Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Doi copii de argint şi unul de aur la Iaşi. Poveştile olimpicilor internaţionali

GALERIE
copiiTudor_Pipirig_Petronela_IlasGanga MariaDiaconu Cristiana
  • copii
  • Tudor_Pipirig_Petronela_Ilas
  • Ganga Maria
  • Diaconu Cristiana
- +

Doi sunt de la Colegiul Racoviţă: Cristiana Diaconu şi Tudor Pipirig. Ei au obţinut medalii de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe a Uniunii Europene. Maria Gangă, absolventă a Colegiului „Mihai Eminescu“ a obţinut premiul I la Olimpiada Internaţională de Limbă Franceză.

În urma Olimpiadelor Internaţionale desfăşurate anul acesta, pînă în prezent, la Iaşi s-au întors cu premii importante trei olimpici. Eleva Cristiana Diaconu, clasa a XI-a la Colegiul „Emil Racoviţă“, a obţinut argintul la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe a Uniunii Europene, elevul Tudor Pipirig, care a trecut şi el în clasa a XI-a tot la Colegiul „Racoviţă“ din Iaşi şi a obţinut argintul la aceeaşi olimpiadă şi Maria Gangă, absolventă de clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Iaşi. Ea a obţinut premiul I la Olimpiada Internaţională de Limbă Franceză, iar luna aceasta s-a înscris la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine la Universitatea din Bucureşti. Aceştia ne-au povestit din experienţa lor şi din visele pe care le au în legătură cu viitorul.

Maria spune că încă din copilărie a fost pasionată de limbile străine, în special de engleză, pe care a învăţat-o mai mult singură. „Este ceea ce m-a motivat ca, la ad­miterea la liceu, sa optez pentru un profil bilingv engleză, ce presupunea un studiu aprofundat al limbii engleze, lucru pe care mi-l doream foarte mult. Drumul meu avea să se schimbe, însă, aproape neverosimil. Până în momentul acela, franceza era pentru mine o limbă foarte elegantă, muzicală, dar căreia nu am simţit să mă dedic. Şansa a făcut ca în clasa a IX-a, profesorul de franceză de la grupa mea să întrezărească în mine o anumită înclinaţie către franceză, pe care am fructificat-o, însă, abia la sfârşitul clasei a X-a, când am început o pregătire foarte susţinută, datorită căreia sunt astăzi aici. Mi-am dat seama încă de atunci că franceza îmi indeplineşte toate aşteptările. Începând destul de târziu această pre­gătire, am avut destul de recuperat şi este cert că nu am reuşit decât prin foarte multă muncă depusă zilnic“, mărturiseşte absolventa de liceu.

La prima olimpiadă a participat în clasa a XI-a, când s-au introdus pentru prima dată la faza judeţeană probele orale. Fiind prima participare, a avut temeri, dar a reuşit să se califice la etapa naţională, unde a obtinut locul al V-lea. „Am fost destul de dezamagită atunci, dar nu am încetat să lucrez. În clasa a XII-a, si­tuatia avea să fie alta, eu mă mai maturizasem, eram mult mai bine pregătită, mai încrezatoare în forţele proprii, iar rezultatele pe care le am obţinut au venit firesc, ca un răspuns la munca depusă. Nu mi-am făcut un scop din a câştiga pozitii fruntaşe la olimpiade, singurul meu ţel fiind reala mea formare şi dobândirea unui nivel cât mai înalt de cunoaştere a francezei. Am fost mereu de părere că o pregătire superioară atrage mereu, mai devreme sau mai tarziu, rezultate pe măsură“, spune olimpica internaţională.

„Oricât s-ar lupta să se afirme aici, eforturile lor sunt în van“

Şi pentru că a ajuns să iubească limba franceză atât de mult, îşi vede viitorul tot în această direcţie. Drept dovadă, îşi continuă studiile de filologie şi pe perioada facultăţii. Spune că a ales Universitatea din Bucureşti deoarece are are mai multe perspective şi deschidere spre Occident. „Intentionez, totuşi, să continui studiile în Franţa în anii următori, întrucât acesta este visul meu. În momentul de faţă, consider că societatea românească nu poate şi nu vrea, în mod real, să ofere prea multe tinerelor valori. În România există un potenţial extraordinar în rândul tinerilor, şi nu numai, care pleacă tocmai pentru că îşi dau seama că, oricât s-ar lupta să se afirme aici, eforturile lor sunt în van. Este şi cazul meu. Mă leagă însă de România oamenii extraordinari de aici şi începutul drumului meu“, încheie Maria nostalgic.

„Au fost multe ore de pregătire“

Ceilalţi doi olimpici internaţionali ai Iaşului sunt colegi de clasă la profilul mate-info, intensiv engleză, de la „Racoviţă“. Cristiana Diaconu s-a obişnuit încă din copilărie cu premii şi medalii la olimpia­dele judeţene şi naţionale, obţinând menţiune şi argint în clasa a VII-a, medalie de bronz într-a VIII-a, premiul 3 şi medalie de aur în clasa a IX-a şi menţiune şi medalie de aur într-a X-a.

Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene s-a desfăşurat în Klagenfurt, Austria, şi a fost în opinia Cristianei una dintre cele mai complexe şi complete experienţe din viaţa ei. „Am cunoscut acolo oameni foarte interesanţi şi deschişi, am descoperit ce înseamnă un cadru internaţional şi, cel mai important, am înţeles ce înseamnă să ai o respon­sabilitate adevarată şi ce fel de emoţii vin cu ea. M-am întors acasă cu multe lucruri învăţate fiindcă olimpiada aceasta a însemnat pentru mine de la început până la sfârşit noutate. Legat de cât de mult m-am pregătit pentru olimpiadă, primul meu impuls a fost să spun că de fapt nu a fost atât de multă muncă pe cât îmi imaginam eu la început că va fi. Totuşi, uitându-mă acum înapoi îmi dau seama că au fost multe ore de pregătire…pe zi, dar toate alături de nişte oameni care au făcut ca tot acest proces să devină unul foarte plăcut şi mult mai puţin stresant decât ar fi putut să fie. A fost o muncă plăcută, poate nici n-am perceput-o chiar ca pe o muncă. Din păcate, nu voi putea participa şi la anul întrucât la Olimpiada de Ştiinte a Uniunii Europene poate participa doar o singură data un elev“, povesteşte Cristiana.

Şi-ar dori ca la facultate să plece în Anglia şi să studieze ceva ce combină ştiinţele exacte cu partea umană. Şi pentru că în ochii ei mereu se deschide o fereastră din spatele căreia apare un copil, Cristiana mărturiseşte că pe lângă învăţat îi mai place să danseze, să se joace.

S-a pregătit tot anul în laboratorul de chimie

Colegul ei de clasă, Tudor Pipirig spune că la el pregătirea a fost mai mult în laborator şi foarte puţin acasă. „Am fost cu Cristiana în echipă la olimpiadă, fiind o olimpiadă de ştiinţe, eu am făcut partea de chimie, ea pe cea de fizică, iar colega noastră din Vaslui partea de biologie, de­oa­rece am fost trei în echipă. Din Ro­mânia au participat la această Olimpiadă două echipe. M-am pregătit în laboratorul şcolii, dar şi în cel de la Facultatea de Chimie de la Uni­versitatea „Cuza“, acasă nu prea am avut cum deoarece selecţia la nivel naţional a fost pe probe practice“, spune acesta.

Chiar dacă mai are un an de învăţat la liceu, acesta ştie unde va da după absolvire. Vrea să ur­meze Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iaşi, şi anume Facultatea de Farmacie. „Aleg această facultate deoarece sunt olimpic la chimie şi biologie. Medicina generală nu-mi place, cred că mi-ar lua prea mult timp şi energie“, mărturiseşte acesta. Întrebat şi de pasiunile sale, acesta spune că îi place să practice sportul, în special să meargă pe bicicletă, să joace fotbal şi basket, sport pe care îl practică de aproape un an de zile.

Până acum s-au desfăşutat 21 de olimpiade internaţionale la care au participat şi elevi din România, dintre care amintim Olimpiada de Matematică pentru Fete, Olimpiadele Balcanice de Matema­tică pentru Seniori şi Juniori, Olimpiada Interna­ţională de Matematică, Olimpiada de Limbă Franceză, Olimpiada Internaţio­nală de Ştiinţe a Uniunii Europene, Olimpiada Interna­ţională de Filozofie, cea de Chimie, Fizică, Biologie, Latină, Infor­matică, Geografie etc.

Cei mai mulţi olimpici internaţionali are Bucureştiul. Acesta este pe primul loc cu nu mai puţin de 40 de olimpici internaţionali, după care urmează judeţul Harghita cu un număr de 25 de olimpici internaţionali şi judeţul Covasna cu 19 olimpici. Ţinem să menţio­năm că elevii din aceste două judeţe au obţinut foarte multe premii la Olimpiada de limbă maghiară. Urmează Mureşul cu 13 olimpici, Constanţa cu 10, Clujul cu opt olimpici, Bihorul cu şase, Sălajul şi Braşovul cu câte cinci olimpici şi alte trei judeţe cu câte patru olimpici internaţionali, Doljul, Timişul şi Suceava. Iaşul se află pe lista judeţelor cu câte trei olimpici internaţionali, alături de Galaţi, Argeş şi Buzău. Câte doi olimpici are Vasluiul, Botoşaniul şi Bistriţa, iar câte un olimpic judeţele Vâlcea, Bacău, Brăila, Gorj, Olt şi Neamţ.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri