Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Astăzi a fost Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului

DEVASTATOR! 11.000 de bolnavi de cancer în evidența IRO Iași

GALERIE
IRO
  • IRO
- +
Institutul Regional de Oncologie Iaşi are în evidenţă în acest moment peste 11.000 de bolnavi de cancer. 

Cancerul tinde să devină principala cauză de mortalitate din lume şi astfel să detroneze ocupantul actual al primei poziţii: bolile cardiovasculare. Potrivit specialiştilor, în câţiva ani, boala canceroasă se va situa pe primul loc în topul maladiilor care duc la deces. Azi, pe 4 februarie, când se marchează „Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului“, experţii susţin că ştiinţa înregistrează progrese remarcabile în această luptă, dar nu obţine totuşi vindecarea pacienţilor aflaţi în stadii avansate de boală.

Medicii ieşeni din cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) arată că, în România, în general, bolnavii ajung la spital atunci când boala este evoluată. Într-o astfel de fază, vindecarea nu mai este posibilă, singura soluţie a medicilor fiind alinarea suferinţelor pacientului.

„În stadiile III şi IV de boală nu mai putem obţine vindecarea, ci numai alinarea simptomatică şi prelungirea supravieţuirii. De aceea, este de dorit ca pacientul să se prezinte la medic în primele stadii de boală“, arată medicul Lucian Miron, şeful Clinicii de Oncologie de la IRO

În anul 2015, în ambulatoriul IRO au fost luaţi în evidenţă peste 11.000 de pacienţi. Mai bine de 2.700 dintre aceştia suferă de cancer de sân. Alţi peste 2.000 au fost diagnosticaţi cu cancer colorectal, în timp ce 1.200 de bolnavi au cancer de col uterin. Pe poziţia a patra, ca număr de bolnavi, se situează cancerul de prostată, cu 1.000 de cazuri, urmat de cel bronhopulmonar, care a înregistrat peste 900 de victime. Diagnosticul de cancer de vezică urinară l-au primit aproape 700 de bolnavi. IRO are în evidenţă aproape 600 de bolnavi cu cancer de piele, peste 400 cu cancer de stomac, în jur de 300 cu cancer de ficat şi peste 200 cu cancer de pancreas.

„Cancerul nu reprezintă o singură afecţiune, ci un termen general pentru o patologie de boli. Vorbim despre 100-150 de maladii diferite. Boala canceroasă este dificilă şi complicată pentru că celula care devine malignă este o celulă care proliferează permanent, nu moare niciodată, ca o celulă normală, şi are capacitate de invazie. Vorbim despre o celulă care merge în călătorie şi invadează tot organismul în drumul său. Celula aceasta are capacitatea de a bloca sistemul imun, de a stoarce de resurse restul organismului, şi astfel bolnavul slăbeşte, pierde energie“, a explicat oncologul Lucian Miron.

Potrivit medicului, cancerele apar, în majoritatea cazurilor, după 50 de ani, şi numărul lor este în creştere pentru că factorii de risc de mediu, fumat, alimentaţie, stil de viaţă, au fost trasferaţi din ţările dezvoltate şi adoptaţi în ţările în curs de dezvoltare.

„Acestea nu au adoptat însă şi măsuri legislative atât de puternice ca în ţările dezvoltate, cum ar fi screeningul şi prevenţia, care acolo au dus la scăderea mortalităţii prin cancer. 30% din cancere sunt determinate de fumat, şi tot cam atâtea de alimentaţia necorespunzătoare. Eu văd săptămânal pacienţi care mor efectiv pe patul de spital, pentru că au fost fumători. Mor de cancer bonhopulmonar, din sfera ORL, sau de vezică. De aceea, când văd cum stau tineri la rând să-şi cumpere ţigări, le-aş recomanda să facă o vizită într-un spital de oncologie, să vadă ce înseamnă suferinţa“, a concluzionat specialistul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri