Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Despre ridicarea unei construcţii pe terenul altei persoane

GALERIE
constructie-casa
  • constructie-casa
- +

O persoană din imediata vecinătate a terenului meu, moştenit de la tata, a ridicat o construcţie anul trecut pe acesta, fără acordul meu. Menţionez că această suprafaţă de teren nu a fost folosită de la decesul tatălui din anul 2008, deoarece eu locuiesc în Italia şi sunt unică moştenitoare. În baza dreptului la informaţie prevăzut de art.31 din Constituţia României, vă rog să-mi indicaţi care sunt prevederile legale pentru o astfel de situaţie.T.R.

Precizăm că în actuala reglementare a Codului Civil noţiunea de accesiune imobiliară artificială a căpătat o definiţie mult mai precisă şi mai bine sistematizată.

Potrivit art. 577 alin.1 din Codul Civil: „construcţiile, plantaţiile şi orice alte lucrări efectuate asupra unui imobil, denumite în continuare lucrări, revin proprietarului acelui imobil dacă prin lege sau act juridic nu se prevede altfel“.

Astfel, în cazul ridicării unei construcţii sau plantaţii de către o persoană cu materialele sale, însă pe terenul aflat în proprietatea altei persoane, proprietarul terenului are opţiunea între a păstra lucrările, devenind astfel proprietarul acestora cu obligaţia de a-l despăgubi pe constructor sau de a îndatora pe contructor să le ridice.

Legiuitorul la art. 581 Cod Civil reglementează ipoteza în care autorul lucrării autonome cu caracter durabil asupra imobilului altuia este de bună–credinţă (este de bună credinţă când construieşte fără să ştie că imobilul aparţine altei persoane), caz în care proprietarul imobilului este îndreptăţit:

- să ceară instanţei să dispună înscrierea sa în cartea funciară ca proprietar al lucrării plătind autorului lucrării, la alegerea sa, fie valoarea materialelor şi a manoperei, fie sporul de valoare adus imobilului prin efectuarea lucrării; sau

- să ceară obligarea autorului lucrării să cumpere imobilul la valoare de circulaţie pe care ar fi avut-o, dacă lucrarea nu s-ar fi efectuat.

Ipostaza relei-credinţe a autorului (deşi cunoaşte că terenul aparţine altei persoane, efectuează totuşi construcţia, plantaţia sau lucrarea) este prevăzută în art. 582 Cod Civil astfel:

În cazul în care autorul lucrării autonome cu caracter durabil asupra imobilului altuia este de rea-credinţă proprietarul imobilului are dreptul:

- să ceară instanţei să dispună înscrierea sa în cartea funciară ca proprietar al lucrării, cu plata, la alegerea sa, către autorul lucrării, a jumătate din valoarea materialelor şi a manoperei ori din sporul de valoare adus imobilului; sau

- să ceră obligarea autorului lucrării la desfiinţarea acesteia; sau

- să ceară obligarea autorului lucrării să cumpere imobilul la valoarea de circulaţie pe care acesta ar fi avut-o dacă lucrarea nu s-ar fi efectuat.

Desfiinţarea lucrării se face cu respectarea dispoziţiilor legale în materie, pe cheltuiala autorului acestei, care este ţinut totodată să repare orice prejudicii cauzate, inclusiv pentru lipsa de folosinţă.

Observăm astfel că diferenţa de regim juridic este făcută de prezenţa ori absenţa bunei credinţe a autorului lucrării, în principal regimul juridic este asemănător şi numai în secundar are caracter diferenţiat.

Atât în situaţia autorului de bună-credinţă, cât şi a celui de rea-credinţă, proprietarul imobilului are ca primă opţiune dreptul de a cere instanţei să fie înscris în cartea funciară ca propretar al lucrării. În această manieră proprietarul îşi exercită dreptul de accesiune cu efectul dobândirii dreptului de proprietate asupra lucrării. Ceea ce diferenţiază această opţiune a proprietarului imobilului în raport cu buna-credinţă ori reaua-credinţă a persoanei priveşte cuantumul plăţii pe care o datorează autorului lucrării.

A doua opţiune pe care o are proprietarul este prezentată de legiuitor similar atât pentru autorul lucrării de bună-credinţă, cât şi pentru autorul lucrării de rea-credinţă şi constă în dreptul de a cere obligarea autorului lucrării să cumpere imobilul, de regulă teren, la valoarea de circulaţie pe care acesta o avea dacă lucrarea nu s-ar fi realizat. Cererea se adresează de regulă în primă fază autorului, iar în lipsa unui acord instanţei. Dacă intervine acordul părţilor, se va realiza un contract de vânzare cumpărare, cu respectarea condiţiilor de formă şi fond, urmând să fie înscris în cartea funciară în condiţiile art. 589 şi art. 888 Cod Civil.

În situaţia în care proprietarul nu optează pentru dobândirea proprietăţii prin accesiune asupra lucrării (construcţie sau plantaţie) şi nici autorul lucrării nu doreşte cumpărarea terenului, părţile mai pot ajunge la rezolvarea situaţiei juridice, prin încheierea unui contract de superficie şi înscrierea dreptului dobândit în cartea funciară în condiţiile art. 693 alin. 4 Cod Civil, cu respectarea prevederilor art. 589 şi art. 888 Cod Civil.

De asemenea, ceea ce diferenţiază substanţial cele două ipostaze în care se poate afla autorul lucrării este dispoziţia cuprinsă în art. 582 alin.1 lit. b Cod Civil prin care acesta poate fi obligat la desfiinţarea lucrării sub două condiţii menţionate expres: desfiinţarea se realizează cu respectarea dispoziţiilor legale în materie, respectiv cele instituite în Legea nr.50/1991, cu modificările şi completările ulterioare, care obligă la obţinerea autorizaţiei de desfiinţare a unei construcţii - dacă în speţă este vorba de o construcţie şi desfiinţarea se face pe cheltuiala autorului, care este ţinut să repare orice prejudiciu cauzat proprietarului, inclusiv pentru nefolosirea lucrării, dacă nefolosirea nu se datorează unor cauze neimputabile.

Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri