Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

De la idee la afacere

GALERIE
Dan Schipor
  • Dan Schipor
- +

 Zilele trecute am participat la o conferinta organizata de o asociatie nonguvernamentala pe tema antreprenoriatului. Tema sesiunii sustinuta de mine a fost “De la idee la afacere” iar organizatorii mi-au cerut sa le vorbesc tinerilor care doreau sa-si inceapa o afacere antreprenoriala despre pasii pe care trebuie sa-i urmeze pentru a-si creste sansele de success.

Desi nu cred in retete de succes care pot fi aplicate de oricine am reusit impreuna cu grupa de studenti sa sintetizam niste bune practici care ar putea creste sansele de reusita ale unei afaceri antreprenoriale.

Un prim lucru important care s-a desprins in urma discutiilor a fost ca afacerile antreprenoriale se diferentiaza de afacerile construite in stil corporatist mai ales prin penuria resurselor si lipsa unei structuri mai riguroase care sa ofere o predictibilitate crescuta. Acest lucru va genera, pe parcursul implementarii o serie de inconveniente care vor trebui escaladate. Pentru a  trece peste aceste situatii, aspectul cel mai important il reprezinta motivatia demersului de a deveni apreprenor. Daca exista o motivatie puternica vor creste sanasele ca in momentele dificile, care vor aparea cu siguranta, antreprenorul sa gaseasca  resursele de a merge mai departe. Analizand motivatia de a deveni antreprenor a celor prezenti, in top trei motivatii s-au situat:
-          dorinta de a nu avea un sef si de a avea libertatea de a testa ceea ce gandesc
-          identificarea unei nevoi neacoperite in piata si dorinta de a face bani din aceasta nevoie neacoperita.
-          existenta unei abilitati evidente care poate fi pusa in valoare in mod antreprenorial.
 
Un alt lucru evident desprins in timpul sesiunii a fost ca succesul unui antreprenor poate avea doua surse principale: idea de afacere ( daca este o idee creativa, inovativa sau  care are un grad de diferentiere suficient de mare pentru atrage o cota de piata semnificativa) si calitatea implementarii. Sunt multe exemple de succes de antreprenori care au avut o idee creativa si au resuit sa o implementeze, in schimb, cand au incercat sa dezvolte si alte idei nu au mai reusit. Exista totodata si un tip de antreprenori numiti “in serie” care par ca sunt capabili sa puna in practica in mod eficient mai multe idei de afaceri fie ca le-au apartinut lor sau nu. Acestia se bazeaza in special pe calitatea implementarii unei idei de afaceri si aduc in ecuatie si o componenta de finanatare mai consistenta care da o stabilitate crescuta demersului antreprenorial.
 
O concluzie evidenta ce a reiesit catre finalul sesiunii este ca antrerenorul roman are o multime de idei. Dificultatea apare in momentul in care ideile trebuie puse in practica pentru ca pana in momentul punerii in practica, cand apar si dificultatile, antreprenorul roman poate sa viseze frumos si sa-si pastreze speranta vie ca va face afacerea perfecta care ii va aduce numai satisfactii. In realitate lucrurile se complica si antreprenorul roman ajunge sa se confrunte cu o serie de constrangeri de ordin legistaltiv, financiar, al resurselor umane, s.a.m.d. care il vor pune sub presiune si ii vor restrange aria de aplicabilitate a ideilor avute si libertatea de actiune. Este nevoie de multa munca si multa determinare pentru a depasi aceste constringeri si pentru a-si regasi motivatia de a merge mai departe. De aceea gasirea unuia sau mai multor parteneri care sa te sprijine pe parcursul implementarii unei idei de afaceri devine aproape vitala stiut fiind faptul ca romanii au o multitudine de calitati insa robustetea psihologica si determinarea neregasindu-se neaparat printre ele.
 
Ultimele aspecte care au reiesit ca fiind relevante pentru succesul unei afaceri  antreprenoriale au fost: trecerea prin faza de testare a fezabilitatii oricarei idei de afaceri inainte de faza de implementare si incercarea de a gasi cat mai curand “primul client” care sa aiba incredere ceea ce ai de oferit.
Sintetizand, ecuatia de succes a unui demers antreprenoriat ar trebui sa contina in mod obligatoriu: o motivatie puternica, multa munca, cel putin un parteneriat solid  si cel putin un client fidel pentru a garanta succesul pe termen lung. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri