Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

De ce a început MRU campania electorală la Iaşi

GALERIE
toni
  • toni
- +

Acum doi ani a avut un fief, dar nu a riscat să-i fie lider. Acum caută un punct solid de sprijin.

Mihai Răzvan Ungureanu a venit la Iaşi să dea startul campaniei electorale pentru prezidenţiale. El este candidatul Forţei Civice, un partid care a obţinut sub 3% la europarlamentare, dar speră să capete susţinere din partea formaţiunilor de dreapta cu reprezentare electorală mare. Un tandem cu Cristian Diaconescu de la PMP sau cu Klaus Iohannis de la alianţa PDL-PNL ar fi formule câştigătoare în opinia sa pentru alegerile din toamnă. Mihai Răzvan Ungureanu poate fi considerat un lider de generaţie, un intelectual care s-a impus la nivel naţional, dar a căutat şi a obţinut în proporţii apreciabile şi recunoaştere internaţională. Funcţiile deţinute în cadrul Pactului de Stabilitate în Balcani, apoi în Guvern, ca ministru de Externe, mai apoi cea de şef al Serviciului de Informaţii Externe şi culminând cu postura de prim-ministru i-au consolidat imaginea de profesionist şi de politician de succes. Nu există în Iaşi cineva care să-i semene în carieră. Pare a fi făcut pentru a fi lider, ceea ce stârneşte pe alocuri şi comentarii maliţioase, dacă ar fi să luăm doar remarcile fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, de după alegerile europarlamentare.

Realizările sale de până acum contrastează însă cu o serie de stângăcii aproape de neexplicat pentru un politician cu atâta experienţă. Putem oferi ca exemplu decizia de acum doi ani de a candida într-un colegiu din Arad, în condiţiile în care, aşa cum arătam, suportul său electoral natural se află în Iaşi. O arată acum, negru pe alb şi poate tardiv, rezultatele de la alegerile europarlamentare: 15,3% scor în municipiul Iaşi, cel mai bun din ţară, spre deosebire de Arad, locul unde a ales să fie senator, unde a obţinut sub 2%. În 2012, multă lume a aşteptat venirea sa în Iaşi. Ar fi putut folosi oraşul natal ca rampă de lansare a noului partid şi a unei noi atitudini politice, pe care de altfel a invocat-o mereu. Este adevărat că ar fi luat lucrurile de la zero, cu un anume risc, dar ar fi avut, fără îndoială, un loc solid pe care să construiască. Opţiunea sa a fost să aleagă un colegiu sigur, în care să nu rişte nimic. A dat astfel impresia că vrea un post de-a gata şi nu ceva muncit.

De altfel, partea de construcţie la baza politicii nu pare a fi atu-ul său forte. Se vede acest lucru la Partidul Forţa Civică aflat într-un evident deficit de infrastructură. Din anumite puncte de vedere, Mihai Răzvan Ungureanu pare a fi un politician de imagine, capabil să aducă un plus de voturi datorită alurii sale publice, şi a relaţiilor, decât prin munca de activist. Este mai apropiat de Teodor Stolojan care a obţinut de-a lungul timpului funcţia de prim-ministru şi alte demnităţi sau locuri întâi pe listă fără să fi bătut ţara în lung şi în lat cu pasul. Profilul său şi cei care i-au stat în spate au fost reţeta succesului. Dar poate tocmai ăsta s-a dovedit a fi şi păcatul său, motivul pentru care nu a ajuns preşedinte. Să fie destinul lui MRU altfel? Are nevoie totuşi de mai mult decât o stea norocoasă.

Dacă este să analizăm puţin alegerile europarlamentare, cel puţin cele din Iaşi, alte două evidenţe, pe lângă rezultatul bun al lui Mihai Răzvan Ungureanu, sunt remarcabile. Mai întâi, pare că liberalismul s-a mutat în mediul rural, tocmai locul cel mai conservator şi antiliberal din perspectivă istorică. O dovedeşte diferenţa dintre 7,9%, scorul obţinut de Partidul Naţional Liberal în municipiu, şi aproape 25% cât a obţinut în mediul rural. Desigur nu este vorba de spirit liberal în rândul electoratului de la ţară. Putem spune însă că infrastructura unui partid este esenţială în lipsa unui candidat locomotivă. Cei 45 de primari liberali din comunele judeţului - remarcabila infrastructură a PNL - au ridicat scorul, în timp ce în municipiu prezenţa lui MRU şi debilitatea filialei locale au furat din procentele partidului. Tot lipsa de infrastructură a determinat procentajele slabe, pe ansamblul judeţului, ale PDL şi PMP. PSD a dovedit o evidentă stabilitate, în condiţiile lipsei de concurenţă pe partea stângă şi a unei infrastructuri solide.

În al doilea rând, se observă un apetit remarcabil (mai bine de 20%) al alegătorilor pentru figuri noi, pentru o anume prospeţime a mediului politic. O dovedesc rezultatele bune obţinute de Mircea Diaconu şi Mihai Răzvan Ungureanu. Combinaţia ultimelor două observaţii pare a fi reţeta succesului: o infrastructură politică puternică şi un candidat care emană prospeţime. Este reţeta pe care o încearcă dreapta cu Klaus Iohannis şi la care ţinteşte şi Mihai Răzvan Ungureanu. Primii au infrastructură, dar mai meditează la profilul candidatului, în timp ce MRU are profil de candidat, dar nu găseşte infrastructură. Pentru el trebuie voinţă şi compromis din partea multora. Acum doi ani a avut un fief, dar nu a riscat să-i fie lider. Acum caută un punct solid de sprijin. E nevoie de o ţară pentru a fi rege!

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri