Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Doi milionari au ajuns la „cuţite” pentru 20.000 de lei

GALERIE
dulute_constantin8COMANESCU C-TIN-PIETA4@
  • dulute_constantin8
  • COMANESCU C-TIN-PIETA4@
- +

Constantin Duluţe, patronul firmei SC Vinicola Avereşti 2000 SRL îi cere atragerea răspunderii personale lui Constantin Comănescu. „Dacă ar fi după mine, aş putea achita din datorii, mai ales că creditorii chirografari nu sunt foarte mulţi, dar acum se ocupă un administrator judiciar de societate”, arată Comănescu.

Una din apariţiile recente în topul milionarilor români, ieşeanul Constantin Duluţe, se luptă în instanţă cu un vechi „titan” al acestor clasamente, Constantin Comănescu, pentru o sumă de 20.000 lei. Pe rolul Tribunalului Iaşi a fost deschis, luni, un proces prin care SC Vinicola Avereşti 2000 SRL, companie prin care Duluţe conduce cramele Avereşti, cere angajarea răspunderii personale a lui Constantin Comănescu. Primul termen al procesului va avea loc, însă, abia pe 4 decembrie, la ora 9.00. Din informaţiile verificate de reporterii „Ziarul de Iaşi”, compania Vinicola Avereşti 2000 apare în tabelul creditorilor din data de 16 februarie al firmei insolvente Remat SA, aparţinând omului de afaceri Constantin Comănescu, având acceptată la plată o sumă de 20.517,44 lei.

 
Ce spun cei doi oameni de afaceri
 
Contactat telefonic, omul de afaceri Constantin Comănescu s-a arătat surprins de demersul „colegului său de clasament” şi spune că doar ghionul a făcut ca societatea sa să nu se achite de datorii. „E surprinzătoare pentru mine această decizie, nu cred că l-a sărăcit Comănescu pe Duluţe cu aceşti 20.000 lei. Eu vă spun ferm că există resurse ca să ne plătim datoriile atât pe Remat, cât şi pe Com Beton, doar că aşa s-a întâmplat să avem conturile blocate şi să nu putem efectua plăţi. Datoria faţă de Vinicola este cunoscută, acceptată, noi nici nu avem plan de reorganizare. Dacă ar fi după mine, aş putea achita din datorii, mai ales că creditorii chirografari nu sunt foarte mulţi, dar acum se ocupă un administrator judiciar de societate. Chiar nu înţeleg decizia firmei, poate fi şi o metodă să mai scoată avocaţii nişte bani”, a comentat omul de afaceri Constantin Comănescu. De cealaltă parte, directorul economic al firmei SC Vinicola Avereşti 2000 ne-a îndrumat să luăm legătura cu un avocat al societăţii de avocatură Urban şi Asociaţii, care a solicitat întrebările legate de proces prin e-mail. Până la închiderea ediţiei nu a fost transmis un răspuns la cererea prin care solicitam informaţii referitoare la provenienţa debitului, respectiv în ce consta contractul derulat între cei doi oameni de afaceri, şi motivul pentru care firme lui Duluţe a solicitat angajarea răspunderii personale a lui Constantin Comănescu din moment ce societatea era acceptată în tabelul creditorilor Remat cu suma respectivă.
 
O prezenţă surprinzătoare
 
Între cei doi oameni de afaceri există o similitudine la capitolul avere, dacă luăm în calcul faptul că revista Forbes i-a plasat anul trecut în topul celor mai bogaţi români cu afaceri de 20 de milioane de euro. Diferenţa este dată de faptul că omul de afaceri Constantin Comănescu era o prezenţă permanentă în top în ultimii 7-8 ani, în timp ce Duluţe se afla la prima prezenţă. De asemenea, apariţia lui Duluţe a ridicat multe semne de întrebare deoarece el era văzut ca un „paravan” pentru omul de afaceri Culiţă Tărâţă, politician şi preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, decedat anul trecut. Tărâţă a concesionat de la Agenţia Domeniilor Statului ferma de 57.000 de hectare şi a devenit cel mai mare fermier din ţară. De prin 2013, terenurile au fost arendate societăţii SC Agricost SRL, deţinută de Constantin Duluţe, cunoscut ca fiind partener de afaceri cu fostul preşedinte CJ Neamţ, iar preluarea acestor terenuri l-a propulsat în Topul Forbes pe ieşeanul Duluţe. Comparând strict situaţiile financiare ale celor două companii ale oamenilor de afaceri implicate în proces, se observă un rulaj mult mai mare la firma lui Comănescu, dar un succes financiar la cea a lui Duluţe. Anul 2014 a fost unul negru pentru mai multe firme ale lui Comănescu, inclusiv pentru Remat, care chiar dacă a avut afaceri de 44 de milioane lei, pierderile au crescut până la 15,5 milioane lei, iar datoriile au urcat la 8,5 milioane lei, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. De cealaltă parte, societatea Vinicola Avereşti 2000, care se ocupă de cultivarea strugurilor, a avut o cifră de afaceri de 2,9 milioane lei şi profit net de 68.000 lei, însă valoarea datoriilor tecea de 18,8 milioane lei. În schimb, societatea SC Agricost SRL, prin care Duluţe lucrează terenurile din Insula Mare a Brăilei, a avut în 2014 un profit net de 57,5 milioane lei (13 milioane euro) la o cifră de afaceri de 334 milioane lei. Trebuie menţionat că şi datoriile firmei trec de 314 milioane lei.
 
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri