Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

duminica, 25.09.2016

AVOCATUL POPORULUI

Copiii, persoanele cu handicap şi persoanele private de libertate, principalii lezaţi în drepturi şi libertăţi în 2015

GALERIE
handicap
  • handicap
- +

Bilanţul activităţii Biroului teritorial Iaşi - instituţia Avocatul Poporului:

Anchetele oferă Avocatului Poporului posibilitatea de a cunoaşte concret aspectele sesizate de petiţionari sau rezultate din sesizările din oficiu, prin obţinerea de informaţii de la conducătorii şi funcţionarii autorităţilor administraţiei publice, precum şi din analiza documentelor puse la dispoziţie de către aceştia.

Totodată, prin intermediul anchetelor, Avocatul Poporului urmăreşte soluţionarea amiabilă a diferendelor dintre cetăţeni şi administraţia publică, dar şi clarificarea raporturilor dintre părţile implicate în diferend.

Dincolo de cele 350 de petiţii adresate Biroului teritorial Iaşi al instituţiei Avocatul Poporului, 900 de audienţe şi 432 de apeluri telefonice, sesizările din oficiu şi anchetele derulate pe parcursul anului 2015 relevă din nou faptul că principalele persoane lezate în drepturi şi libertăţi rămân tot copiii, persoanele cu handicap şi persoanele aflate în executarea unei pedepse privative de libertate.

Pentru clarificarea aspectelor semnalate prin petiţii ori prin sesizările din oficiu, au fost efectuate 13 anchete care au vizat: respectarea dreptului la un nivel decent de trai şi a dreptului la ocrotirea sănătăţii, prevăzute de art. 47 şi art. 34 din Constituţia României - 4 anchete - Penitenciarul Iaşi, Penitenciarul Vaslui, Centru de Reţinere şi Arest Preventiv Iaşi, Centru de reţinere şi arest preventiv Vaslui; respectarea protecţiei copiilor şi a tinerilor prevăzut de art. 49 din Constituţia României - 6 anchete - Centrul de plasament „Sfântul Spiridon“ - Târgu Frumos, jud. Iaşi, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ Iaşi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, Primăria comunei Iana, jud. Vaslui, DGASPC Vaslui, Primăria comunei Lipovăţ, jud. Vaslui; respectarea prevederilor constituţionale privind protecţia persoanelor cu handicap, prevăzut de art. 50 din Constituţia României - 2 anchete - Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Hârlău, jud. Iaşi, Centru social educativ pentru persoane cu dizabilităţi Galata; respectarea dreptului la un mediu sănătos prevăzut de art. 35 din Constituţia României - Primăria Municipiului Iaşi.

De asemenea, în topul drepturilor încălcate de autorităţile publice din România, pe primele trei locuri se claseaza dreptul la informaţie, dreptul de proprietate şi dreptul la un nivel decent de trai, acesta din urmă fiind cel mai adesea invocat de pensionari ori de viitorii pensionari în sensul neluării în calcul a grupelor de muncă, nesoluţionarea cu celeritate şi în termenele stabilite de lege a contestaţiilor formulate la deciziile de pensionare, precum şi neluarea în calcul a adeverinţelor eliberate de angajatori cu privire la munca în acord global.

Mai mult, din analiza petiţiilor, a documentelor puse la dispoziţie de autorităţi, anchete şi sesizările din oficiu s-a mai constatat necesitatea modificării prevederilor Legii nr. 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, republicată, în sensul în care abuzatorul să fie îndepărtat imediat de la domiciliu, iar nu familia abuzată, ceea ce ar determina scăderea semnificativă a costurilor cu cei abuzaţi; necesitatea înfiinţării unor centre pentru taţii agresivi; creşterea eficienţei ordinului de protecţie şi sancţionarea mult mai aspră a celor care încalcă ordinul de protecţie; necesitatea consultării serviciului de asistenţă socială locală de către DGASPC-uri în situaţia reintegrării copiilor în familii, precum şi necesitatea completării schemelor organizatorice a posturilor de poliţie în localităţile în care nivelul infracţional este mai ridicat.

Consilier Carla Cozma, Biroul teritorial Iaşi - instituţia Avocatul Poporului

Comentarii Facebook

Ultima ora

editorial

 Vioara întâi e numai Hagi

Nicolae GRECU

Vioara întâi e numai Hagi

 Cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor nu suportă concurenţa nici măcar în sectorul juvenil

Filmuletul zilei

opinii

Pelesh

Briscan ZARA

Pelesh

Privind opulenţa aceea debordantă, centimetrii aceia umpluţi până la refuz cu artă, cu lemn, sticlă, metal, cu orice de valoare mai mare decât tot ce am eu şi voi avea vreodată în viaţă, m-a prins rău de la stomac şi un dor de comunism cum n-am simţit niciodată.

Matematica iubirii evanghelice

pr. Constantin STURZU

Matematica iubirii evanghelice

Mântuirea noastră depinde în mod decisiv de felul în care înţelegem să relaţionăm cu oamenii şi cu Dumnezeu. Există o "reţetă" absolută în acest sens, cuprinsă în Evanghelii. 

Despre fantome, numere şi curaj politic

Sorin CUCERAI

Despre fantome, numere şi curaj politic

Am pretenţia ca de politică să se ocupe adulţii în toată firea, nu copiii speriaţi de fantome. Din păcate însă, la noi lucrurile stau tocmai pe dos. Iar fantoma care îi sperie pe copilăroşii noştri lideri politici e un număr: 3 milioane.

pulspulspuls

Iaca surprizele de pe listele leberale, aflate la negocieri!

Iaca surprizele de pe listele leberale, aflate la negocieri!

"Vom aduce sânge proaspăt la Iaşi pe listele de candidaturi de la parlamentarele din decembre" - cam aşa ceva ne-a spus alaltăieri madama Alinuţa, prezidenta pe ţară a leberalilor, care a vizitat filiala pentru a-i înscăuna pe noii şefi ai acesteia. 

Caricatura zilei

Proiect de țară

Editia PDF

Bancul zilei

Unui tip i s-a stricat imprimanta asa ca a chemat un specialist. Acesta o verifica si apoi îi spune: – Imprimanta nu (...)

Intrebarea zilei

Ce reproșuri aduceți autorităților locale?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.