Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum arată aşezările nigeriene după un atac în care peste 2.500 de oameni au fost ucişi la începutul lunii ianuarie

GALERIE
After_This_image_taken_on_January_7_following_Boko_Haram Foto dailymail.co.uk
  • After_This_image_taken_on_January_7_following_Boko_Haram Foto dailymail.co.uk
- +

Imaginile obţinute cu ajutorul sateliţilor relevă pagubele provocate de militanţii islamişti în Nigeria, într-un atac în care aceştia au masacrat aproximativ 2.500 de oameni, între care o femeie care tocmai năştea.

Gruparea teroristă Boko Haram a revoltat întreaga lume săptămâna trecută, când a ucis oameni nevinovaţi, femei şi copii, în atacuri asupra oraşelor Baga şi Doron Baga, notează dailymail.co.uk.

Noile imagini obţinute de Amnesty International arată cât de devastate au fost oraşele în urma atacului, peste 3.700 de construcţii, inclusiv case şi şcoli, fiind complet distruse.

În imaginile obţinute înaintea atacului, zonele în care predomină culoarea roşie reprezintă clădiri şi copaci în oraşele dens populate din nordul ţării.

În imaginile obţinute după masacru, observăm că atât copacii, cât şi clădirile au fost decimate, iar în imaginile în infraroşu obţinute de sateliţi, cu gri sunt reprezentate zonele urbane distruse cu sălbăticie de militanţi.

Distrugerile dovedite de aceste imagini confirmă descrierile terifiante făcute de martorii oculari care au povestit cum militanţii Boko Haram au ucis sute de civili cu sânge rece.

Unul dintre martori a povestit cum teroriştii au ucis fără a cruţa pe cineva, trăgând inclusiv asupra copiilor şi a unei femei care năştea.

Ibrahim Gambo, un şofer învârstă de 25 de ani, a supravieţuit atacului nemilos din Baga, dar încă nu ştia dacă soţia şi fiica lui sunt în siguranţă.

“În timp ce fugeam pentru a ne salva, am dat peste mai multe cadavre, de bărbaţi femei şi chiar copii. Unii oameni fuseseră împuşcaţi în cap, iar unii erau legaţi la mâini şi la picioare”, povesteşte Gambo.

Un alt martor povesteşte cum oamenii au fost ucişi ca nişte insecte, iar teroriştii au tras asupra ambarcaţiunilor folosite de localnici pentru a fugi pe Lacul Ciad.

Daniel Eyre, investigator pentru Amnesty International în Nigeria, susţine că acesta a fost cel mai amplu şi distructiv atac al Boko Haram din câte au fost studiate de organizaţia sa până în prezent.

Eyre susţine că din cauza izolării localităţii Baga, la care se adaugă acum şi extinderea controlului Boko Haram, este greu de spus ce s-a întâmplat acolo: “Localnicii nu au putut să se întoarcă pentru a-şi îngropa morţii şi nu au fost lăsaţi să îi numere. Dar imaginile din satelit împreună cu descrierile martorilor zugrăvesc ceea ce pare a fi cel mai grav atac al Boko Haram de până acum”.

O femeie care a reuşit să scape povesteşte că oriunde privea, erau cadavre.

În Baga, un oraş foarte populat, întins pe mai puţin de doi kilometri pătraţi, aproximativ 620 de construcţii au fost distruse parţial sau complet. În Doron Baga, peste 3.100 de construcţii au fost afectate de focul ce a cuprins cea mai mare parte a oraşului cu o întindere de patru kilometri pătraţi.

Luptătorii Boko Haram au atacat cu predilecţie comunităţile despre care credeau că sprijină forţele de securitate ale statului.

Mii de oameni s-au refugiat trecând frontiera în Ciad sau plecând spre alte regiuni ale Nigeriei.

Amnesty International a cerut Boko Haram să nu mai ucidă civili, subliniind că aceste acţiuni, precum şi distrugerea proprietăţilor constituie crime de război şi crime împotriva umanităţii ce vor fi anchetate corespunzător.

Organizaţia a cerut autorităţilor nigeriene să ia orice măsură legală posibilă pentru protejarea civililor şi reinstaurarea siguranţei în nord-estul ţării.

Gruparea Boko Haram a fost condamnată de comunitatea internaţională după ce, anul trecut, a răpit 276 de eleve. Câteva zeci au scăpat, dar 219 sunt în continuare date dispărute.

Boko Haram, în traducere “educaţia occidentală este interzisă”, a atras atenţia în ultimii ani prin vărsările brutale de sânge şi crimele comise fără discriminare în Nigeria.

Se presupune că gruparea islamistă s-a manifestat sub diverse forme începând cu sfârşitul anilor `90, în rândurile sale luptând circa 9.000 de oameni. Scopul declarat al acesteia este înlăturarea guvernului nigerian şi instaurarea unui regim bazat pe legea islamică.

În ultimii ani, Boko Haram s-a solidarizat cu gruparea Al Qaida, susţinând campania teroristă la nivel global.

Liderul grupării este Abubakar Shekau, descris drept un gangster singuratic. El a apărut recent într-o înregistrare în care lăuda teroriştii care au ucis 17 oameni nevinovaţi la Paris.

oko Haram ar avea celule teroriste în mai multe state de pe continentul African, inclusive în Camerun, Niger şi Ciad.

Gruparea a fost declarată organizaţie teroristă de Marea Britanie, SUA, Noua Zeelandă, Australia, Canada şi Consiliul de Securitate al ONU. (Mediafax) 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri