Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum riști să încalci legea în timp ce joci Pokemon Go

GALERIE
pokemon
  • pokemon
- +

Persoanele care folosesc Pokemon Go, un joc pentru smartphone-uri bazat pe deplasarea efectivă în lumea reală, riscă să comită anumite încălcări ale legislației, cum ar fi, de exemplu, intrarea fără voie pe proprietăți private, scrie avocatnet.ro

Pokemon Go este un joc de realitate augmentată pentru smartphone-uri, bazat pe locuri din lumea reală. Practic, jucătorii se folosesc de telefonul mobil (GPS și camera video) pentru a explora lumea reală și a găsi niște ființe virtuale numite pokemoni. Astfel, jucătorii îi pot prinde și antrena și apoi îi pot folosi în lupte virtuale cu alți jucători.
 
Din moment ce Pokemon Go implică deplasarea în lumea reală cu smartphone-ul în mână, pentru a vedea pe ecran pokemonii și anumite locuri virtuale, există posibilitatea ca jucătorii să încalce legislația autohtonă. În acest sens, am identificat câteva fapte ce pot fi considerate, de către autorități, infracțiuni sau contravenții.
 
Încălcarea proprietății private
 
Riscul întâlnit cel mai des este, așa cum reiese din multele avertismente emise de autoritățile altor țări, încălcarea proprietății private.
 
Concret, jucătorii trebuie să caute în lumea reală locuri virtuale numite pokestop-uri (unde pot fi găsite, de exemplu, mingi pentru capturarea pokemonilor) sau săli de antrenament (unde pokemonii pot fi antrenați în lupte virtuale cu alți pokemoni), însă acestea pot fi plasate uneori pe proprietăți private reale. În același timp, pokemonii pot apărea în zone cu acces limitat. Asta înseamnă că, dacă un jucător intră fără permisiune pe o proprietate privată (o clădire sau curtea acesteia, de exemplu), poate fi pedepsit, potrivit Codului penal, cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.
„Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuință, încăpere, dependință sau loc împrejmuit ținând de acestea, fără consimțământul persoanei care le folosește, ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, scrie în actul normativ. Într-o asemenea situație, acțiunea penală se pune în mișcare doar în baza unei plângeri prealabile a persoanei vătămate.
 
Hărțuirea
 
Jucătorii Pokemon Go trebuie să se ducă des acolo unde există pokestop-uri sau săli virtuale de antrenament, însă dacă aceste locuri virtuale sunt situate, de exemplu, lângă o casă, pot exista premisele faptei de hărțuire. Această infracțiune este pedepsită de Codul penal cu închisoare de la trei la șase luni sau cu amendă.
 
Mai precis, așa cum scrie în Cod, „fapta celui care, în mod repetat, urmărește, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuința, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă”. Acțiunea penală se pune în mișcare, de asemenea, în urma unei plângeri prealabile a persoanei vătămate. Astfel, o persoană care n-are idee că în fața casei sale vede frecvent un jucător Pokemon Go, ci are impresia că este urmărită, poate face o plângere penală.
 
Traversarea neregulamentară
 
Pietonii au obligația de a circula pe trotuare (sau, în lipsa lor, pe marginea stângă a drumului) și de a traversa drumurile publice numai pe trecerile special amenajate, după cum dispune Codul rutier în momentul de față. Pokemonii virtuali pot apărea aproape oriunde, astfel că, în încercarea de a-i găsi și prinde, jucătorii pot traversa drumurile publice prin locuri nepermise. Traversarea ilegală poate fi sancționată de autorități cu două sau trei puncte-amendă, adică, în prezent, 250 sau 375 de lei.
 
Textul integral, pe avocatnet.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri