Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

AVOCATUL POPORULUI

Copiii, persoanele cu handicap şi persoanele private de libertate, principalii lezaţi în drepturi şi libertăţi în 2015

GALERIE
handicap
  • handicap
- +

Bilanţul activităţii Biroului teritorial Iaşi - instituţia Avocatul Poporului:

Anchetele oferă Avocatului Poporului posibilitatea de a cunoaşte concret aspectele sesizate de petiţionari sau rezultate din sesizările din oficiu, prin obţinerea de informaţii de la conducătorii şi funcţionarii autorităţilor administraţiei publice, precum şi din analiza documentelor puse la dispoziţie de către aceştia.

Totodată, prin intermediul anchetelor, Avocatul Poporului urmăreşte soluţionarea amiabilă a diferendelor dintre cetăţeni şi administraţia publică, dar şi clarificarea raporturilor dintre părţile implicate în diferend.

Dincolo de cele 350 de petiţii adresate Biroului teritorial Iaşi al instituţiei Avocatul Poporului, 900 de audienţe şi 432 de apeluri telefonice, sesizările din oficiu şi anchetele derulate pe parcursul anului 2015 relevă din nou faptul că principalele persoane lezate în drepturi şi libertăţi rămân tot copiii, persoanele cu handicap şi persoanele aflate în executarea unei pedepse privative de libertate.

Pentru clarificarea aspectelor semnalate prin petiţii ori prin sesizările din oficiu, au fost efectuate 13 anchete care au vizat: respectarea dreptului la un nivel decent de trai şi a dreptului la ocrotirea sănătăţii, prevăzute de art. 47 şi art. 34 din Constituţia României - 4 anchete - Penitenciarul Iaşi, Penitenciarul Vaslui, Centru de Reţinere şi Arest Preventiv Iaşi, Centru de reţinere şi arest preventiv Vaslui; respectarea protecţiei copiilor şi a tinerilor prevăzut de art. 49 din Constituţia României - 6 anchete - Centrul de plasament „Sfântul Spiridon“ - Târgu Frumos, jud. Iaşi, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ Iaşi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, Primăria comunei Iana, jud. Vaslui, DGASPC Vaslui, Primăria comunei Lipovăţ, jud. Vaslui; respectarea prevederilor constituţionale privind protecţia persoanelor cu handicap, prevăzut de art. 50 din Constituţia României - 2 anchete - Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Hârlău, jud. Iaşi, Centru social educativ pentru persoane cu dizabilităţi Galata; respectarea dreptului la un mediu sănătos prevăzut de art. 35 din Constituţia României - Primăria Municipiului Iaşi.

De asemenea, în topul drepturilor încălcate de autorităţile publice din România, pe primele trei locuri se claseaza dreptul la informaţie, dreptul de proprietate şi dreptul la un nivel decent de trai, acesta din urmă fiind cel mai adesea invocat de pensionari ori de viitorii pensionari în sensul neluării în calcul a grupelor de muncă, nesoluţionarea cu celeritate şi în termenele stabilite de lege a contestaţiilor formulate la deciziile de pensionare, precum şi neluarea în calcul a adeverinţelor eliberate de angajatori cu privire la munca în acord global.

Mai mult, din analiza petiţiilor, a documentelor puse la dispoziţie de autorităţi, anchete şi sesizările din oficiu s-a mai constatat necesitatea modificării prevederilor Legii nr. 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, republicată, în sensul în care abuzatorul să fie îndepărtat imediat de la domiciliu, iar nu familia abuzată, ceea ce ar determina scăderea semnificativă a costurilor cu cei abuzaţi; necesitatea înfiinţării unor centre pentru taţii agresivi; creşterea eficienţei ordinului de protecţie şi sancţionarea mult mai aspră a celor care încalcă ordinul de protecţie; necesitatea consultării serviciului de asistenţă socială locală de către DGASPC-uri în situaţia reintegrării copiilor în familii, precum şi necesitatea completării schemelor organizatorice a posturilor de poliţie în localităţile în care nivelul infracţional este mai ridicat.

Consilier Carla Cozma, Biroul teritorial Iaşi - instituţia Avocatul Poporului

Comentarii Facebook

Ultima ora

editorial

Indiferenţă pentru dezinteres

Radu MEȘNIȚĂ

Indiferenţă pentru dezinteres

Importanţa românilor plecaţi afară creşte brusc în preajma alegerilor. Eventual şi în cazul unei catastrofe naturale - cum este cea prin care a trecut Italia în aceste zile.

Filmuletul zilei

opinii

Cântec de jale

Florin CÎNTIC

Cântec de jale

Pe 1 septembrie, ziua când profesorii (re)încep activitatea, aniversez 30 de ani de muncă. În cinstea acestui eveniment vă cer îngăduinţa să repostez un text mai vechi, dar care şi-a păstrat, sper, îndreptăţirea.

Salcie, sălcioară...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Salcie, sălcioară...

Salcie, salcie pletoasă, primeşte la sânul tău şi păsările nopţii tot aşa cum mângâi cu pletele tale unduioase toate păsăruicile zilei venite de cine ştie unde. Primeşte-le în crengile tale, ocroteşte-le, odihneşte-le în şuşuitul adormitor al iatacului tău de borangic vegetal, lasă-le să-şi tragă sufletul pe crengile uscate de sus, în bătaia vântului, hrăneşte-le cu micile tale vietăţi de sub coajă.

Două senzaţii în prag

Ghenadie NICU

Două senzaţii în prag

Mă tenta să încep prin a spune că obiceiul e prost. Dar m-am surprins că, în locul calculatorului, puteam folosi, exact în acel moment, de pildă un pix şi o foaie de hârtie; sau o copertă de carte: când trebuie să fixezi ceva, mijloacele nu contează prea tare. 

pulspulspuls

 Mişu Prindelei vrea să fie chestor

Mişu Prindelei vrea să fie chestor

Iată, stimaţi telespectatori, se întâmplă lucruri interesante şi în lumea ţaigherilor de la noi din târg. Pe lângă povestea de amor de la vârful instituţiei, cică mai sunt şi evenimente serioase. 

Caricatura zilei

Copos la DNA

 

Editia PDF

Bancul zilei

Un angajat catre sef: - Sunt angajat la dumneavoastra pe jumatate de salariu, de aia va rog sa urlati la mine cu jumatate de voce (...)

Intrebarea zilei

Ce reproșuri aduceți autorităților locale?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.