Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Despre PNL

GALERIE
sorin cucerai
  • sorin cucerai
- +

Într-o lume politică normală, în care partidele chiar sunt atente la electoratele lor şi la trenduri sociale, PNL ar trebui să îşi reafirme public vocaţia de principal partid modernizator al României. (Sigur, vocaţia asta e mai degrabă un mit, dar unul pe care lumea tinde să-l creadă.) Iar asta ar trebui să se vadă în politicile pe care le propune, dar şi în selecţia cadrelor.

Faimoasa întrebare „ce-aţi făcut în ultimii 5 ani” de la începutul anilor '90 ar trebui reformulată în cazul PNL cam aşa: „ce-ai făcut dumneata pentru modernizarea societăţii româneşti sau pentru modernizarea statului român”. La întrebarea asta, mulţi din eşaloanele 1 şi 2 ale PNL n-ar avea răspuns, deci ar merita trecuţi pe linie moartă (într-un mod mai brutal sau mai delicat, după caz).

Plus că o astfel de reasumare te-ar ajuta să îţi identifici întotdeauna cu precizie adversarii politici: cei care se opun modernizării (iar aici PSD, în calitate de partid conservator, ar fi în capul listei).

În al doilea rând, PNL ar trebui să îşi asume şi să promoveze viziunea unei societăţi centrate pe respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în conformitate cu vocaţia lui de partid democratic şi cu credinţa în drepturi şi libertăţi specifică oricărui partid liberal.

În particular, PNL n-ar trebui să aibă nicio problemă în a susţine public şi ferm legalizarea parteneriatelor civile între persoane de acelaşi sex. Dar, la fel, PNL ar trebui să susţină drepturile şi libertăţile economice (şi în primul rând dreptul la iniţiativă economică, un drept inaccesibil celor mulţi şi exercitat cu multe frustrări de cei care îşi permit să-l exercite), drepturile şi libertăţile sociale, şi aşa mai departe.

Pe scurt, PNL ar trebui să ofere publicului un proiect centrat pe „libertatea luminată”, adică pe dezvoltarea acelor forme de solidaritate compatibile cu libertatea - şi să schimbe astfel filosofia administraţiei publice şi a modului în care fiecare dintre noi ne administrăm viaţa privată.

În fine, în al treilea rând PNL ar trebui să facă o listă cu toate proiectele şi strategiile începute de guvernul Cioloş şi să anunţe public pe care dintre ele le va susţine în cazul în care va ajunge la guvernare.

Percepţia publică (din zona electoratelor care în principiu ar vota cu PNL) este că guvernul Cioloş e unul reformist, aşa încât respectivele reforme ar trebui garantate de către PNL pentru a le asigura continuitatea. (Aici nu vorbesc de păstrarea anumitor persoane din actualul guvern, ci de păstrarea liniei reformiste a guvernului.)

Dacă PNL şi-ar asuma astea trei puncte de mai sus (vocaţia modernizatoare, centrarea pe drepturi şi libertăţi şi continuarea reformelor începute de actualul guvern), ar avea un proiect politic care i-ar permite să gestioneze mult mai uşor unificarea dintre vechiul PNL şi vechiul PDL.

În plus, ar recâştiga electoratul urban cedat acum fără luptă noilor partide (mai ales în Bucureşti).

Toate astea, cum ziceam, sunt posibile şi uşor de făcut într-o lume raţională. Dar PNL nu trăieşte într-o astfel de lume.

De exemplu, aţi auzit de Răzvan Mironescu? Domnul Mironescu a candidat din partea PNL la funcţia de primar al Sectorului 6 - şi a ieşit pe locul 4 (da, aţi citit bine: pe locul patru!), obţinând chiar mai puţine voturi decât a obţinut PNL pentru consiliul local.

Ei bine, zilele trecute organizaţia PNL Sector 6 şi-a ales democratic conducerea. Şi pe cine a ales în fruntea ei? Da, aţi ghicit: pe Răzvan Mironescu. Orice comentariu e de prisos.

Ba nu, trebuie să fac totuşi un comentariu. La alegerile de la PNL Sector 6 au participat toţi membrii organizaţiei (ceea ce e foarte bine). Numai că organizaţia asta e compusă din cam 200 de membri, ceea ce mă face să întreb: cum naiba o organizaţie cu doar 200 de membri poate spera să aibă vreun rol electoral într-un sector cu peste 330.000 de alegători?!?

La PNL nu stă nimeni să facă managementul organizaţiilor şi să le dimensioneze în funcţie de numărul de alegători? Iar personaje care nu pot pune pe picioare organizaţii care chiar să conteze numericeşte sunt tratate ca lideri în loc să primească şuturi în fund?

Cam asta cu Sectorul 6. Iar la Sectorul 5, Ovidiu Raeţchi, unul dintre cei mai interesanţi liberali din noul val (şi care a ieşit pe locul doi la locale, cu un scor mult peste cel al partidului) nu poate să candideze la şefia organizaţiei din cauza amicilor penelişti ai domnului Vanghelie.

Cam atât despre PNL - şi despre degringolada în care a intrat din 2008 încoace şi din care nu mai ştie, nu mai poate şi probabil că nu mai vrea să iasă.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri