Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Daniel Morar, preşedinte?

GALERIE
mihai chiper200
  • mihai chiper200
- +

Asumarea de către partidele de dreapta a unei asemenea candidaturi rămâne cea mai serioasă problemă, nu entuziasmul electoratelor lor.

Timpul curge rapid, iar dreapta se menţine încă departe de varianta unui candidat unic, condiţie prezumtivă pentru înfrângerea PSD în alegerile prezidenţiale. În lipsă de soluţii, o oarecare panică îl determină în ultima vreme pe Traian Băsescu să lanseze săptămânal „portrete robot”, testând reacţii publice în vederea identificării unui succesor la Cotroceni. Ultimul nume notabil acceptat pe listă este fostul şef al DNA, Daniel Morar, actualmente judecător la Curtea Constituţională.

Contextul vehiculării numelui Morar este neclar. Întrebat dacă fostul şef al DNA se încadrează portretului robot, Băsescu a răspuns: „Cred ca da. Am convenit că nu voi spune, dar cred că Daniel Morar se încadrează în portretul robot pe care l-am făcut". Aşadar, cine cu cine a convenit? Preşedintele cu moderatorul TV? Sau cu judecătorul de la CCR? A fost o întrebare „servită” de jurnalişti, care au pus în circulaţie un scenariu accesibil doar „iniţiaţilor” sau a fost o ipoteză acceptată de preşedinte numai pentru a nu devoala numele altui candidat?

În aşteptarea unui (foarte previzibil) refuz, numele lui Danile Morar pare printre puţinele capabile să genereze suficiente reacţii „pentru” sau „contra”, încât să imprime o nouă dinamică electorală şi să promită o despărţire a apelor în politica românească. Morar rămâne unul dintre puţinele persoane publice la care rezonează aproape unanim electoratul de dreapta, capabil să ducă cu sine promisiunea unui val popular nu doar anti-PSD, dar şi garanţia luptei împotriva unui establishment corupt.

Sigur, instrumentele de lucru ale funcţiei prezidenţiale vor fi cu totul altele decât cele avute de un procuror sau de şef la DNA. Pentru ambele posturi este nevoie de un om cu instinctul şi practica dreptăţii, iar exemplul personal este şi garanţia că nu se va lăsa învins, controlat, influenţat într-un sens ce ar pune în discuţie interesele cetăţenilor României. Cine a citit „Preţul adevărului. Un procuror în luptă cu sistemul” înţelege că are în faţă un om care şi-a pus în mod real şi credibil proiectul transformării României şi a făcut din activitatea proprie un exemplu.

Nu trebuie să mai insistăm, Morar ar fi unul dintre puţinele nume agreate necondiţionat de cancelariile occidentale pentru o asemenea funcţie. Agreat pentru că CV-ul lui nu are pete, iar cariera publică îi este la vedere. Acceptat şi pentru că ar corespunde perfect planurilor Casei Albe de întărire a statului de drept în această parte a lumii.

Ca strategie electorală, Morar ar putea fi contracandidatul perfect pentru neutralizarea lui Victor Ponta. Campania ar pune faţă în faţă doi procurori cu evoluţii biografice complet diferite. Ponta, procurorul lansat de către unul dintre cei mai corupţi politicieni români, Adrian Năstase. Morar, procurorul sub coordonarea căruia DNA l-a băgat la închisoare. Ponta, şef al Corpului de Control al lui Năstase, un ocrotitor al mafiei PSD, cu episoade neelucidate precum sinuciderea procurorului Cristian Panait, mereu alături de prietenii anchetaţi, şi Morar, dedicat profesiunii, încât şi-a arestat până şi prietenul de familie, judecătorul Viorel Burzo. Am putea avea faţă în faţă varianta unui preşedinte slab, aflat complet la mâna baronilor, precum Victor Ponta, şi unul care a făcut posibil atacul, anchetarea sau condamnarea unora dintre ei. În fine, am avea un candidat care şi-a protejat întotdeauna oamenii din partid şi altul care i-a arestat până şi pe oamenii partidului preşedintelui, PDL, generând răcirea relaţiilor cu Traian Băsescu. În fine, unul care ne face să rămânem blocaţi în trecutul cenuşiu post-comunist şi celălalt care ne arată singura cale de ieşire din el.

Marea problemă a unei asemenea candidaturi este de altă natură. Deşi văzut ca omul lui Traian Băsescu, Daniel Morar este departe de a fi omul cuiva, fiindcă nu a dat niciodată impresia că s-ar lăsa tutelat ori impresionat de vreun politician. Din acest motiv, numele său are mici şanse să fie agreat de vreun partid politic de dreapta şi susţinut pe teren în vreo campanie electorală. Eventual, Partidul Mişcarea Populară l-ar înghiţi la sugestiile lui Băsescu, dar pentru PNL şi PDL este un afront, după ce ambele au fost decimate de anchete de corupţie. Asumarea de către partidele de dreapta a unei asemenea candidaturi rămâne cea mai serioasă problemă, nu entuziasmul electoratelor lor. O soluţie cu şanse ar fi o candidatură lansată şi sprijinită de societarea civilă, dar depinde dacă Morar are ambiţii politice. Până acum nu a dat vreun semn de interes şi nici nu pare să tacă fiindcă are de gând să ne facă vreo surpriză.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri