Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Curs festiv maraton: Peste 1.500 de absolvenţi ai UMF Iaşi au sărbătorit terminarea studiilor

GALERIE
foto DAN LUCA umf  92
  • foto DAN LUCA umf  92
- +

Evenimentul s-a desfăşurat la Centrul Expoziţional Moldova. A început ieri-dimineaţă şi s-a terminat ieri-seară cu un foc de artificii. Pe parcursul întregii zile, studenţii însoţiţi de familie şi de prieteni au participat la un ceremonial amplu care a inclus o paradă a steagurilor ţărilor tuturor studenţilor absolvenţi.

Peste 1.500 de absolvenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi au sărbătorit într-un curs festiv maraton terminarea studiilor. Acesta a început în dimineaţa zilei de ieri la Centrul Expoziţional Moldova şi s-a încheiat la ceva timp după ora 22.00 cu un foc de artificii. Pe parcursul întregii zile, studenţii însoţiţi de familie şi de prieteni au participat la un ceremonial amplu care a inclus o paradă a steagurilor ţărilor tuturor studenţilor absolvenţi, inclusiv intonarea în două rânduri a imnului României.

Ceremonia a fost organizată în două părţi. Până la ora prânzului au avut scena studenţii străini din cele peste 40 de ţări care au finalizat acum cursurile la UMF Iaşi, în timp ce după-amiaza a fost rezervată absolvenţilor români. Profesorii care au urcat pe scenă, fie că a fost vorba de reprezentanţi ai conducerii instituţiei de învăţământ medical sau de cadre didactice care le-au fost alături tinerilor pe parcursul anilor de facultate, au transmis un mesaj de curaj, invitându-i pe aceşia să îşi continue studiile şi să păstreze mereu legătura cu universitate.

„Aş dori să mulţumesc formatorilor, oamenilor care au fost alături de noi, profesorilor, părinţilor care ne-au susţinut. Dacă măcar jumătate dintre oamenii pe care-i voi cunoaşte în viaţă vor fi precum cei pe care i-am avut colegi la Iaşi, atunci mă voi putea bucura“, a spus, la tribună, un şef de promoţie de la Medicină Generală, pe liniile cu predare în limba străină.

Printre cei care au venit să-şi ridice diploma se numără şi Atomic Leow, 66 de ani, studentul care va păşi de pe băncile UMF Iaşi direct în cartea recordurilor, fiind cel mai în vârstă absolvent de medicină din lume. Povestea sa a apărut în două rânduri în paginile „Ziarului de Iaşi“, Atomic spunând de fiecare dată că îşi doreşte să termine facultatea pentru a-i putea ajuta pe cei din jurul său.

Generaţia care „a adus substanţă“ universităţii

La sesiunea dedicată absolvenţilor de pe liniile de studiu în limba română de la UMF Iaşi, prof.dr. Vasile Astărăstoae, fost rector al instituţiei de învăţământ superior, a fost invitat să ţină un discurs motivaţional. Acesta le-a transmis tinerilor că le mulţumeşte pentru contribuţia pe care au adus-o universităţii, generaţia care termină studiile acum fiind una care a dat, în opinia fostului rector, „substanţă acestei universităţi“. „Mă plec în faţa părinţilor dumneavoastră, a familiei dumneavoastră, pentru că mă uit şi îi văd mai emoţionaţi decât sunteţi voi acum. Pentru că ei au făcut sacrificii ca voi să fiţi în acest moment aici şi pentru că în continuare vor fi alături de dumneavoastră. Am un sfat - să nu îi uitaţi niciodată“, a spus profesorul.

Generaţia aceasta de absolvenţi ai UMF va fi şi prima care va intra într-o bază de date pe Facebook şi pe e-mail ca fiind alumni. Prof.dr. Vasile Astărăstoae i-a îndemnat să nu piardă legătura cu universitatea, promiţându-le că porţile acesteia vor fi mereu deschise pentru ei.

La rândul lor, studenţii au mulţumit prin reprezentanţii lor, foşti şefi de ani sau actuali şefi de promoţie, pentru sprijinul profesorilor şi al părinţilor, mai ales din perioadele de sesiune. „Le mulţumim celor care au fost an de an alături de noi, părinţilor că ne-au încurajat, că ne-au susţinut şi că ne-au pus mai multă ciocolată în pachet în timpul sesiunii. Fără susţinerea pe care ne-aţi oferit-o nu am fi ajuns aici“, a spus Andreea Vrănescu, absolventă a Facultăţii de Medicină Generală de la UMF Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri