Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Directorul Fortus a reclamat Primăria la Cancelaria Prim Ministrului

GALERIE
chisca-dir fortus6
  • chisca-dir fortus6
- +

Gheorghe Chişcă a trimis o plângere oficialilor Guvernului în care susţine că Primăria vrea să vândă o hală de la Fortus SA la fier vechi. „Nu ştiu ce face domnul Chişcă, eu l-am chemat, am încercat să discutăm”, a spus la rândul lui primarul Gheorghe Nichita. 

Directorul Fortus SA, Gheorghe Chişcă, a intrat în război deschis cu primarul Gheorghe Nichita, unul din cei mai importanţi creditori ai combinatului, ce are de recuperat peste 11 milioane euro din taxe şi impozite locale neachitate. Deşi până acum se specula că între Chişcă şi Primărie ar exista unele înţelegeri pentru ca instituţia publică să ia prin darea în plată active nefuncţionale de la Fortus în contul datoriilor, acum directorul combinatului l-a reclamat pe primar la Cancelaria primului ministru. Un alt aspect interesant este faptul că Primăria solicitase o nouă evaluare a activelor înainte de a le prelua, iar la ultima şedinţă a Adunării Creditorilor, când trebuia aprobat caietul de sarcini necesar contractării serviciilor de evaluare, a fost scos de pe ordinea de zi acest punct.

 
 
O ofertă a apărut din senin
 
 
Pe 6 februarie, la trei zile de la şedinţa Comisiei Interministeriale în care se dezbat probleme legate de activitatea combinatului Fortus, Gheorghe Chişcă, adminsitrator special cu mandatul depăşit, a trimis o adresă către Vlad Stoica, şeful Cancelariei lui Victor Ponta, şi către secretarul de stat din Ministerul Economiei, ieşeanul Maricel Popa. În cadrul şedinţei respective, s-a adus în discuţie vânzarea activului „Hală turnătorie de fontă”, pentru care îşi prezentaseră interesul omul de afaceri Petru Buzincu, patronul firmei Colect Metal, ce oferiseră 1,5 milioane euro. În luna noiembrie, Chişcă a transmis o adresă primarului Gheorghe Nichita în care îi solicita să renunţe la Turnătorie şi să ia doar terenul, pentru ca Fortus să obţină lichidităţi de la Petru Buzincu. Cel mai probabil răspunsul primarului nu a fost pe măsura aşteptărilor lui Chişcă, astfel că problema ajuns la Cancelaria Primului ministru, unde Nichita este acuzat că vrea să vândă hala la fier vechi şi să recupereze din propriile datorii, în loc ca banii să ajungă la Fortus. „La data prezentă, din totalul activelor excedentare, singurul activ care prezintă interes în piaţă şi există ofertă este Hala secţiei turnătorie de fontă (...). Această ofertă vizează doar hala, terenul aferent construcţiei cu operaţiunile de ecologizare aferente rămase în patrimoniul Fortus fiind destinat operaţiunii de dare în plată către Primăria municipiului Iaşi. Această hală a fost reţinută de primărie ca activ necesar pentru înfiinţarea parcului industrial. Considerăm că Primăria Municipiului Iaşi solicită luarea în plată a acestui activ tot în scopul valorificării (ca fier vechi) şi constatăm din topografia zonei că prin demolarea halei şi a depozitului central Primăria va obţine un spaţiu necesar extinderii parcului tehnilogic existent, proprietatea primăriei”, a precizat administratorul special Gheorghe Chişcă.
 
 
„Nu intenţionez să vând activele statului”
 
 
Pentru a nu rupe în mod direct legăturile cu primarul Nichita, Chişcă a apelat la prietenii din fruntea Sindicatului care au adresat cereri Primăriei Iaşi în ultimele două luni ale anului trecut, aspect menţionat în adresa către Cancelaria Primului ministru. „Sindicatul Fortus a solicitat sprijin domnului primar Gheorghe Nichita în vederea valorificării Halei turnătorie de fontă (nu există răspuns)”, a scris Chişcă în adresă. În finalul documentului, Chişcă spune că suma de un milion din suma totală primită de la Buzincu ar ajunge la salariaţi, cel mai probabil cei activi, având în vedere că este folosită sintagma „salarii restante”. Din restul de ani, peste 67.000 euro ar ajunge la administratorii judiciari Eduard Pascal şi Elena Buştea, 30.000 euro la UNPIR, iar circa 400.000 euro ar fi folosiţi pentru lucrările specifice de mentenanţă de la Fortus. În cazul în care Primăria ar prelua activul cu totul şi l-ar valorifica, suma de 1,5 milioane euro ar fi scăzută în totalitate din debitul care trebuie recuperat de la Fortus, fără a fi plătite taxele al UNPIR sau comisionul către administratorii judiciari. Pe de altă parte, primarul Gheorghe Nichita a spus că are ca unic ţel crearea parcului Tehnologic şi că nu înţelege atitudinea lui Gheorghe Chişcă. „Eu vreau doar să construiesc parcul, nu intenţionez să vând activele statului, asta e treaba AVAS-ului (n.r. în prezent, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului). Nu ştiu ce face domnul Chişcă, eu l-am chemat, am încercat să discutăm, dar el e duplicitar. Una îmi spune mie, alta spune la minister. Nu ştiu ce urmăreşte”, a replicat primarul Gheorghe Nichita. În cadrul comisiei interministeriale de la începutul lunii trecute, Chişcă a fost luat la rost chiar de unul din destinatarii adresei sale, secretarul de stat Maricel Popa, care a menţionat în timpul discuţiei că „Dl Chişcă ar trebui să fie mai activ în relansarea activităţii societăţii şi a găsi comenzi”.
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri