Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum va funcţiona alianţa dintre Partidul Pentru Iaşi şi Uniunea Salvaţi România

GALERIE
andrei postolache
  • andrei postolache
- +

“Vom constitui o alianţă informală, neînregistrată oficial. «Pentru Iaşi» va propune la Iaşi candidaţii USR”, a precizat liderul PPI, Andrei Postolache 

Reprezentanţii Partidului Pentru Iaşi (PPI) vor candida la alegerile generale din toamnă pe listele Uniunii Salvaţi România. Liderul PPI şi fostul candidat al Uniunii Salvaţi Bucureştiul la Primăria sectorului 1 al capitalei, Clotilde Armand, au prezentat ieri modul în care va funcţiona “alianţa informală” dintre PPI şi USR la alegerile pentru Parlament. “Actuala lege electorală dezavantajează alianţele, impunând un prag electoral mai ridicat. Nu comentăm, legea este lege. Tocmai de aceea vom constitui o alianţă informală, neînregistrată oficial. «Pentru Iaşi» va propune la Iaşi candidaţii USR. Scriptic, ei vor reprezenta USR, dar vor fi ieşeni”, a precizat liderul PPI, Andrei Postolache. Legea nu permite membrilor unui partid să candideze pe listele altuia. Ca urmare, reprezentanţii PPI îşi vor da demisia formal din partid şi vor adera la USR, pe ale cărui liste se vor afla pe buletinele de vot.

Conform legii, pragul electoral impus unui partid pentru a obţine fotolii de parlamentar este de 5%. În cazul alianţelor electorale, se adaugă 3% pentru al doilea membru al alianţei şi câte un procent pentru următoarele partide din cadrul alianţei, fără a se depăşi însă pragul general de 10%. Dacă USR şi PPI ar constitui o alianţă, noua formaţiune ar trebui să obţină 8% din voturi pentru a accede în Parlament.

Deşi au anunţat că vor constitui doar o alianţă informală pentru a fi siguri că USR va depăşi pragul electoral, Armand şi Postolache au precizat că mizează pe un scor electoral de cel puţin 15-20%. “Iaşul va fi unul din locurile în care vom obţine unul din cele mai bune scoruri electorale din ţară. Evident, ne va fi mai uşor să ajungem în centrele universitare mari, dar trebuie să ajungem şi în mediul rural. Vom avea o structură de partid care va bate uliţele. Suntem «anti-sistem», împotriva sistemului actual, dar va trebui să îi folosim armele”, a spus Postolache. Conform precizărilor acestuia, PPI are în prezent aproximativ 300 de membri, numărul celor din afara municipiului Iaşi fiind nesemnificativ. PPI va trebui astfel să construiască până în noiembrie o structură judeţeană de la zero. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri