Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum sunt îndobitociţi ruşii: Zborul MH17 este zborul MH370 dispărut în martie

GALERIE
avion
  • avion
- +

Presa rusă abundă de teorii originale privind cauzele "accidentului" aviatic din Ucraina. Atunci când nu dau vina pe americani, ziariştii pro-Kremlin concluzionează sec: "adevărul nu va fi aflat niciodată".

Imaginea catastrofei prăbuşirii cursei MH17 apare complet diferit pe ecranele telespectatorilor ruşi faţă de informaţiile care le sunt prezentate occidentalilor în ultimele zile. Zborul MH17 al Malaysia Airlines era plin de cadavre încă de la decolarea din Amsterdam. Dintr-un motiv inexplicabil, MH17 s-a mutat de pe traiectoria de zbor standard pe o rută necunoscută, mutându-se spre nord, în zonele controlate de rebeli în apropierea oraşului Donetsk. Avionul a fost reasigurat recent şi accidentul a fost rezultatul greşelilor militare ucrainiene care au confundat avionul cu aeronava preşedintelui Vladimir Putin. În plus, catastrofă aeriană din Ucraina face partea dintr-o conspiraţie americană de a provoca un război cu Rusia. Acestea sunt unele dintre variantele aberante pe care presa din Rusia le oferă telespectatorilor, în încercarea de a explica tragedia prăbuşirii cursei MH17. O altă teorie promovată în presă rusească spune că zborul MH17 este de fapt zborul MH370, avionul companiei Malaysia Airlines care a dispărut în Oceanul Indian. Potrivit acestei teorii, avionul nu a dispărut deloc, ci "a fost dus la o bază militară americană, Diego-Garcia".

Conspiraţia referitoare la cele două avioane merge mai departe, mass-media din Rusia evidenţiind faptul că paşapoartele victimelor, găsite la locul accidentului, sunt noi, deşi a existat o explozie şi un incendiu. Ceea ce, potrivit televiziunilor ruseşti, poate însemna că "paşapoartele au fost aruncate acolo după prăbuşirea avionului".

Poezii lacrimogene

Atunci când evită teoriile conspiraţioniste, presa pro-Kremlin relativizează vina părţilor implicate. "Presa occidentală ştie deja cine este responsabil de prăbuşirea avionului de linie. Evident, este Rusia", scrie ziarul popular Komsomolskaia Pravda, acuzând occidentalii că trag concluzii pripite încă înainte de începutul anchetei. "Vinovaţii au fost numiţi", titrează la rândul său cotidianul de mare tiraj Moskovski Komsomolets, amintind că Statele Unite au minţit deja acuzându-l pe Saddam Hussein că deţine arme de distrugere în masă. "Este dificil să spui că se va putea distinge adevărul de minciună în această minunată nouă lume a informaţiei", adaugă ziarul. Jurnalul oficial Rossiiskaia Gazeta arată la rândul său spre autorităţile de la Kiev, acuzându-le că refuză cooperarea cu Moscova. "Kievul nu este presat să răspundă la cele 10 întrebări despre Boeing", adaugă publicaţia, referindu-se la o serie de întrebări difuzate de Ministerul rus al Apărării la adresa autorităţilor ucrainene, pentru a face lumină în cazul tragediei.
"Catastrofa nu este numai în cer, ci şi în relaţiile dintre Rusia şi Occident", scrie şi Nezavissimaia Gazeta. "Epava Boeingului este pe cale să cadă asupra Rusiei", subliniază cotidianul Kommersant, apreciind că rezultatul anchetei va determina viitorul relaţiilor dintre Moscova şi Occident. Dacă ancheta dezvăluie responsabilitatea Rusiei în cazul prăbuşirii avionului, Moscova va fi din nou percepută de Occident ca un "Imperiu al Răului", apreciază expertul Aleksandr Golţ, citat de jurnal. Novîie Izvestia a publicat la rândul său un poem al celebrului poet rus Evgheni Evtuşenko, atribuind responsabilitatea morţii celor 298 de persoane de la bordul cursei MH17 ambelor tabere. "Şi plâng, fratele vostru nenumit/Iertaţi-mă pentru asta. Sunt vinovat", scrie publicaţia.


Rezultatul modului în care presa rusească tratează catastrofă aeriană din Ucraina este că cetăţenii ruşi ştiu că, în cel mai bun caz, prăbuşirea este un accident nefericit cauzat de armată ucraineană, dar pe care Occidentul încearcă să îl pună pe seama Rusiei.

Putin riscă izolarea internaţională

Rusia riscă să se confrunte cu o izolare crescândă după catastrofa avionului malaysian, în condiţiile în care opinia publică occidentală se mobilizează împotriva preşedintelui Vladimir Putin, care, de asemenea, ar putea fi ţinta criticilor şi în plan intern, consideră unii experţi. "Se constată o confruntare majoră între Rusia şi Occident. Izolarea Rusiei se va accentua în mod constant", a declarat Iuli Nisnevici, expert la Universitatea de studii economice din Moscova. "Dacă ancheta va acuza Rusia, aceasta va reprezenta o catastrofă pentru ţară", subliniază, la rândul său, expertul independent Evgheni Gontmaher.
În afară de responsabilitatea uneia dintre cele două părţi în catastrofa aviatică din Ucraina, analiştii consideră că divergenţele dintre Rusia şi Occident vor lua amploare. "Situaţia se va înrăutăţi", explică Gontmaher, care consideră că Rusia ar putea fi izolată asemenea Iranului. "Mă tem că ne îndreptăm spre o astfel de evoluţie", a apreciat expertul. Pe de altă parte, dacă ancheta va confirma responsabilitatea Moscovei în catastrofa aviatică din Ucraina, Vladimir Putin riscă să se confrunte cu un val de critici şi pe plan intern, ceea ce va reprezenta o lovitură pentru popularitatea sa, aflată în acest moment la cel mai ridicat nivel.


Moartea celor 298 de persoane în tragedia aviatică din estul Ucrainei riscă "să fie începutul sfârşitului pentru preşedintele rus", afirmă, la rândul său, jurnalistul de opoziţie Ivan Iakovina, pe site-ul de ştiri Novîie Vremia.
Unii analişti au făcut chiar o paralelă cu regimul fostului preşedinte libian Muammar Kadhafi, considerat instigatorul atentatului care a provocat explozia zborului 103 al companiei Pan Am, la Lockerbie, în 1998, provocând moartea a 270 de persoane. Critică la adresa politicii Kremlinului, Iulia Latinina a apreciat tragedia avionului malaysian drept "un al doilea Lockerbie", la postul de radio Ecoul Moscovei.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri