Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum să furi un miliard de dolari

GALERIE
shor
  • shor
- +

Un raport al unei companii americane de audit oferă indicii privind modul în care s-au evaporat brusc 890 de miliarde de euro din conturile a trei bănci de la Chişinău. Prin repetate tranzacţii prin firme offshore, banii par să-şi fi pierdut urma. In anchetă apar numele unor oameni de afaceri, a unor demnitari moldoveni şi a unor cetăţeni ruşi.

Preşedintele parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a publicat luni seara pe blogul său raportul companiei de audit americane Kroll, angajată de guvernul moldovean pentru a elucida circumstanţele dispariţiei unui miliard de dolari anul trecut de la trei bănci din Republica Moldova. Raportul a fost publicat în contextul protestelor de amploare ce au avut loc duminică la Chişinău împotriva devalizării celor trei bănci şi a corupţiei.
Candu susţine că a publicat: varianta raportului aşa cum a primit-o", în limba engleză.
La începutul lunii aprilie, Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei instituţii bancare — Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank — reprezentând aproximativ o treime din activele bancare ale ţării, acordaseră credite care totalizau un miliard de dolari (890 milioane de euro), adică 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării. Destinatarii acestor credite nu sunt identificaţi şi se pare că banii s-au volatilizat pur şi simplu.


În prezent, cele trei bănci se află sub administraţia specială a Băncii Naţionale de la Chişinău pentru a evita falimentul. "Am decis să public raportul Kroll şi îmi asum responsabilitatea pentru această acţiune. O fac deschis, fără să mă ascund după surse anonime, pentru că dezbaterea pe această temă capătă accente false", a declarat Andrian Candu într-o postare pe blogul său, după ce firma americană nu a fost de acord cu publicarea documentului.

Liderii socialiştilor au fugit la Moscova

În raportul citat este menţionat transferul către firme offshore, prin intermediul unor SRL-uri necunoscute, a 750 milioane dolari, iar principalul nume în jurul căruia se învârt tranzacţiile este al omului de afaceri Ilan Shor. În document mai apar şi numele unor actuali sau foşti demnitari moldoveni, precum fostul preşedinte Petru Lucinschi sau foşti şefi ai vămilor şi Aeroportului Chişinău, dar şi numele unor cetăţeni ruşi.
Toate transferurile suspecte ale unor sume uriaşe de bani s-au realizat sub ochii nepăsători ai Guvernului şi Băncii Centrale a Moldovei. Un episod relatat în raport este extrem de relevant în acest sens: când oficiali ai Băncii de Economii (una dintre băncile delapidate) au vrut să pună la adăpost documente esenţiale, ei au apelat la o firmă de transport despre care se ştia că e controlată de Ilan Shor. Oficialii respectivei firme au raportat după doar o zi furtul maşinii care transporta documentele.


Astfel, numele omului de afaceri Ilan Shor şi al grupului sau de firme este menţionat ca principal beneficiar al tranzacţiilor dubioase efectuate la cele 3 bănci care, potrivit raportului, ar fi controlate de Shor: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.  În total, în urma unor tranzacţii foarte complexe între cele 3 bănci, cu implicarea unor firme afiliate grupului Shor, ale mai multor companii offshore înregistrate în Marea Britanie şi Hong Kong, doar între 24 şi 26 noiembrie 2014, Banca Socială a transferat către 5 companii necunoscute din Moldova o sumă de 13,5 miliarde de lei (circa 750 milioane de dolari - n.r.). Ulterior, aceste firme au transmis banii în conturile din Letonia ale unor companii offshore înregistrate în Marea Britanie şi Hong Kong, potrivit Unimedia. Potrivit publicaţiei, toată schema se pare că a fost pusă la punct începând cu 2012, atunci când, grupul de companii condus de Ilan Shor a început să preia controlul asupra celor trei bănci prin diferiţi intermediari. "Deocamdată nu este clar dacă el (Shor) a acţionat singur sau împreună cu alte părţi interesate" este una din concluziile investigaţiei. Peste tot însă, apare un grup de firme din Chişinău despre care nu se cunosc multe lucruri.  Fără activităţi notabile, acest mic grup de firme au reuşit să se împrumute cu sute de milioane de lei de la cele trei bănci. Inclusiv şi în ultima tranzacţie ce a dus la înstrăinarea a 13,5 miliarde de lei spre firme offshore, scrie Unimedia.


La final, Kroll susţine că următoarea etapă în investigare ar fi cercetarea mai amănunţită a traseului acestor bani tranzacţionaţi, dar şi evaluarea exactă a prejudiciului creat.  
AFP scria pe 9 aprilie că procurori anticorupţie, parlamentari şi chiar detectivi financiari americani încearcă de mai multe săptămâni să găsească urma unui miliard de dolari care s-a evaporat în Republica Moldova, un scandal bancar care risca să destabilizeze cea mai săracă ţară a Europei.
Liderii Partidului Socialiştilor de la Chişinău, Igor Dodon şi Zinaida Greceanâi, au plecat ieri de urgenţă la Moscova. Presa de la Chişinău scrie că plecarea în Rusia a celor doi este legată de publicarea raportului Kroll.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri