Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Din culisele fraudei de la UMF Iași. Secretara-şefă: ”Eu am fost pur şi simplu scos acarul Păun”

GALERIE
umf iasi
  • umf iasi
- +

Ministrul Educaţiei a vorbit ieri despre schimbarea calificativului pentru 94 de studenţi străini. ”Aceste fraude, cel puţin la nivel preliminar, s-au situat la nivel administrativ prin schimbarea punctajelor de către secretarul-şef al universităţii şi a altor persoane din aparatul administrativ implicate“, a spus Cîmpeanu. ”Eu am fost pur şi simplu scos acarul Păun”, se apără secretara. Dosarul a ajuns şi în atenţia autorităţilor

  

Pe parcursul zilei de ieri, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, a confirmat materialul „Ziarului de Iaşi“ publicat în ediţia de ieri, care preciza că atât ancheta internă a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, cât şi cea a Corpului de Control al ministrului au indicat că în spatele modificării punctajelor studenţilor străini s-ar afla secretara-şefă a instituţiei, Gabriela Cuciureanu.

„Erori? Pînă ieri (n.red. miercuri), când am primit raportul preliminar al Corpului de Control, da, se justifica termenul de erori. În momentul de faţă, din păcate, schimbarea calificativului pentru 94 de studenţi nu mai poate fi denumită eroare, ci este de-a dreptul o fraudă.Aceste fraude, cel puţin la nivel preliminar, s-au situat la nivel administrativ prin schimbarea punctajelor de către secretarul-şef al universităţii şi a altor persoane din aparatul administrativ implicate“, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Vorbind despre cercetări iniţiate „cu maximă fermitate şi celeritate“, ministrul a lăsat să se înţeleagă o informaţie confirmată de „Ziarul de Iaşi“ de surse din instituţia de învăţământ superior, că rectorul prof.dr. Dragoş Pieptu nu ar fi dorit să îşi dea demisia, însă a făcut-o la insistenţele lui Sorin Cîmpeanu. Mai mult, tot în cursul zilei de ieri, DNA Iaşi a descins la sediul UMF, de unde procurori au ridicat mai multe documente cu privire la situaţia dosarelor studenţilor care au candidat pe locurile cu taxa în valută.

Secretara neagă totul

Contactată telefonic de către „Ziarul de Iaşi“, secretara-şefă Gabriela Cuciureanu neagă toate acuzele care i s-au adus, mai mult, explicând faptul că aceasta a fost suspendată încă de la începutul lunii de către Comisia de Disciplină a universităţii, că a fost „înlăturată şi mi s-a interzis accesul în universitate“ şi că se încearcă scoaterea acesteia ca ţap ispăşitor.

„Sunt nişte lucruri ciudate pe care eu nu le înţeleg şi nu mi le explic. Se pare că se vrea să se scoată un ţap ispăşitor şi întotdeauna cei mai mici plătesc. Nu am dispărut nicăieri, am răspuns la toate solicitările universităţii, ale Comisiei de Disciplină, ale Corpului de Control al ministrului“, a declarat Gabriela Cuciureanu.

Aceasta a explicat că nu îşi explică de ce i-a fost suspendat contractul de muncă, susţinând că în perioada 5-6 octombrie a fost în concediu de odihnă, iar pe 6 octombrie seara a fost informată să vină la universitate, unde rectorul, în momentul respectiv, prof.dr. Dragoş Pieptu, doreşte corespondenţa cu ministerul legată de admiterea cetăţenilor străini.

„Am venit, am intrat în cabinetul dumnealui, moment în care atât dumnealui, cât şi domnul Dimofte au început să îmi aducă acuze că eu sunt responsabilă de acest proces şi eu sunt vinovată de toate neregulile în condiţiile în care la momentul respectiv nimeni nu ştia ce nereguli sunt. Eu am fost pur şi simplu scos acarul Păun fără ca nimeni, nici măcar eu să ştiu despre ce este vorba. Am fost înlăturată din universitate, nu ştiu ce s-a făcut în lipsa mea“, a adăugat aceasta.

Toate dosarele vor fi revizuite

Secretara-şefă a universităţii a mai susţinut că motivul suspendării nu este trecut pe procesul verbal trimis de la Comisia de Disciplină, precizându-se doar că „s-au alterat rezultatele, procesele sau etapele admiterii, nici nu am înţeles exact, şi că se fac cercetări“.

Ea descrie faptul că întâlnirea de la Comisia de Disciplină a decurs „într-un ritm rapid, alert“ şi susţine că i s-a spus că este necesar să i se suspende contractul de muncă şi că „nu mai am ce căuta în universitate. În decizie nu mi se scrie perioada suspendării şi nici fapta“, a completat aceasta.

Contactat telefonic de către „Ziarul de Iaşi“, prof.dr. Gabriel Dimofte, preşedintele Senatului, a precizat că în documentul pe care l-a primit secretara-şefă i se explică atât pentru ce este suspendarea, cât şi durata. „Dumneaei are un document scris în care i se explică. Dacă nu le-a înţeles, îmi pare rău pentru ea. Dacă nu e de acord, poate ataca în justiţie. Legea spune că suspendarea contractului de muncă este pe durata cercetării disciplinare. Ea este o femeie deşteaptă. Are un document scris pe care scrie pentru ce este suspendată şi pe ce perioadă. Dacă nu a înţeles, înseamnă că nu e atât de deşteaptă pe cât o ştiam eu“, a precizat prof.dr. Gabriel Dimofte.

În toată această perioadă, corpul profesoral al UMF Iaşi revizuieşte integral cele 951 de dosare de candidatură pe locurile scoase la concurs de către universitate, urmând ca ultimul rând de clasamente, cele finale, să fie făcute publice în cursul zilei de luni.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri