Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum se obtine permisul de conducere in diverse tari ale lumii – Cateva lucruri iesite din comun

GALERIE
sofer
  • sofer
- +

Schimbarile propuse de Guvern pentru obtinerea permisului de conducere au starnit controverse, mai ales partea legata de faptul ca ar putea deveni soferi doar cei care au terminat macar clasa a zecea. O privire in mai multe tari ale lumii arata ca regulile legate de modul in care se poate obtine permisul sunt de o uimitoare diversitate. In unele locuri nu se da niciun examen, in altele se dau chiar si patru probe de teren, inclusiv una de noapte, iar in multe tari tinerii au permis pe o perioada provizorie si apoi il pot obtine pe cel standard. 

In lume exista peste un miliard de soferi, dar modul in care acestia au obtinut permisul a diferit enorm de la tara la tara. Tendinta ultimilor ani a fost ca testele de obtinere a permisului sa se inaspreasca, mai ales in tarile mai sarace unde examenele erau foarte simple. In Mexic si acum exisa locuri in care nu se da practic examen, ci doar se plateste o taxa, iar in tari precum India si Egipt abia in ultimii ani s-au introdus si teste practice mai complexe, totul fiind pana acum o formalitate, scrie 0-100.hotnews.ro
 
Honduras este una dintre tarile in care obtinerea permisului este o formalitate, in timp ce Nigeria, o tara uriasa, a introdus abia de curand probele practice.
 
In China sunt provincii in care nici o zecime dintre candidati nu trec testul teoretic introdus acum cativa ani. Contine 100 de intrebari la care trebuie dat raspunsul in 45 de minute, iar pentru a trece trebuie sa raspunzi corect la 90% dintre intrebari. Autoritatile nu ofera mostre de test pentru a nu-i incuraja pe candidati sa memoreze totul mecanic. In aceste conditii nu este de mirare ca in zone precum Shenzen doar 4% dintre candidati trec testul.
 
In China vanzarile anuale de masini noi au cetscut enorm in ultimii zece ani, de la 3,9 milioane, la peste 21 milioane. In aceste conditii era nevoie ca si examenul auto sa fie mai complicat pentru a mai filtra candidatii.
 
In Brazilia candidatii trebuie sa treaca si teste psihologice si sunt invatati si diverse tehnici defensive de condus si ce sa faca in cazul in care cineva incearca sa ii jefuiasca in trafic (lucru care se intampla des in Brazilia).
 
Finlanda este una dintre tarile in care este cel mai complicat sa obtii permisul. Exista inclusiv teste practice de condus noaptea, iar pretul intregului procedeu poate ajunge spre 2.000 de euro. Cand iti iei permisul il primesti pe o perioada provizorie de doi ani si, daca nu ai incidente sau amenzi, perioada provizorie nu se prelungeste si obtii permisul standard. Multe tari au aceste permise provizorii de test si, in Australia spre exemplu, cei care sunt in perioade de „proba” nu au voie sa depaseasca 80 km/h. In Noua Zeelanda proaspetii soferi pot conduce doar intre orele 5.00 si 22.00.
 
Singapore si Japonia sunt doua tari in care permisul se obtine greu fiindca poti „pica” testul din cauza celor mai banale greseli.
 
Probabil cea mai cunoscuta restrictie legata de permisul de conducere este cea din Arabia Saudita unde femeile nu au voie sa sofeze. Pentru barbati, obtinerea permsiului este un procedeu plin de birocratie.
 
In SUA legile difera mult de la stat la stat. In unele chiar si adolescenti de 14 ani pot obtine un permis provizoriu, in timp ce in altele acest lucru se intampla abia la 17 ani. Dupa obtinerea permisului provizoriu soferii pot conduce, insa cu anumite restrictii legate de numarul de pasageri din masina sau chiar de orele la care pot iesi cu masina (interzis noaptea, pentru siguranta).
 
Rusia a starnit in 2015 uriase controverse cand a pus diverse minoritati sexuale pe lista celor care nu pot sa obtina permisul. Transgenderii, fetisistii si travestitii nu pot deveni soferi.
 
S-a facut si un top al permiselor influente. Cele mai puternice permise de conducere sunt ale francezilor si britanicilor, in sensul ca le pot folosi in strainatate cu foarte putine restrictii. La polul opus, permisele rusesti au cea mai redusa influenta.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri