Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dispută inedită la Iași: Este sau nu fiinţă umană fetusul de 22 de săptămâni de viaţă intrauterină

GALERIE
Fatul la 22 de saptamani
  • Fatul la 22 de saptamani
- +

Un caz delicat: o mamă ce a avortat în urma unei complicaţii a făcut plângere la Ministerul Sănătăţii, pe motiv că Maternitatea „Cuza Vodă“ nu i-a dat avortonul pentru a-l înhuma. Managerul spitalului spune că, potrivit legii, până la 28 de săptămâni de viaţă intrauterină, fetusul nu e considerat fiinţă umană, ci avorton, trebuind incinerat, nu înhumat. Biserica îi ia însă apărarea mamei: „Pentru noi (Biserica - n.r.), atâta timp cât este în pântec, este vorba de persoană“. Cui îi daţi dreptate?

O naştere înainte de termen a creat probleme la Maternitatea „Cuza Vodă“: ce facem cu acei co­pii nenăscuţi? O mamă în vârstă de 30 de ani, din Bacău, cu hemoragie puternică şi însărcinată în 22 de săptămâni, a fost transportată la Ma­ternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi.

În urma investigaţiilor făcute de medici, s-a constatat o complicaţie a sarcinii, ce a avut nevoie de intervenţie chirurgicală de urgenţă. „A fost un caz cu placentă plevia (o problemă a sarcinii în care placenta creşte în partea inferioară a ute­rului şi acoperă total sau parţial din deschiderea colului uterin - n.r.), şi a fost extras un avorton neviabil de 480 de grame. Apoi, am avut surpriza ca familia să ne ceară ca acel avorton, ca să fie înhumat“, a precizat prof. dr. Mir­cea Onofriescu, managerul Mater­ni­tăţii „Cuza Vodă“, cea mai mare instituţie de profil din Moldova.

Avortonul este însă un făt născut înainte de termen, care nu are mai mult de 24 de săptămâni şi care din punct de vedere medical nu este suficient de dezvoltat pentru a trăi. În aceste cazuri, protocoalele spitalelor spun ca aceştia să fie inci­neraţi, nu înhumaţi, lucru de altfel valabil şi în statele din Uniunea Europeană. Familia a insistat însă cu cererea de înhumare, şi a depus plângere chiar şi la Ministerul Să­nătăţii.

Ce spune legea

„Am fost reclamat că nu am acordat dreptul de înhumare a acestui avorton. Legea din Ro­mânia consideră avort tot ce este sub 28 de săptămâni, iar până la 37 de săptămâni vorbim de naşteri premature. Noi (maternitatea - n.r.) ne-am aliniat la cele mai stricte criterii şi considerăm avort sub 24 de săptămâni. În acest caz nu am putut elibera un certificat constatator de deces, şi ştiam ca nu se poate face o inhumare fără el“, a adăugat dr. Onofriescu.

Însă ace­eaşi lege care dă dreptate medicilor a făcut dreptate şi în cazul altei familii. Aşa cum este specificat într-un ordin emis în 2012 de Ministerul Sănătăţii privind criteriile de înre­gistrare şi declarare a nou-născutului, „produsul de concepţie expulzat sau extras complet din organismul matern, indiferent de durata ame­noreei ori vârsta de gestaţie, este declarat născut viu dacă prezintă după expulzie sau extragere unul dintre următoarele semne de viaţă: respiraţie spontană, activitate cardiacă (pulsaţii ale cordonului om­bilical) ori contracţia voluntară a unui muşchi“, se arată în ordin. În acest caz, conducerea maternităţii a dat curs cererii, iar fătul a fost înhumat.

Ce spune Biserica

De partea cealaltă, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române consi­deră totuşi că acest gest al familiei vine să aducă o linişte sufletească, mai ales că din punct de vedere religios vorbim de o persoană.

„În momentul în care femeia rămâne însărcinată, ceea ce are în pântec nu este un produs, acolo este vorba de o persoană umană aflată într-un anumit stagiu de dezvoltare. Pentru noi (Biserica - n.r.), atâta timp cât este în pântec, este vorba de persoană. A-l considera mai puţin om la şase luni comparativ cu nouă luni, este la fel cum am considera mai puţin om unul de un an care nu poate să meargă cu unul de şase ani, care poate. Ceea ce este nedrept“, a explicat pr. Radu Brânză.

Acum, specialiştii în obstetrică şi ginecologie consideră că e nevoie de o modificare a legii, prin care să fie menţionat clar cum trebuie procedat în aceste cazuri, pentru ca astfel de dispute să fie evitate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri