Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Doi ieşeni și-au pierdut rinichii după ce au băut ceaiuri naturiste vândute în farmacii

GALERIE
ceai
  • ceai
- +

Tratamentele după ureche sau cele bazate pe remedii naturiste, considerate îndeobşte de medici inutile, fac, mai nou, victime, unele chiar grave. Medicii ieşeni sunt revoltaţi când văd cum se cheltuiesc sume importante din banii asiguraţilor pe operaţii complicate, iar unii pacienţi distrug toată munca şi investiţia recurgând şi la remedii dubioase, pe bază de plante. Cele mai grave şi recente cazuri: doi ieşeni care au avut marea şansă să primească câte un rinichi nou, prin transplant, au ajuns în final din nou la dializă, după ce au abuzat de tot felul de ceaiuri recomandate de reviste fără expertiză sau de-a dreptul dubioase. S-a ajuns până acolo încât unele astfel de ceaiuri sunt vândute şi de lanţurile mari de farmacii, precum Catena, Dona sau Sensiblu. Ce este de făcut pentru a preveni astfel de situaţii pe cât de revoltătoare pe atât de dramatice?

Tratamentele naturiste, altădată considerate îndeobşte doar inutile, au devenit în unele cazuri de-a dreptul grave şi foarte grave. Doi ieşeni care în urmă cu mai mulţi ani au primit o şansă uriaşă la o viaţă normală, după ce au trecut printr-un transplant de rinichi, au ajuns din nou să facă dializă. Motivul: ceaiuri pentru slăbit. Un bărbat în vârstă de 28 de ani şi o femeie de 45 de ani şi-au pierdut astfel definitiv organul transplantat din cauza ceaiurilor pe care le consumau din dorinţa de a slăbi.

Întrebaţi medicul despre ceai!

Medicii de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“ spun că, în urma consumului prelungit de astfel de ceaiuri dubioase, organismul lor a declanşat iniţial o reacţie alergică, iar mai apoi o reacţie de respingere împotriva rinichiului.

„Cele două persoane au făcut o reacţie alergică la acele ierburi, care a dus la rejectarea organului transplantat, fiind diagnosticaţi cu nefropatie tubulo-interstiţială. Pacienţii cu boli imunologice sau cei care au trecut printr-un transplant trebuie să discute despre remedii naturiste sau despre alte tratamente cu medicul specialist. Am avut situaţii în care pacienţii au ajuns la spital, iar atunci când îi întrebam despre ce pastile sau tratament iau, nu precizau nimic despre ceaiurile pe care le consumă. De fapt, este un element important în diagnostic“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic specialist nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Pe lângă aceste două cazuri, medicii se confruntă periodic cu cazuri de persoane care ajung să înlocuiască tratamentul medicamentos cu cel pe bază de plante şi alte remedii naturiste, fără să se consulte cu un medic specialist. În cele mai multe cazuri, ajung la spital în stare gravă, necesitând în regim de urgenţă hemodializă. Dacă se prezintă la început la spital pentru a face şedinţe de dializă, boala este considerată reversibilă, în caz contrar ajungându-se la insuficienţă renală acută şi dializă pe toată durata vieţii. Medicii subliniază faptul că este important ca, atunci când o persoană urmează un tratament medical şi îşi doreşte să urmeze şi un tratament naturist, să se consulte cu medicul curant mai întâi, pentru a nu exista interacţiuni care să afecteze starea de sănătate.

Toţi caută remedii miraculoase

„De foarte multe ori, un pacient care urmează un tratament pentru o boală cronică, atunci când începe să ia o susbtanţă nouă, este posibil ca aceasta să modifice eficienţa unui medicament clasic. De aceea, din perspectiva rinichiului, este important să luăm în considerare faptul că majoritatea susbtanţelor se elimină din corp prin intermediul rinichilor, şi această eliminare poate fi dăunătoare, prin două tipuri de mecanisme. Unul e cel imuno-alergic, care poate fi atât cu susbstanţa principală, cât şi cu componenţi din acel ceai. Al doilea este cel toxic, care poate să apară la nivelul rinichiului. Întotdeauna este bine să se discute cu medicul curant despre posibilele interacţiuni“, a completat medicul.

De asemenea, o altă problemă este că cei care ajung la spital în stare gravă sunt cei care cred în remedii miraculoase, ce îi vor salva de orice fel de boală, şi nu ţin cont şi de costurile pe care aceste tratamente prin ceaiuri din ierburi exotice le implică.

„Costurile nu sunt deloc de ignorat, pentru că vorbim de valori care pot însemna 10% sau 20% din pensia unui om obişnuit, mai ales că în general sunt atraşi de aceste metode oamenii în vârstă. Este o problemă să dai bani pentru un tratament despre care nu ştii nici dacă va fi eficient. Mai ales că, din păcate, încă nu s-a inventat niciun tratament care să vindece toate bolile“, a conchis dr. Ionuţ Nistor.

Ceaiurile blamate de medici, vândute chiar şi de farmaciile mari

Unul dintre cele mai folosite astfel de ceaiuri, considerate de medici nocive, este Zein, făcut din plante chinezeşti, potrivit site-urilor de vânzări. Acesta costă circa 70 de lei cutia (100 de grame), pentru o cură minimă de o lună fiind necesare două cutii. În ciuda faptului că medicii nu îl recomandă, produsul pare a fi atât de popular încât a ajuns să fie comercializat chiar şi de lanţurile mari de farmacii, cum ar fi Catena, în aşa-numitul „Raft de slăbit“, dar şi Dona sau Sensiblu, farmacii care îl aveau şi ieri la ofertă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri