Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Deschideri oficiale grandioase la cele mai mari universităţi ieşene: UMF şi „Al.I. Cuza“

GALERIE
deschidere UAIC (11)
  • deschidere UAIC (11)
- +

Deşi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ a început oficial cursurile în urmă cu două săptămâni, ieri, în apropierea zilei tradiţionale de debut al anului universitar, 1 octombrie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, Universitatea de Arte „George Enescu“ şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ au organizat ceremonii de deschidere a anului universitar sub auspiciul schimbării.

Dacă UAGE şi-a lansat ieri o nouă identitate vizuală creată în colaborare cu studenţii instituţiei de învăţământ superior, deschiderea anului universitar la „Cuza“ a arătat o dată pentru totdeauna situaţia cvasi-conflictuală în care a fost lăsat de legea Funeriu învăţământul superior prin crearea structurii bicefale de conducere a universităţii. Aceasta vorbeşte de existenţa a doi poli decizionali, de putere, concentraţi în jurul Senatului şi al Consiliului de Administraţie.

Într-o ceremonie solemnă - la care au participat, printre alţii, academicienii Alexandru Zub, Radu Miron şi Victor Spinei, sau prof.dr. Mihail Voicu, preşedintele Academiei Române - prof.dr. Vasile Işan, rectorul instituţiei de învăţământ superior şi preşedintele Consiliului de Administraţie, şi prof.dr. Constantin Rusu, preşedintele Senatului, şi-au aruncat aluzii (vagi şi elegante) în timpul discursurilor de la prezidiu, cu privire la cooperarea „adesea dificilă“ dintre cele două nuclee ale universităţii. Iar în ultima ceremonie din ziua de luni, organizată cu fast de către UMF în Piaţa Naţiunilor, în spatele steagurilor celor 84 de ţări care şi-au trimis reprezentanţi să înveţe medicina la Iaşi, a stat discursul dur al rectorului, care a vorbit despre libertate de exprimare, libertate de existenţă şi despre „coborârea universităţii în stradă“ pentru a lupta, alături de societatea civilă, pentru drepturile sale.

„Universitatea educă prudenţa, cunoaşterea şi imaginaţia“

La deschiderea anului universitar al UAIC, rector prof.dr. Vasile Işan a vorbit despre presiunile care există asupra învăţământului superior şi care aduc confuzie asupra ideii de universitate. În faţa unei audienţe selecte, acesta a adresat în Aula Magna „Mihai Eminescu“ două întrebări al căror răspuns nu a dorit, până în final, să îl ofere, susţinând că este unul liber, al fiecăruia. „Ce este o universitate şi pentru cine este o universitate? Sigur că nu am pretenţa să formulez un răspuns de vreme ce de veacuri întregi se pun aceste întrebări şi de veacuri întregi se încearcă răspunsuri. Ele fac parte dintr-o categorie pe care eu aş numi-o a întrebărilor permanente“, a declarat prof.dr. Vasile Işan.

Acesta a precizat ulterior că nu va prezenta nici bilanţ şi nici cifre ale activităţii universitare din anul precedent, pentru că acestea nu ar ilustra, fie că sunt bune sau rele, decât o faţă a universităţii, şi a dorit să prezinte mulţumiri. „Universitatea este, dacă vreţi, o ordine spontană, a apărut şi s-a format ca ordine spontantă, de aceea cel mai răspândit tipar academic este al instituţiei colegiale, o universitate a egalilor. Şi modelele care încearcă să o transforme într-o întreprindere economică sau un departament administrativ nu reuşesc să o facă, fiindcă universitatea este singura instituţie care permite armonizarea aventurii vieţii, a călătoriei pe care orice persoană o face de-a lungul vieţii, singura instituţie care educă prudenţa, cunoaşterea şi imaginaţia“, a adăugat rectorul.

La prezidiul din Aula Magna a instituţiei de învăţământ superior au vorbit, pe rând, şi Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean din Iaşi, şi Mihai Chirica, viceprimarul oraşului, care aveau să aducă discursuri similare şi la cea de-a doua ceremonie a zilei, de la UMF, în care îndemnau spre „calitate în educaţie şi cercetare“ şi spre o colaborare mai strânsă interinstituţională. La rândul său, prof.dr. Constantin Rusu a ţinut să precizeze că instituţia condusă de el, Senatul UAIC, funcţionează optim şi „veghează“ asupra întregii universităţi. „Începem într-o zi de luni pentru a ne merge bine tot anul, dar în opinia mea începem acest an sub aceleaşi auspicii, o veşnică reformă, o permanentă tranziţie, dar aşa cum ne-am descurcat în anii din urmă sperăm să o facem la fel şi de acum înainte, mai ales că avem alături de noi universităţile partenere din Iaşi“, a conchis acesta. În continuarea tuturor discursurilor şi urărilor, prof.dr. Ştefan Avădanei, fost decan al Facultăţii de Litere, a ţinut un curs numit  „Povestiri universitare“.

Ideea universităţii care „luptă alături de societatea civilă“

De la ora 17, pe esplanada UMF, la deschiderea festivă a anului universitar pusă sub semnul „diversitate şi multiculturalitate“, câteva sute de persoane aşteptau ca cele 84 de steaguri, reprezentând naţiunile studenţilor care învaţă la Iaşi, de la Burundi, la Canada, Japonia, Franţa, SUA sau Somalia, să fie purtate de către vânt. Pe scena amplasată în Piaţa Naţiunilor, reprezentanţii Senatului şi ai Consiliului de Administraţie al UMF, cât şi reprezentanţi ai cultelor şi administraţiei locale din Iaşi au adresat cuvinte de bun venit studenţilor, într-un eveniment organizat de ABplus events.

Moderatoarea, Carmen Târnoveanu de la TVR Iaşi, a introdus, pe parcursul serii, toţi invitaţii care au luat cuvântul, inclusiv cei opt studenţi, câte doi de la fiecare universitate, premiaţi pentru activitatea lor deosebită din anul anterior, diplomele fiind înmânate de către decani. În discursul său, rectorul prof.dr. Vasile Astărăstoae a precizat că universitatea plănuieşte investiţii de 24 de milioane de euro în anul care vine şi a militat pentru accentuarea rolului acesteia în societate. „Iaşul rămâne în conştiinţă ca oraşul universităţii, o cetate care are cinci bastioane, care apără libertatea şi democraţia, şi asta este esenţa unei universităţi. De aceea, după cum aţi văzut aici, toate cele cinci bastioane sunt prezente într-un moment în care asistăm la derapaje de la esenţa democraţiei, asistăm la existenţa unei democraţii formale în care libertatea trebuie să fie apărată“, a precizat rectorul.

Acesta a continuat vorbind despre spiritul instituţiei de învăţământ superior ca fiind unul lăsat de către Grigore T. Popa, fondatorul, ca pe un testament. „Nu este întâmplător că universitatea promovează diversitatea şi multiculturalitatea. Fondatorul ne-a lăsat acest testament, şi suntem obligaţi să îl ducem la capăt cu orice jertfă. Trebuie să practicăm toleranţa, a fi toleranţi nu înseamnă a fi exclusivişti, a înşela sentimetele celor din faţa ta, ci e un principiu al minţii. Apoi, universitatea trebuie să facă  bine. O universitate nu poate să nu simtă suferinţa celor aflaţi în jur, trebuie să preia această responsabilitate socială faţă de individ sau faţă de colectivul didactic“, a precizat prof.dr. Vasile Astărăstoae.

În continuarea festivităţii, profesorii care au urcat o treaptă academică au fost învestiţi în grad de către rector, printre aceştia numărându-se şi prorectorii Radu Iliescu şi Ileana Cojocaru, cât şi preşedintele Senatului, Gabriel Dimofte, sau Diana Cimpoeşu, medic-primar UPU SMURD la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi. Punând accentul pe comunicarea doctor-pacient, UMF a lansat un radio studenţesc, Radio U, realizat de către studenţii de la instituţia de învăţământ superior în ideea dezvoltării abilităţilor de comunicare, fiind un radio care care emite online. Festivitatea de la UMF s-a încheiat cu un concert şi un frumos foc de artificii, după ora 21.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri