Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Despre imitaţie

GALERIE
Codrin Liviu Cutitaru 2016
  • Codrin Liviu Cutitaru 2016
- +

Mimesisul funcţionează, voit ori nevoit, aidoma unei oglinzi, reflectând intervalul real exact, cu viciile şi virtuţile sale componente. Când nu-ţi place ceea ce observi, despre tine însuţi, printr-un astfel de transfer insolit în afara ta, cum ar veni, poate că vinovatul nu e mimul, ci comportamentul personal.

Încep astăzi cu o poveste absolut adevărată, chiar dacă unele elemente ale sale vi s-ar putea părea de necrezut (nu uitaţi un principiu fundamental al existenţei umane şi, cu precădere, al celei mioritice: viaţa bate ficţiunea!). Prietenul unui bun prieten de-al meu şi-a achiziţionat un papagal foarte simpatic. Mare, frumos colorat şi, pe deasupra, vorbitor. Îl ţinea pe veranda casei proprii, loc în care, de altfel, proprietarul avea obiceiul să-şi bea cafeaua de dimineaţă. Într-o zi, omul a ieşit, ca de obicei, cu ceaşca aburindă în mână, şi s-a aşezat, gânditor, pe un scaun. Era îngrijorat în legătură cu mai multe evenimente neplăcute, ce năvăliseră asupra lui în ultima vreme. Din motive inexplicabile (sau, poate, aş îndrăzni eu să fac o supoziţie, tocmai pentru că sesizase îngândurarea stăpânului!), papagalul cârâia şi se agita, insuportabil, în colivie. După un timp, enervat la culme, bărbatul s-a pierdut cu firea şi a înjurat, birjăreşte, biata pasăre. Eu voi atenua cuvintele rostite de supăratul proprietar (precum Irina Margareta Nistor odinioară, când traducea filme americane pentru casetele video din comunism), dar dumneavoastră sunteţi oameni imaginativi şi veţi înţelege, negreşit, sonoritatea reală a respectivei sudalme: „Mai taci, băi, în pisicuţii mămicii tale!”

Papagalul a priceput imediat, întrucât s-a liniştit şi şi-a reluat comportamentul obişnuit. Ce să vezi însă a doua zi? Când stăpânul intră pe verandă, cu cafeluţa de rigoare la purtător, isteaţa păsăruică i se adresă, pe nepusă masă, fix cu vocea lui: „Mai taci, băi, în pisicuţii mămicii tale!”. Şoc şi groază, cum strigă, neîncetat, televiziunile băştinaşe, nu atât pentru neaşteptatul incident luat în sine, cât pentru fatalele sale consecinţe. Din acel moment, nimeni nu a mai avut pace în familie. La simpla apariţie pe verandă, toţi erau trimişi, invariabil, la originile maternale. Până şi şeful proprietarului zburătoarei, invitat, într-o seară, la masă de către subalternul său, o păţi grandios. Neinspirat şi înainte să poată fi avertizat de cei ai casei, tipul ieşi pe verandă. Papagalul l-a privit suspicios, cu ciocul înclinat, iar apoi l-a executat scurt, cu glasul identic preluat de la stăpânul lui: „Mai taci, băi, în pisicuţii mămicii tale!”. Scuze, iertăciuni, ploconeli, politeţuri. Inutile, a considerat amicul amicului meu, deoarece, din cauza vocii lugubre emise de pasăre - a lui însuşi! -, şeful nu a fost niciodată convins că nu chiar gazda sa rostise, în realitate, terifianta înjurătură. Puteţi intui şi singuri rezultatul. Pentru echilibrul locatarilor, papagalul fu „dat spre adopţie”.

Din această istorie, deducem, cu uşurinţă, două lucruri. Primul îl priveşte pe imitator. El trebuie să înveţe faptul că nici o imitaţie, oricât de precisă, nu se termină cu bine. Prin gestul mimetic, deşi, fără îndoială, amuzant într-o fază iniţială, devii ulterior, necondiţionat, persona non grata. Explicaţia? Imitând, pătrunzi fraudulos în intimitatea (şi, implicit, în singularitatea identitară!) a celuilalt.Aşadar, provoci un sacrilegiu de neiertat. Represaliile vor fi pe măsură, fiindcă subiectul imitaţiei se simte „deconspirat”, „dezgolit” de ego şi, ca atare, vulnerabil. O asemenea agresiune nu poate fi trecută cu vederea. Totuşi, un al doilea sens al naraţiunii se referă şi la imitat. Nemulţumirea sa în faţa actului mimetic, cu toate că pare legitimă, este, din perspectivă subliminală, o nemulţumire în raport cu propria-i persoană. Imitaţia, fie şi neintenţionată, are un ineluctabil efect caricatural, îngroşând, prin repetiţie, defectele subiecţilor ei. Prin urmare, mimesisul funcţionează, voit ori nevoit, aidoma unei oglinzi, reflectând intervalul real exact, cu viciile şi virtuţile sale componente. Când nu-ţi place ceea ce observi, despre tine însuţi, printr-un astfel de transfer insolit în afara ta, cum ar veni, poate că vinovatul nu e mimul, ci comportamentul personal.

Nu m-aş fi complăcut în aceste „panseuri” de mai, dacă nu aş trăi, de mulţi ani, cu sentimentul că România a devenit o societate a imitaţiei, cu ambele sale ramificaţii semantice, de „imitator” şi de „imitat”. Pe de o parte, în absolut toate domeniile, constat un efort nebun al „structurilor” de a imita, însă întotdeauna ieftin, aproape grosolan, lumea civilizată, de a atenţiona, printr-o lălăială mimetică de mahala, că şi noi existăm şi că ar trebui de aceea să fim băgaţi în seamă. Pe de altă parte, atunci când, în sfârşit, ne mai văd unii din Occident, tentaţia lor irepresibilă este de a ne imita, prin ridiculizare şi scălâmbăieli groteşti (vă mai amintiţi, apropo, de s’il vous plaît, monsieur?), situaţie care ne scoate, instantaneu, din sărite, şi ne îndeamnă la îndelungi şi absurde proteste diplomatice. Am dezvoltat, mă tem, o patologie imitativă, din care nu vom ieşi prea curând. Trist rămâne aici altceva: o axiomă extrem de simplă afirmă că atenţie şi consideraţie primeşti doar în clipa în care reuşeşti să te arăţi original.

Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza” Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri