Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

PĂTRĂŢELUL ROŞU CU TRICOLOR

Cu mâna pe carte se-ajunge departe

GALERIE
Cip iesan 1
  • Cip iesan 1
- +

* În curând începe şcoala; mai sunt puţine zile de vacanţă, în care cei mici încearcă să se joace la parametrii maximi, să profite, iar cei mari se îngrijorează că dintre toate ocupaţiile de început de septembrie, singura neglijată complet de şcolari e recapitularea materiei din anii precedenţi. De-a lungul şi de-a latul ţării se aude tot mai des "Pune şi tu mâna pe o carte, să nu te duci ca viţelul din prima zi şi să te faci de râs!" (eventual, însoţită de sunetul unor palme, "Jip-jap!"). Cum pentru cei mici expresia "a se face de râs" sugerează veselie, comedie, e uşor de înţeles că manualele vor rămâne în dulap, pod sau boxă, iar singurii care se vor bucura de conţinutul lor vor fi şoarecii...

 

* În perioada asta se aud şi alte reproşuri; foarte întâlnit e "Pe vremea noastră n-aveam calculator, smartphone şi tabletă şi tot învăţam bine, că am ajuns oameni!". Se vede că respectivii adulţi au uitat că şi în copilăria lor le spuneau cei mari "Pe vremea noastră nu aveam televizor şi radio şi tot învăţam!", care au uitat la rândul lor că, în copilărie, li se spunea "Pe vremea noastră n-aveam curent electric, apă şi canalizare şi tot învăţam!", iar cei care îi povăţuiau au uitat şi ei că, în copilărie, auzeau fraza "Pe vremea noastră n-aveam aia sau ailaltă şi tot învăţam bine!".
Cu siguranţă, dacă ne-am întoarce în timp, prin generaţii, am da peste "Pe vremea noastră n-aveam roată şi unelte de piatră, ca voi, şi tot învăţam bine, că am ajuns Homo erectus!", frază spusă de cei care au uitat că şi lor li s-a spus, în copilărie "Pe vremea noastră n-aveam foc şi peşteri încălzite, cum aveţi voi, şi tot învăţam!". Pesemne că singurii care au scăpat de asta au fost Cain şi Abel, cărora părinţii Adam şi Eva le-au spus doar: "Dacă ieşiţi afară, să vă jucaţi frumos, ca fraţii, fără să vă certaţi!".
 
* Alte replici din aceeaşi categorie, la fel de frecvente şi exact la fel de enervante, sunt "Învaţă din toate, că dacă rămâi prost / proastă nici n-au să se uite fetele / băieţii la tine, când ai să fii mai mare!" sau "Pune mâna pe carte, să ajungi departe!". E lucru ştiut că primii fiori ai dragostei se împletesc armonios cu notele la istorie, geografie şi biologie şi că orice fată va refuza un partener care nu ştie de câte ori a domnit Dimitre Cantemir, în ce regiuni trăieşte codobatura, ce înălţime are Vârful Cornul Călţunului din Făgăraş sau când a fost răscoala din 1907.
Cu siguranţă, mulţi părinţi şi bunici au agăţat, în tinereţe, folosind texte gen "Păpuşă, ochii tăi sunt mai adânci decât Groapa Marianelor, 11.022 metri. Nu te numeşti, cumva, chiar Mariana?", "Frumoaso, m-ai cucerit cum a cucerit Imperiul Otoman Constantinopolul, pe 29 mai 1453" sau "Simt că între noi se formează o legătură puternică, o atracţie ca între doi ioni cu sarcini opuse! Eu sunt Ion: pe tine cum te cheamă?". Şi mai mult ca sigur asistentele TV din emisiuni (alea, cu silicoane şi buze umflate ca lipitorile) ştiu pe de rost manualele şcolare (nu doar o parte din cartea de anatomie), la cum bâzâie fotbaliştii în jurul lor.
 
* Chestia cu "Pune mâna pe carte, să ajungi departe!" e în regulă, dar o strică anturajul, cum s-ar spune. Adică societatea noastră de acum e plină de contraexemple care îi fac pe elevi să aleagă partea întunecată a Forţei: departe, la figurat, au ajuns unii care n-au pus mâna pe o carte în viaţa lor (cu excepţia celor de joc) şi îşi dau bacalaureatul după ce ajung în Parlament, de exemplu, iar cei care au pus mâna pe carte au ajuns departe la propriu: departe de ţară. După cum spuneam, în curând începe şcoala...
 

 
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri