Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Se speculează portiţa deschisă pentru riverani şi Mănăstirea Podgoria Copou

Cum se strecoară maşinile la iarbă verde în Grădina Botanică printr-o "uliţă" legislativă

GALERIE
masini la gradina botanica
  • masini la gradina botanica
- +

Din 2006 încoace, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ are probleme cu Şoseaua Munteni, drum de acces prin Grădina Botanică spre Mănăstirea Podgoria Copou şi cimitirul care se află lângă aceasta. Deşi reprezentanţii universităţii şi ai grădinii au solicitat în mai multe rânduri închiderea drumului respectiv, municipalitatea a refuzat acest lucru, motivând prin existenţa unor riverani în zonă, care au nevoie de acces auto, şi prin dorinţa oamenilor de a veni sărbătorile legale la slujbe.

Însă, către conducerea Grădinii Botanice „Anastasie Fătu“ şi pe adresa redacţiei „Ziarului de Iaşi“ au ajuns mai multe plângeri din partea ieşenilor care au venit în weekend în Grădina Botanică şi au găsit mai multe maşini parcate în zona lacului.

Este vorba de şoferi care au explicat portarului ce păzea accesul pe Şoseaua Munteni că merg la mânăstire, dar care au parcat maşina pe spaţiile verzi aferente drumului betonat şi au rămas ca vizitatori. Deşi există o barieră, universitatea nu poate interzice accesul persoanelor care doresc să intre cu maşina dacă acestea spun că sunt riverani sau dacă doresc, duminica de la ora 09.00 la 13.00, să meargă la biserică.

Pauză de aer curat, în drum spre biserică

 

Problema cu drumul datează, conform adreselor intrate în posesia „Ziarului de Iaşi“, încă din 2006. Înainte de anul 2007 situaţia pe acolo era şi mai dificilă - microbuzul spre Breazu scurta drumul prin spatele Grădinii, iar oamenii care intrau cu maşinile se opreau să facă şi grătare. În adresa nr. 14984 din 14 martie 2006, Primăria Municipiului Iaşi cerea Comisiei de Circulaţie, în urma solicitării UAIC, ca drumul spre Grădina Botanică prin Şoseaua Munteni să fie închis pentru toate maşinile cu excepţia celor ale riveranilor.
Însă Primăria a revenit o lună mai târziu, iar pe 14 aprilie a precizat că „se va păstra accesul liber pe strada Munteni pentru toate categoriile auto, datorită existenţei bisericii şi cimitirului la limita Grădinii Botanice. Menţionăm că locuitorii cartierului Crucea Roşie nu dispun de altă cale de acces către cele două locaţii menţionate mai sus.“
 
Această situaţie datează de opt ani, deşi Universitatea a explicat reprezentanţilor Primăriei că mai mulţi cetăţeni au precizat că se poate ajunge la cimitir şi la biserică printr-un drum ocolitor, care vine dinspre Breazu, dar că acesta ar trebui să fie reparat. Situaţia a rămas însă neschimbată. „Este hotărârea administraţiei locale ca acest drum să fie o alee de circulaţie publică. Paza a fost asigurată conform serviciului, am avut şi sâmbătă şi duminică persoane care folosesc acea intrare deşi noi am menţionat pe site şi prin toate mijloacele de informare că intrarea principală trebuie folosită cea de sus. Sunt convins că există disconfort, dar noi sâmbătă şi duminică funcţionăm cu personal care lucrează în regim de weekend, nu putem să avem toţi angajaţii la grădină“, a precizat prof.dr. Cătălin Tănase, directorul grădinii.
 
Acesta a mai spus că a fost nevoie de mai multe solicitări pentru a se obţine din partea Primăriei montarea unor indicatoare cu staţionarea interzisă pe drumul de acces spre mânăstire. Şi în acest caz, directorul spune că dacă maşinile ar fi parcate sau staţionate în mod ilegal acolo, universitatea nu are resursele necesare pentru a le ridica şi nici autoritatea, drumul fiind public, aceste sarcini ar fi ale Poliţiei Locale sau ale celei Rutiere.
 
Primăria încurcă drumurile
 
Directorul a adăugat că există o serie de familii care au locuinţele în preajma mânăstirii încă dinaintea construirii Grădinii Botanice şi care nu au dorit, nici ei, nici urmaşii lor, să renunţe la proprietatea asupra pământurilor. „Disconfortul pe care îl au vizitatorii îl avem şi noi, cei care muncim aici. Aleea respectivă a fost gândită la început ca una ce separă sectorul dendrologic de cel cu flora şi vegetaţia României, nu ca drum public. De aceea am revenit după 2007 cu solicitări, încercând să limităm accesul pentru toţi mai puţin cei care vin să se reculeagă la mânăstire şi pentru riverani. Erau situaţii înainte de 2007 în care anumite trasee de microbuz scurtau de la Breazu drumul, coborau pe Aleea Sadoveanu ca să ajungă în Dacia prin Grădina Botanică. De la stadiul acela am reuşit totuşi să reducem acest fenomen, dar suntem departe de ceea ce ne dorim“, a mai spus directorul Grădinii Botanice.
 
În primă fază, reprezentanţii primăriei au precizat că dacă UAIC ar vrea să „închidă mâine drumul acolo, se poate închide“, însă a revenit ulterior cu o poziţie mai nuanţată. „Legat de Strada Munteni, Grădina Botanică, până la poarta grădinii ţine de domeniul public. Având în vedere că în zonă există atât riverani, cât şi alte obiecte de interes public, acces cimitir, biserică, am rugat conducerea universităţii să nu blocheze accesul. În acelaşi timp, dacă există probleme în ceea ce priveşte circulaţia, vom apela la colegii de la Poliţia Rutieră pentru a o reglementa“, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al primăriei.
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri