vaslui, DGASPC Vaslui, Primăria comunei Lipovăţ, jud. Vaslui; respectarea prevederilor constituţionale privind protecţia persoanelor cu handicap, prevăzut de art. 50 din Constituţia României - 2 anchete - Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Hârlău, jud. Iaşi, Centru social educativ pentru persoane cu dizabilităţi Galata; respectarea dreptului la un mediu sănătos prevăzut de art. 35 din Constituţia României - Primăria Municipiului Iaşi.

De asemenea, în topul drepturilor încălcate de autorităţile publice din România, pe primele trei locuri se claseaza dreptul la informaţie, dreptul de proprietate şi dreptul la un nivel decent de trai, acesta din urmă fiind cel mai adesea invocat de pensionari ori de viitorii pensionari în sensul neluării în calcul a grupelor de muncă, nesoluţionarea cu celeritate şi în termenele stabilite de lege a contestaţiilor formulate la deciziile de pensionare, precum şi neluarea în calcul a adeverinţelor eliberate de angajatori cu privire la munca în acord global.

Mai mult, din analiza petiţiilor, a documentelor puse la dispoziţie de autorităţi, anchete şi sesizările din oficiu s-a mai constatat necesitatea modificării prevederilor Legii nr. 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, republicată, în sensul în care abuzatorul să fie îndepărtat imediat de la domiciliu, iar nu familia abuzată, ceea ce ar determina scăderea semnificativă a costurilor cu cei abuzaţi; necesitatea înfiinţării unor centre pentru taţii agresivi; creşterea eficienţei ordinului de protecţie şi sancţionarea mult mai aspră a celor care încalcă ordinul de protecţie; necesitatea consultării serviciului de asistenţă socială locală de către DGASPC-uri în situaţia reintegrării copiilor în familii, precum şi necesitatea completării schemelor organizatorice a posturilor de poliţie în localităţile în care nivelul infracţional este mai ridicat.

Consilier Carla Cozma, Biroul teritorial Iaşi - instituţia Avocatul Poporului

Comentarii Facebook

Ultima ora

editorial

De la BREXIT la BURLEXIT

Nicolae GRECU

De la BREXIT la BURLEXIT

Splendida izolare în sărăcie este la fel de păguboasă la Iaşi în special, ca şi în România, în general.

Filmuletul zilei

opinii

Democraţia - ghid pentru români

Briscan ZARA

Democraţia - ghid pentru români

Unul dintre cele mai grele lucruri care îl încearcă pe românul de rând e să fie liniştit şi tăcut... E ca şi cum ai trăi zi de zi cu un moşneag mustăcios şi enervant în ceafă care îţi şopteşte mereu cu degetul la gură: şşşş, şşşş!!... Cum să trăieşti în asemenea condiţii, cum să fii fericit şi să nu îţi doreşti să vii în ţara ta să tragi un chiot de să răsune văile, chit că trezeşti vecinii şi te înjură?

Prin maternitate duhovnicească, la paternitate divină

pr. Constantin STURZU

Prin maternitate duhovnicească, la paternitate divină

Orice discuţie despre maternitate şi paternitate în viaţa duhovnicească ar trebui să pornească de la o întrebare simplă: de ce numim Dumnezeu-Tatăl prima Persoană a Sfintei Treimi? 

MNMH - Iaşi, România!

Andrei R CIUHODARU

MNMH - Iaşi, România!

Pledez în aceste zile, când se vorbeşte la nivel de preşedinte şi guvern despre construirea unui muzeu national al Holocaustului din România, pentru a începe o dezbatere locală şi naţională ca acest muzeu să fie dat Iaşului. Acest proiect pentru Iaşi poate fi o reparaţie, nu singura, pentru care noi ieşenii trebuie să ne adunăm şi să cerem în cor să fie posibilă.

pulspulspuls

Cine a dat şi cine a luat şpăgoiul care a stricat calculele de la giudeţ?

Cine a dat şi cine a luat şpăgoiul care a stricat calculele de la giudeţ?

Veşti proaspete şi aburinde avem pe astăzi despre şmenurile din politichia ieşeană, aduse de amicul Archibald Tănase derect de la Bucale, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Pensii speciale

Editia PDF

Intrebarea zilei

Care ar fi prioritatile administratiei locale pentru municipiul Iasi?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.