Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum să te fereşti de ţepe la achiziţia locuinţei

GALERIE
locuinta, tepe
  • locuinta, tepe
- +

Cei care doresc să îşi cumpere o locuinţă sunt sfătuiţi de specialişti să consulte un inginer constructor sau un expert tehnic autorizat, pentru a nu se trezi într-o casă căreia îi pică tavanul.

Nu de puţine ori, cumpărătorii creduli au descoperit, după ce au virat banii în contul vânzătorilor, că locuinţa tocmai achiziţionată nu îndeplineşte standardele legale privind calitatea lucrărilor.

De la bucăţile de tavan care au căzut peste locatarii din anumite imobile ANL, la pereţi prin care se poate auzi cu uşurinţă ce fac vecinii, toate aceste situaţii neplăcute pot fi evitate dacă înainte de semnarea actelor se face o expertiză tehnică a locuinţei. „Cumpărarea unei locuinţe fără un sfătuitor avizat este foarte riscantă. La orice achiziţie de acest gen este bine să se ceară sfatul unui specialist”, spune Cristian Onofrei, inginer constructor.

Cât costă verificarea

Costurile unei asemenea operaţiuni variază de la expert la expert şi sunt cuprinse între 0,5 şi 5 euro/mp de suprafaţă totală construită. Astfel, pentru un apartament cu o suprafaţă totală de 50 de mp, clientul va scoate din buzunar între 25 şi 250 de euro.

Tarifele practicate depind şi de mărimea sau complexitatea clădirii, ori de anul construirii, după cum ne-a explicat Mihai Crihan, inginer constructor. În judeţele în care sunt autorizaţi doar doi - trei experţi, cum sunt Bistriţa Năsăud şi Alba, preţurile pot fi mai mari.

Unde găsim experţi autorizaţi

Lista experţilor e publicată pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării Regionale (MDRT), la secţiunea Construcţii – atestări tehnico-profesionale. Totodată, o garanţie asupra seriozităţii expertului poate fi statutul acestuia de membru al Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri (AICPS). Acest aspect poate fi verificat pe pagina de internet a organizaţiei.

De asemenea, pe pagina Inspectoratului de Stat în Construcţii, la secţiunea „Autorizări”, pot fi consultate listele cu diriginţii de şantier, responsabilii tehnici cu execuţia sau controlorii de calitate autorizaţi.

Blocurile comuniste, mai sigure

Când clădirile sunt mai vechi de 1980, este bine să se apeleze la un expert tehnic atestat de MDRT, dat fiind că au trecut prin cutremure.

„Blocurile realizate între 1980 şi 1990, adică în epoca comunistă, au fost proiectate şi construite după experienţa tristă din 1977 şi vor rezista în faţa unui viitor cutremur. Dacă sunt clădiri noi, construite după 1990, când a construit fiecare cum a vrut, sunt necesare serviciile unui inginer constructor, care să verifice actele de calitate întocmite pe durata şantierului. Trebuie să fie un inginer cu o experienţă de ani buni în domeniu”, ne-a precizat Cristian Onofrei.

Verificaţi calitatea materialelor

Totodată, şi cumpărătorii pot face singuri o parte din paşii urmaţi de experţi. Mihai Crihan îi sfătuieşte pe cei care doresc să îşi cumpere o locuinţă să verifice dacă există Cartea Construcţiei, adică documentul de referinţă care conţine toate informaţiile relevante asupra clădirii respective, şi dacă aceasta a fost realizată în baza unui proiect verificat şi autorizat conform legii.

De asemenea, trebuie să verifice dacă proiectul conţine toate piesele scrise şi desenate conform Legii 50 şi dacă există autorizaţie de construire valabilă. În plus, e bine să fie verificate inclusiv fişele tehnice şi certificatele materialelor folosite în construcţie şi dacă acestea respectă cerinţele din caietele de sarcini realizate de proiectanţi. Altfel spus, să controleze dacă s-au folosit materiale de calitate.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri