Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum s-a transformat la Iași ”hrana săracului” în produs de top. Vânzarea are loc pe rețelele de socializare

Cu toate că în ultimii ani investiţiile în ferme de capre au crescut, autorităţile spun că livrările de produse specifice sunt mai mici decât cererea.

GALERIE
capre
  • capre
- +

Altădată, laptele de capră era considerat “hrana săracului”. Astăzi, cererea de lapte de capră este satisfăcută cu greu de către producătorii ieşeni. În pieţe sau pe reţele de socializare, litrul de lapte de capră se vinde cu suma 4-5 lei sau chiar mai mult, iar brânza cu aproximativ 20 lei pe kilogram.

Cu toate acestea, cererea nu este acoperită de numărul caprinelor existente la nivel judeţean. În total, în evidenţele Direcţiei Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) sunt înregistrate aproximativ 50.000 de caprine. Din acestea, doar aproximativ 1% sunt deţinute de persoane juridice, a transmis conducerea DSVSA Iaşi. Mai mult decât atât, din numărul total înregistrat pe judeţ, 33.988 sunt capre matcă, a precizat medicul Nicolae Ivanciu, purtătorul de cuvânt al instituţiei.  

Ce spun fermierii 
 
La nivelul judeţului Iaşi, patru firme sunt în pole-position la creşterea caprinelor, potrivit datelor obţinute de „Ziarul de Iaşi”. Una dintre acestea este Societatea Agricolă Astra din comuna Trifeşti, deţinută de fermierul Vasile Lungu. Fost inginer agronom în cadrul IAS din Popricani, Lungu administrează peste 3.000 de hectare de teren, având o producţie diversificată, de la porumb şi floarea soarelui până la viţă-de-vie. Pe lângă acestea, Lungu a investit la ferma din Trifeşti şi în domeniul zootehnic. În afară de oi, taurine şi iazuri cu peşte, Lungu deţine şi 200 de capre. “Eu am 200 capre mamă, doar că nu vând produsele. Am în permanenţă între 200 şi 400 de oameni care mănâncă la cantină gratis. Laptele merge direct la cantină. Am şi dezavantajul că sunt departe de Iaşi şi nu pot să-mi permit 200 litri de lapte la un dozator. Am făcut calcule, cu valoarea transportului şi cheltuielile care mai apar nu acoperă valoarea mărfii. Acum, în situaţia aceasta sunt şi alţii care preferă să convertească laptele în caş sau altceva”, a spus fermierul pentru „Ziarul de Iaşi”. Acesta a indicat că îngrijirea caprinelor este avantajoasă, producţia de lapte fiind mai mare faţă de ovine, comparată la cantitatea de furaje consumată. „Deci este mult mai avantajos să creşti capre. Obţii o producţie mai mare de lapte. Chiar şi un litru de lapte dacă obţii este deja dublu faţă de laptele de oaie la acelaşi consum de furaje. În general, cine se ocupă de selecţie, de reproducţie poate să obţină mai mult, doi litri de lapte pe zi. Este avantajos. Problema este că, ştiţi cum e, educaţia consumatorului. Plus că sunt persoane care ştiu cât de bun este laptele de capră... Este greu mai ales în perioada de vară să îl prezinţi. Laptele ştim că este un produs perisabil, se acidulează. Dacă pleci dimineaţa la ora 6 şi faci două ore până ajungi în oraş, până vine cumpărătorul deja este acidulat şi nu mai ai ce face cu laptele”, a explicat Lungu.  
 
Tinerii sunt atraşi de agricultură 
 
Un alt fermier care creşte în număr mare caprine este Florin Stegariu, la ferma din comuna Strunga ce aparţine de SC Agrocom Strunga SA. De asemenea, firme importante din domeniu sunt şi Euroglobal Invest SRL Porpicani, respectiv SC Lumi SRL. În ultimii ani, numărul tinerilor ieşeni care cresc caprine este în creştere, susţine oficialul DSVSA. „Sunt ieşeni care au luat cu totul în serios şi acest segment”, spune Ivanciu. Despre aceştia, purtătorul de cuvânt al DSVSA susţine că se documentează foarte serios în domeniul legislaţiei sanitare-veterinare dar şi asupra posibilităţilor de finanţare. „A fost un val de tineri care s-au orientat spre creşterea caprinelor. S-au documentat de la instituţii precum DSVSA şi APIA pentru că s-au acordat şi facilităţi pentru zootehnie din partea statului român şi a forurilor europene. Cu toate acestea, piaţa comunitară nu este acoperită cu necesarul de lapte de capră”, susţine reprezentantul DSVSA. Mai mult decât atât, medicul veterinar amintit spune că în urma controalelor întreprinse la fermele din judeţ nu au fost constatate nereguli, ci antreprenorii s-au achitat cu seriozitate de legislaţia sanitară-veterină. „La fermele de capre nu au fost găsite probleme care să necesite un semnal de alarmă. Cei care şi-au manifestat o preocupare pentru creşterea caprinelor chiar au abordat cu seriozitate toate problemele de creştere, de igienă, de asigurarea hranei, a adăpostului. S-au asigurat condiţii optime din punctul de vedere al asigurării bunăstării animalelor”, a completat Ivanciu. Datele statistice îi dau dreptate oficialului DSVSA. Tinerii ieşeni sunt tot mai dispuşi să pornească afaceri în agricultură şi zootehnie. Aceştia au accesat cu sutele fondurile comunitare oferite drept ajutor pentru instalarea în mediul rural şi constituirea de ferme. „În perioada 2007-2013, în judeţul Iaşi, pe Măsura 112 au solicitat fonduri 792 beneficiari, din care 448 au semnat contract de finanţare. Din cei 448 beneficiari contractaţi, au finalizat procesul de instalare un număr de 221 beneficiari, deci au mai rămas în implementare 227 beneficiari”, a transmis conducerea Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Valoarea totală a fondurilor accesate de cei 448 beneficiari este de 10.845.000 euro. 
 
Vânzări pe reţelele de socializare 

Tinerii antreprenori s-au orientat rapid spre noile tehnologii de comunicare şi s-au raliat curentului social media. Astfel, pe site-urile de anunţuri, pe platforme de socializare au fost create pagini speciale chiar şi pentru expunerea produselor. „Vă oferim lapte de capră crud, natural, ecologic, sănătos la doar 4.99 lei/litru şi caş de capră la doar 20 de lei/kg. Livrarea în Iaşi şi oraşele limitrofe. Produsele sunt livrate din micro-fermă personală din Leţcani. Produsele sunt naturale, fără chimicale şi obtinuţe în condiţii de igienă. Capacitatea de producţie este de aproximativ 250 litri zilnic, disponibili pentru procesatori industriali. Livrările se fac zilnic şi săptămânal, pe bază de contract, comandă şi abonamente”, este doar unul din zecile de anunţuri postate de ieşeni pe un site de anunţuri.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri