Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum reface Putin imperiul sovietic

GALERIE
putin, urss
  • putin, urss
- +

Liderul de la Kremlin utilizează instrumente culturale, economice şi lingvistice pentru a modela percepţiile compatrioţilor săi ruşi şi a reconstrui imperiul sovietic pe care îl regretă. 

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat zilele trecute că prăbuşirea URSS putea fi evitată, dar că Partidul Comunist a promovat idei devastatoare pentru ţară.   „Ştiţi ce părere am cu privire la dezintegrarea Uniunii Sovietice. Nu era necesar să se facă acest lucru. Se puteau efectua reforme, inclusiv cu caracter democratic”, a spus preşedintele rus, la o întâlnire cu liderii partidelor politice la Kremlin.   În acelaşi timp, el a menţionat că Uniunea Sovietică era condusă de Partidul Comunist, „nu de alt partid, care promova ideile naţionalismului sau alte idei distructive pentru orice stat, dar comuniştii au dus politici distructive”, a subliniat el.
 
Lenin a plantat bomba sub URSS  
 
 Vladimir Putin l-a acuzat pe liderul bolşevic Vladimir Lenin că a plantat ideile ce au dus la colapsul URSS. „E bine ca ideile să influenţeze conducerea, dar numai când ideile duc la rezultate bune, nu cum s-a întâmplat cu Vladimir Ilici”, a spus Putin. „În cele din urmă acea idee a dus la căderea URSS”, a continuat acesta, arătând că „au fost atât de multe idei, precum oferirea de autonomie regiunilor”, şi altele.    Acestea „au plantat o bombă atomică sub construcţia numită Rusia, care a explodat mai târziu. Nu aveam nevoie de o revoluţie globală”, a spus liderul de la Kremlin.   Pentru liderul de la Kremlin dezintegrarea URSS este, potrivit propriei declaraţii – „cea mai mare tragedie geopolitică a secolului XX” şi în consecinţă şi-a pus în gând să refacă bucată cu bucată Imperiul.   Sub mandatele lui Vladimir Putin, Rusia a revenit în forţă în jocul global de putere, după o pauză de 25 de ani. Strategii politici vor trebui să se obişnuiască cu acest fapt şi, mai bine, să-i înţeleagă logica, scrie Agnia Grigas, cercetător la Atlantic Council, în cartea intitulată „Dincolo de Crimeea”.
 
Rusofonii, armele liderului de la Kremlin  
 
Grigas oferă o perspectivă nouă asupra modurilor în care Kremlinul foloseşte 35 de milioane de ruşi, împrăştiaţi în întreg spaţiu fost sovietic, pentru propriile sale scopuri geopolitice. Şi anume, refacerea imperiului, scrie revista americană „Newsweek“.   Moscova foloseşte o combinaţie aparent inofensivă de instrumente de soft power, inclusiv instrumente culturale, economice şi lingvistice. Simultan sau ulterior, Kremlinul utilizează diferite politici menite să sprijine drepturile acestor vorbitori de limba rusă.   Aceste politici sunt însoţite de intensă o campanie de propagandă,  privind necesitatea urgentă de a-i proteja pe aceşti cetăţeni.   Pasul final ar urma să fie anexarea completă a unui teritoriu, ca în cazul Crimeei sau înfiinţarea de entităţi separatiste care acţionează de facto ca protectorate ruseşti.   Autoarea dă ca exemple imixtiunea agresivă a Moscovei în afacerile Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, ceea ce a dus la crearea conflictelor îngheţate din Transnistria, Donbas şi Caucaz.   Agnia Grigas atrage atenţia şi asupra celor trei state baltice. Există un mare pericol de destabilizare în regiuni precum Ida-Viru din Estonia, unde vorbitorii de limbă rusă sunt în proporţie de 80 la sută din populaţie. Sau în Latgale, din Letonia, unde ruşii alcătuiesc aproape 39 la sută din populaţie şi reprezintă un mare risc de destabilizare.
 
Textul integral, pe adevarul.ro
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri