Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

De prejudiciile cauzate de ruina unui edificiu răspunde numai proprietarul

GALERIE
ruina
  • ruina
- +

„În imediata apropiere a gardului comun care separă proprietatea mea de cea a vecinului, acesta avea ridicată o bucătărie de vară mai veche, care s-a dărâmat şi a afectat gardul cât şi o parte însemnată din culturile mele de roşii aflate într-o seră. Vecinii mei nu sunt proprietarii de drept ai acelui teren şi implicit a construcţiei, ci nepoţii acestuia, proprietarul fiind plecat din ţară de mai bine de 5 ani. Vă rog, să-mi precizaţi care sunt prevederile legale şi împotriva cui mă îndrept pentru repararea prejudiciului cauzat?“ V.G. Târgu Frumos, Iaşi.

Facem precizarea că în conformitate cu prevederile art. 1378 C. Civil „proprietarul unui edificiu sau a unei construcţii de orice fel este obligat să repare prejudiciul cauzat prin ruina lor ori prin desprinderea unor părţi din ele, dacă aceasta este urmarea lipsei de întreţinere sau a unui viciu de construcţie“. 

Prin noţiunea de „ruina edificiului“ se înţelege atât dărâmarea completă, cât şi orice dezagreare a materialului din care este alcătuit, care prin cădere provoacă un prejudiciu unei persoane. Ruina edificiului se poate produce datorită propriei greutăţi, a greutăţilor aflate în edificiu sau sub acţiunea forţelor naturale. Nu are importanţă însă dacă ruina este totală sau parţială. Dărâmarea sau dezagrearea trebuie să fie:

- involuntară. Nu intră în noţiunea de ruină a edificiului demolarea voluntară sau provocată de un incendiu, cutremur, inundaţie ori funcţionarea deficitară a unui agreat;

- urmarea lipsei de întreţinere ori a unui viciu de construcţie. Bineînţeles că este asimilată lipsei de întreţinere şi vechimea edificiului. Prevederile art.1378 C. Civil nu se aplică dacă ruina edificiului provine din alte cauze decât lipsa de întreţinere ori viciul de construcţie. Viciul de construcţie are în vedere o greşeală de proiectare sau de execuţie tehnică a edificiului.

Tot articolul menţionat mai sus instituie că pentru prejudiciile cauzate de ruina edificiului răspunde numai proprietarul. El este răspunzător chiar şi în situaţia în care edificiul se află în stăpânirea altei persoane în baza unui drept de uzufruct sau abitaţie ori în baza unui contract de locaţiune sau comodat. Interesează cine este proprietarul actual şi nu cine are folosinţa imobilului sau cine l-a construit. 

Astfel, pentru ca proprietarul edificiului să răspundă în condiţiile art.1378 Cod. Civil, victima este ţinută să dovedească:

- existenţa prejudiciului;

- ruina edificiului ca urmare a lipsei de întreţinere sau a unui viciu de construcţie;

- raportul de cauzalitate dintre ruina edificiului şi prejudiciu. 

Într-o eventuală situaţie în care prejudiciul este cauzat chiar persoanei care se folosea cu titlu gratuit de edificiul respectiv, răspunderea proprietarului se va angaja numai dacă se dovedeşte intenţia sau culpa gravă a acestuia, în condiţiile prevederilor art. 1354 C. Civil, în sensul că „victima nu poate obţine repararea prejudiciului cauzat de persoana care i-a acordat ajutor în mod dezinteresat sau de lucrul, animalul ori edificiul de care s-a folosit cu titlu gratuit, decât dacă dovedeşte intenţia sau culpa gravă a celui care, potrivit legii, ar fi fost chemat să răspundă“.

În ce priveşte obligaţia proprietarului de a despăgubi pe cel prejudiciat prin ruina edificiului, aceasta este o răspundere obiectivă şi nu poate fi înlăturată decât prin forţa majora, fapta victimei şi fapta unui terţ pentru care proprietarul nu este ţinut să răspundă. 

Prin urmare, proprietarul edificiului va fi obligat să repare prejudiciul cauzat victimei prin ruina edificiului. În cazul în care ruina edificiului se datorează, în fapt, culpei altei persoane, după plata desăgubirilor, proprietarul are la rândul său posibilitatea exercitării unei acţiuni în regres, după caz, împotriva:

- vânzătorului de la care a cumpărat construcţia, în baza contractului de vânzare cumpărare, ca efect al obligaţiei de garanţie ce revine vânzătorului pentru viciile ascunse ale lucrului vândut;

- locatarului construcţiei, în baza contractului de locaţiune, dacă ruina edificiului s-a datorat neefectuării reparaţiilor locative ce-i incubau;

- constructorului sau proiectantului, în baza contractului de antrepriză sau proiectare, pentru viciile de construcţie sau proiectare ce au determinat ruina edificiului.

Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iaşi, 

Instituţia Avocatul Poporului

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri