Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Curiozităţi despre dantura umană

GALERIE
dinti
  • dinti
- +

Ştiaţi că smalţul dinţilor este cea mai tare şi mai mineralizată substanţă din corp? Sau că, în prezent, ca urmare a evoluţiei umane, doar 35% din adulţi au măsele de minte? Aflaţi în continuare mai multe curiozităţi despre dantura umană.

Dantura umană reprezintă ansamblul dinţilor, care sunt fixaţi în maxilare prin intermediul rădăcinilor. Numărul dinţilor variază în funcţie de vârstă. Un copil posedă în general 20 de dinţi temporari, numiţi şi dinţi de lapte: opt incisivi, patru canini şi opt molari.

Primii dinţi de lapte apar de obicei în jurul vârstei de 6 luni şi încep să cadă progresiv de la 6-7 ani. Este vârsta la care îşi fac apariţia dinţii definitivi. Primii dinţi definitivi sunt molarii de 6 ani, care apar treptat şi sunt în număr de patru.

În jurul vârstei de 12 ani încep să erupă şi ceilalţi patru molari definitivi.

Ştiaţi că... unul din 2.000 de bebeluşi se naşte cu dinţi, fenomen asociat cu unele probleme de sănătate sau cu trăsături de personalitate ale acestuia. Se spune că Napoleon şi Caesar s-au năascut cu dinţi, ca semn al caracterului lor puternic.

Curiozităţi despre dantura umană:

La vârsta adultă, o dantură completă însumează, în general, 32 de dinţi: opt incisivi, patru canini, opt premolari şi 8 molari şi 4 molari de minte. Însă nu toţi oamenii au acelaşi număr de dinţi. Numărul dinţilor variază în funcţie de extracţiile dinţilor definitivi sau absenţa unor dinţi. Cel mai frecvent se întâmplă să lipsească molarii de minte, care pot rămâne incluşi în cazul multor persoane. De obicei, dacă molarii de minte nu erup în jurul vârstei de 18-20 de ani, aceştia rămân incluşi.

Strămoşii noştri utilizau al treilea set de molari (măselele de minte) pentru a mesteca frunzele, nucile etc. Astăzi, doar 35% dintre oameni posedă măsele de minte. Oamenii de ştiinţă estimează că este posibil ca generaţiile viitoare să nu mai aibă nici apendice sau chiar degetele mici de la picioare.

Curiozităţi despre dantura umană: rolul dinţilor

Dintele este un organ alcătuit dintr-o coroană dură, formată din os şi acoperită cu smalţ alb, dintr-o rădăcină implantată în osul maxilar şi un ligament care face legătura dintre rădăcină şi os.

Dinţii au un rol foarte important în alimentaţie şi vorbire. Ei ne permit să mestecăm hrana, să vorbim formând sunete cu ajutorul limbii şi buzelor. Să nu uităm însă că ei şi un rol estetic esenţial.

Dantura frumos aliniată şi zâmbetul strălucitor constituie un etalon al frumuseţii.

Dinţii susţin structura facială, contribuind la conturarea fizionomiei unei persoane

Chinezii foloseau păr de cal pentru a confecţiona periuţe de dinţi încă din anul 1498.

Femeile zâmbesc în medie de 62 de ori pe zi, faţă de bărbaţi care zâmbesc de 8 ori pe zi.

Dintele este singura parte a corpului uman care se poate reface singură.

Apariţia cariilor dentare este a doua cea mai comuna afecţiune, după răceală. Dacă nu folosiţi aţa dentară, nu curăţaţi 35% din suprafaţa dentară.

În medie, un american îşi petrece 38 de zile spălându-se pe dinţi de-a lungul vieţii.

Doar 1 din 4 oameni este mulţumit de zâmbetul lui. 

Periuţa electrică a fost inventată în anul 1939.

adevarul.ro
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri